VIDEO Legenda staţiunii Karlovy Vary: moartea în chinuri a ogarului împărătesc a dus la o descoperire fabuloasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O partidă de vânătoare şi sacrificiul unui ogar împărătesc aveau să ducă la descoperirea unuia dintre cele mai bogate zăcăminte de ape termale de pe pământ, în urmă cu şapte secole.

GALERIE FOTO

La fel ca România, Cehia are mai multe oraşe balneare faimoase, cu nenumărate izvoare termale naturale şi o mare varietate de proceduri de wellness. Cel mai cunoscut dintre aceste este Karlovy Vary.

Situate în partea de vest a ţării, la mai puţin de două ore de Praga, izvoarele minerale fierbinţi din Karlovy Vary au fost descoperite în secolul al XIV-lea şi de atunci atrag ca un magnet turişti din întreaga lume.

Este cunoscut drept Smaraldul Boemiei, datorită frumuseţii oraşului şi a împrejurimilor sale, fiind o adevărată bijuterie arhitecturală cu splendidele sale clădiri - opere de artă în stil Art Nouveau, dar şi o bijuterie peisagistică, mai ales în zona sa de promenadă de-a lungul râului Tepla, cu parcuri pline de vegetaţie luxuriantă cu specii aduse din toate colţurile lumii şi în toate culorile. 

I se mai spune şi Carlsbad / Karlsbad - care în traducere înseamnă „Izvoarele fierbinţi ale lui Carol”  sau „Băile lui Carol”, în onoarea Împăratului Sfântului Imperiu Roman şi Rege al Boemiei - Carol al IV-lea. Potrivit unei legende, acesta a descoperit izvoarele fierbinţi în 1350 / 1370, în timpul unei vânători de cerbi.

Într-una din partidele de vânătoare, unul dintre ogarii care îl însoţeau pe rege a căzut într-un izvor cu apă fierbinte. Urletele câinelui i-au atras pe rege şi pe însoţitorii săi, care, după ce au scos câinele, au încercat din apa care ţâşnea din pământ. Se spune că imediat după ce ar fi gustat apa, regele, care până atunci se plânsese de dureri la un picior, a observat că se simte mai bine. Şi-a vindecat rana după o cură cu băi sulfuroase.

A dat ordin ca în jurul izvorului să se construiască o aşezare, existând documente care atestă acest lucru. Două secole mai târziu, dr. Payer din Locket avea să scrie un tratat de medicină despre proprietăţile curative ale acestor izvoare. Bogate în minerale, potasiu, calciu şi magneziu, izvoarele au fost menţionate în documentele vremii având: „apă minerală miraculoasă”, începând cu secolul al XVIII-lea. Din acel moment şi-au câştigat cu adevărat celebritatea. Tot mai mulţi bolnavi din Germania şi Imperiul Austro-Ungar veneau aici în speranţa că îşi vor vindeca bolile. 

Karlovy Vary a devenit astfel renumit pentru proprietăţile vindecătoare ale apelor sale din izvoarele fierbinţi, în eliminarea toxinelor şi purificarea organismului, de care se ştia încă din epoca medievală.  

Pitorescului oraş al Boemiei de Vest, majoritatea localnicilor îi spun pur şi simplu Vary. 

De-a lungul timpului, o serie de personalităţi ale lumii au vizitat staţiunea: de la regii Poloniei, Prusiei, ţarul Rusiei, la compozitori şi scriitori celebri, precum: Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach, Frederic Chopin, Niccolo Paganini, Friedrich Schiller, Franz Liszt, Wolfgang Goethe, Aleksei Tolstoi etc..

Karlovy Vary oferă o resursă naturală unică prin intermediul a mai bine de 10 izvoare minerale cu proprietăţi unice pentru îmbunătăţirea sănătăţii. Apa din cel mai fierbinte dintre izvoare depăşeşte 70 de grade, iar din cel „mai rece”, are în jur de 30 de grade. Apa ţâşneşte din pământ în faimoase „colonade”, frumos amenajate şi puse în valoare, precum o fântână arteziană, din care cea mai înaltă depăşeşte 10 metri.

Apele minerale şi-au câştigat faima mondială prin efectele lor curative şi preventive pentru întărirea, înviorarea şi întinerirea corpului uman, fiind folosite atât în băi cât şi pentru băut. 

În afară de izvoarele sale naturale, de serviciile de lux pe care le oferă, Karlovy Vary este cunoscut şi pentru găzduirea Festivalului Internaţional de Film Karlovy Vary, care are loc în fiecare vară, în luna iunie. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite