Video Salvare, printre schiori, cu zeci de forţe, pe pârtiile de la Transalpina: „În vârful muntelui nu te mai scapă nimeni” FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini de la exerciţiul de salvare de pe pârtiile de la Transalpina Vidra - Voineasa din judeţul Vâlcea Foto ISU Vâlcea
Imagini de la exerciţiul de salvare de pe pârtiile de la Transalpina Vidra - Voineasa din judeţul Vâlcea Foto ISU Vâlcea

Un amplu exerciţiu care a urmărit testarea capacităţilor de intervenţie în situaţia producerii unei avalanşe, a blocării instalaţiei de transport persoane pe cablu, precum şi stingerea unui incendiu, s-a desfăşurat miercuri, 23 februarie, pe Domeniul Schiabil Transalpina - Vâlcea.

Este vorba despre primul exerciţiu de acest gen desfăşurat în ultimul deceniu pe pârtiile de la Vidra – Voineasa, la care au participat zeci de salvamontişti, pompieri, paramedici, jandarmi montani, poliţişti, reprezentanţi ai Ambulanţei, Drumurilor Naţionale, Crucii Roşii, DSP Vâlcea, ce a avut drept scop final pregătirea în a oferi o cât mai bună siguranţă turiştilor, dar şi în a salva vieţi. 

GALERIE FOTO CU IMAGINI DE LA EXERCIŢIUL DE SALVARE DE PE PÂRTIILE DE LA TRANSALPINA

În acest mod a fost simulată salvarea unui turist blocat în telescaun, apoi o avalanşă care a surprins mai mulţi schiori şi alţi iubitori ai sporturilor de munte care n-au respectat traseele de evacuare, precum şi salvarea dintr-un incendiu izbucnit la baza pârtiilor, cu pericol de explozie şi de propagare către parcare şi spaţiile comerciale alipite unui rezervor de combustibil. 

Simulările au fost coordonate, de la nivel central, de către Adrian David din cadrul Departamentului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi Sabin Cornoiu - preşedintele Salvamont România, ambii prezenţi pe pârtiile de la Transalpina.

Imagini de la exerciţiul de salvare de pe pârtiile de la Transalpina Vidra - Voineasa, din judeţul Vâlcea

„Am urmărit modul în care se comunică între structurile participante, atât din punct de vedere al efectivelor din zona de intervenţie cât şi al comunicării cu structurile ierarhic superioare pe linie de situaţii de urgenţă. Exerciţiul a fost monitorizat din punctul de comandă al Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Din punctul nostru a fost o reuşită. Vă doresc să ne vedem doar la exerciţii”, şi-a exprimat speranţa Adrian David, DSU, fost şef al Serviciului Salvamont Sibiu. 

„Fiecare să se gândească dacă l-a opărit izmana, ciorapul s-a încurcat în bocanc”

Preşedintele Salvamont România le-a cerut salvatorilor montani să fie sinceri în primul rând cu ei înşişi, să-şi evalueze corect minusurile şi să le comunice mai departe, pe linie ierarhică, mai ales dacă se referă la dotare, echipamente etc. 

„Cred că este bine ca fiecare dintre dumneavoastră să se gândească la ce a simţit pe perioada exerciţiului, dacă i-a fost frig, sete, ciorapul i s-a încurcat în bocanc, l-a opărit izmana şi aşa mai departe. Acesta trebuie să fie cel mai mare câştig: dacă lucrurile bune sunt normale, lucrurile rele există şi te încurcă. Haideţi să vedem ce nu a fost bine, între noi, între instituţii şi fiecare să spună ce n-a fost bine. Nu e o ruşine să spui, ca să fii pregătit altădată! Pentru că astfel se creează premisa de a putea lucra cinci ore în vârful muntelui, în loc de una. Mai departe, ce riscuri sunt acolo, încercăm să le evaluăm şi să le ţinem sub control. Dar riscul ca omul să-ţi îngheţe, să intre în hipotermie (este mare)... acolo în vârful muntelui nu te mai scapă nimeni. Gândiţi-vă la acest mediu ostil în care trebuie să intervenim şi ce putem să îndreptăm. Să ţineţi cont că poate telecabina sau utilajul nu mai funcţionează, că poate aveţi nevoie să aveţi asupra dumneavoastră apă, ceva dulce... Gândiţi-vă care v-au fost punctele personale slabe şi încercaţi să vi le gestionaţi, ca data viitoare să fie totul în regulă!”, le-a cerut Sabin Cornoiu salvamontiştilor prezenţi la exerciţiu.

Primul adjunct al inspectorului şef al ISU Vâlcea, Marius Zoican, a menţionat că toţi participanţii la simulări au avut de câştigat: „Au fost testate procedurile interne şi procedurile operaţionale în ceea ce priveşte modul de anunţare a unei urgenţe, modul de alertare a structurilor Salvamont, ISU, Jandarmerie ş.a.m.d. şi s-a verificat în teren viabilitatea procedurilor efectiv în ceea ce înseamnă lucrul practic”, a mai explicat acesta. 

În schimb, primarul staţiunii montane Voineasa a justificat nivelul dotării în cadrul Salvamont Voineasa - Vâlcea: „După cum ştiţi dotările sunt foarte scumpe, ajutor nu există din partea nimănui, totul a rămas, cel puţin la Salvamont Voineasa, pe capul Primăriei, ca să facă toată treaba asta. Dar ne vom descurca”, a mai spus Gabriel Năstăsoiu.

Vă mai recomandăm şi: 

Rătăcit cu placa, timp de cinci ore, prin pădurile de lângă Transalpina. Salvatorii, în pericol de a rămâne înzăpeziţi

Accident straniu la schi, pe o pârtie goală: „A fugit imediat după”. Momentul a fost filmat VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite