Sfaturi de aur de la specialişti. Cum putem evita capcanele pastelor de dinţi şi de ce este important să le cumpărăm în funcţie de nevoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii unor clinici stomatologice din Râmnicu Vâlcea susţin că românii îşi cumpără pasta de dinţi în funcţie de reclama de la televizor şi nu de nevoile efective. Ei explică de ce este important ca fiecare om să aibă, pe lângă periuţă, propria pastă de dinţi. Profesioniştii oferă sfaturi şi despre cum să evităm capcanele pastelor de dinţi şi ce să facem ca să nu ne otrăvim fără să vrem copiii.

La pastele de dinţi sunt două mari probleme, spun specialiştii în stomatologie. Prima este legată de faptul că, în general, „lumea îşi cumpără pastă de dinţi în funcţie de reclama de la televizor şi nu de nevoile efective”. Iar când vine vorba despre copii se ţine cont de ambalaj şi de gust. „Să fim serioşi: copiii nu trebuie să mănânce pasta de dinţi!”, ne atrag atenţia specialiştii. 

Un alt aspect este legat de faptul că foarte multe persoane consideră, fără să-şi facă un control stomatologic, că au nevoie de dinţi mai albi, spre exemplu. „Ceea ce nu se înţelege sau nu se ştie este că dinţii noştri pot să fie până la un anumit nivel de alb. De la o persoană la alta, dinţii au proprietăţi diferite, diferă foarte mult nivelul de calciu, nivelul de fluor, nevoile noastre efective, cum reacţionează fiecare organism la respectiva substanţă, o acceptă sau o respinge. Apoi, oamenii vor în general dinţi mai albi, dar nu se uită că au o grămadă de carii în gură. Vin şi la noi să le facem albiri, dar  nu se gândesc că au mai degrabă nevoie de un tratament”, au explicat specialiştii vâlceni pentru „Adevărul”.  

PERSOANELE CU SENSIBILITATE NU AR TREBUI SĂ-ŞI ALBEASCĂ DINŢII

Acesta este motivul pentru care medicii de la clinicile amintite refuză să le dea unor pacienţi cu soluţie de albire care „până la urmă, afectează într-o oarecare măsură smalţul, nu neapărat negativ, dar interacţionează cu ceva ce există deja”. Şi, dacă ai o sensibilitate, „normal că o râcâi”, ni se atrage atenţia.

O altă problemă identificată de dentişti este legată de moda şedinţelor de albire la... saloanele de înfrumuseţare. „Oamenii au început să-şi facă albiri la saloane de frumuseţe, ceea ce este foarte aiurea. E ca şi cum ai veni la noi să-ţi faci un permanent”, spun dentiştii.

SUBSTANŢELE MINUNE DE ALBIRE DE PE NET DISTRUG DANTURA

Ei ne-au explicat şi cum stă treaba cu „aşa-zisele” substanţe minune despre care aflăm lucruri incredibile pe net. În realitate: „Pe Facebook există acum o substanţă minune cu care te dai pe dinţi ca să-i albească şi-ţi distrugi definitiv dantura. Oamenii nu conştientizează că este una din miile de substanţe contrafăcute care nu sunt indicate de cine trebuie. Dinţii noştri sunt tot organe din corp. Nu ne ducem pe stradă să ne cumpărăm medicamente pentru stomac, fiindcă ne-ar durea în continuare, poate chiar mai rău sau ne strică şi altceva. La fel este şi cu substanţele minune”, susţin specialiştii.

IDEAL AR FI CA FIECARE SĂ AIBĂ PROPRIA PASTĂ DE DINŢI, ÎN FUNCŢIE DE NEVOI

Profesioniştii ne oferă şi câteva sfaturi de care să ţinem cont când ne alegem pasta de dinţi. „Trebuie să avem în vedere două lucruri când alegem o pastă de dinţi. Primul ar fi nevoia noastră efectivă. Poate folosim o pastă de dinţi pentru paradontoză, dar noi nu suferim de această boală, pe principiul mai bine să previn decât să tratez. Dar, dacă nu am nevoie de substanţa respectivă, în cazul cel mai fericit poate nu are nici un efect, dar în cazul cel mai grav poate să afecteze chiar gingiile sau pot să apară alte probleme”, atrag atenţia vâlcenii. 

CODURILE DE CULOARE DE PE PASTELE DE DINŢI NU SUNT UN MIT

Cea de-a doua problemă legată de pastele de dinţi se referă la celebrele coduri de culori despre care mulţi au auzit, dar puţini sunt cei care ţin seama de ele. „Al doilea lucru este vorba de nişte indicaţii de care probabil aţi auzit şi care se referă la codul de culoare de pe fiecare pastă de dinţi. Într-o vreme s-a vehiculat că este doar o chestiune de media, numai că este o problemă cât se poate de reală. Fiecare pastă de dinţi are pe spate, când o desfaceţi, nu pe cutie ci pe recipient, un cod, de la verde până la negru. Majoritatea pastelor de dinţi aflate în comerţ şi intens mediatizate au culori de la roşu la negru, ceea ce înseamnă că au o mare cantitate de substanţe toxice.” 

VERDE ŞI ALBASTRU INDICĂ NIVELUL DE SIGURANŢĂ

Cum putem evita capcanele culorilor şi care sunt pastele de dinţi care nu ne otrăvesc? „Verdele înseamnă că în totalitate pasta de dinţi conţine substanţe naturale. Într-adevăr are şi un gust mai neplăcut şi poate din această cauză unii o evită. Numai că pasta face foarte bine, dincolo de gust. A doua culoare este albastrul care are şi substanţe naturale şi toxice, în general conservant. Dar tot e bine”, mai susţin specialiştii. 

ROŞU ŞI NEGRU ARATĂ PROCENTUL MARE DE SUBSTANŢE TOXICE

Roşu înseamnă că cel mai mare procentaj este de substanţe chimice şi într-un procent mai mic şi ceva natural. E rău deja. Iar negru conţine doar substanţe toxice. Cele mai multe sunt roşu, cum este cazul Colgate, care este cea mai folosită pastă de dinţi la ora actuală. 

În concluzie, într-o familie fiecare membru are propriile nevoi şi, prin urmare, ar trebui să avem fiecare propria pastă de dinţi. 

EXISTĂ ŞI PASTE DE DINŢI UNIVERSALE, PENTRU ÎNTREAGA FAMILIE

Specialiştii ne oferă şi soluţii în cazul în care nu nu permitem acest „lux”. Lux, având în vedere că suntem codaşi la igienă, inclusiv la cea dentară, şi prin urmare la consum de periuţe şi paste de dinţi.

„Există şi paste universale pentru toată familia, cele clasice. Cum este, spre exemplu, Sensodyne Clasic, Colgate Total, dacă nu există alte recomandări din partea medicului stomatolog. De foarte multe ori, pacienţii întreabă ce este bine să folosească: unii, cu sensibilitate dentară, au nevoie de Sensodyne Relief and Protect, spre exemplu”.

NU CUMPĂRAŢI COPIILOR PASTĂ DE DINŢI ÎN FUNCŢIE DE AMBALAJ ŞI DE GUST

Copiii sunt cei mai afectaţi de folosirea haotică, la întâmplare, a pastelor de dinţi. „Cea mai tragică chestie o reprezintă pastele de dinţi pentru copii”, ne atrag atenţia specialiştii. „Noi dăm la Denta Clinic şi Holidays Smile copiilor nişte paste care sunt relativ ieftine şi au codul de culoare verde. Este foarte important să nu le luăm pasta de dinţi în funcţie de desenele, de maimuţele de pe ambalaj. De multe ori, acestea sunt inscripţionate cu codul negru şi au un gust minunat de huba-buba. Să fim serioşi: copiii nu trebuie să mănânce pasta de dinţi!” 

INCLUSIV PASTELE CU COD VERDE INGERATE ÎN CANTITĂŢI MARI SUNT TOXICE

Despre situaţii în care din diverse motive copiii au confundat pasta de dinţi cu un aliment s-a tot vehiculat, iar specialiştii ne confirmă că nu sunt mituri, ci situaţii reale: „Am avut o grupă de copii la clinici cărora le-am dat periuţe şi paste de dinţi. Unul dintre copii se ascunsese într-un colţ şi mânca pastă de dinţi. Ştiţi cât este de toxică? Chiar şi cea verde, ingerată în cantităţi mai mari decât cele prevăzute...”, mai atrag atenţia specialiştii.

Ce anume îi determină pe copii, în afara lipsurilor, să mănânce pasta de dinţi? „Sunt copii care mănâncă pasta din cauza gustului pe care o are şi pentru că este dulce. Copiii au această tendinţă! Îi mai prindem din când în când. Chiar şi pe ai noştri. Şi atunci, dacă tot au tendinţa asta, măcar să nu le dăm otravă cu mâinile noastre”, au concluzionat profesioniştii pentru „Adevărul”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite