Un român s-a trezit cu un impozit la maşină de 12 ori mai mare decât ar fi trebuit să plătească în realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Direcţia_de_Taxe_şi_Impozite_din_cadrul_Primăriei_Râmnicu_Vâlcea Foto Adevărul
Direcţia_de_Taxe_şi_Impozite_din_cadrul_Primăriei_Râmnicu_Vâlcea Foto Adevărul

Întâmplarea s-a petrecut luni, 21 februarie 2022, în Râmnicu Vâlcea. Un contribuabil care s-a dus la Direcţia de Taxe şi Impozite, să-şi plătească dările către stat pentru locuinţă şi maşină, a aflat că are de plătit o sumă care l-a lăsat perplex.

Stupoarea sa a fost mare când a auzit cât are de plată pentru maşină: 2.385 de lei. Şocat a refuzat să plătească şi a cerut să afle detalii. 

„A început să-mi ţiuie urechea stângă şi să mă ia cu călduri pe spate... M-a întrebat dacă plătesc cash sau cu cardul... Leşinat am întrebat: cum, ce, de unde? Cât pentru maşină? Pentru sărăcia aia trebuie să dau atâţia bani? Doamnă, nu iau pe ea cât dau pe impozit, tre’ să fie o greşeală!”, a fost prima reacţie a contribuabilului. 

A fost trimis către Compartimentul Inspectori pentru lămuriri. Aici i s-a explicat că suma respectivă s-a calculat ţinându-se seama că este vorba despre un Land Rover Freelander, pe care de altfel proprietarul se chinuie de câteva luni să îl vândă.

Totul s-a clarificat în moment în care inspectoarea a explicat că taxele sunt atât de mari din cauza capacităţii motorului. Funcţionarii care au calculat impozitul au crezut, fără să verifice, că este vorba despre o maşină cu motor de 3.000 mc, când în realitate, situaţia era alta, lucru semnalat de contribuabil. Din acest motiv, inspectoarea s-a văzut nevoită să reverifice informaţia şi să recalculeze impozitul, care s-a dovedit a fi în final de doar 207 lei.

Land Roverul pentru care un român s-a trezit cu un impozit calculat greşit de 12 ori mai mare decât în realitate Foto Arhiva personală

Maşina pentru care s-a calculat greşit un impozit mai mare de 12 ori decât cel din realitate Foto Arhiva personală

„Poate e o greşeală, n-are cum, fir-ar a dracu’ de maşină, că m-a ruinat... Dispare două minute, se întoarce cu dosarul şi mă invită să aştept până verifică. O aud strigându-mă... Mda, s-a făcut o greşeală. Aveţi de plată pentru maşină doar 207 lei. Mergeţi lângă, la casierie. Jur că mi-a venit să o pup. Am plătit impozitul pe casă şi maşină cu zâmbetul pe buze. De la agonie la extaz, nu altceva. De-abia mai târziu am realizat că dacă aş fi fost suficient de neinspirat să aleg motorizarea de trei litri, aş fi avut de achitat de 12 ori mai mult”, a recunoscut ulterior contribuabilul vâlcean, care şi-a povestit păţania pe contul său de Facebook, recunoscând că întâmplarea l-a dus în pragul unui infarct.

Situaţia nu este singulară. În Bucureşti, spre exemplu, o familie s-a trezit că unul dintre soţi nu mai apare pe rolul la casă, iar celălalt are de plătit un impozit de trei ori mai mare pentru o maşină veche de 21 de ani. 

„Cu mine a fost simplu. Pur şi simplu nu existam cu rol la ei, deşi am apartamentul de 25 de ani şi plătesc anual impozitul. Mister total. Iar soţului meu i-a stat inima când a văzut că are de plată impozit la maşină de trei ori mai mult decât de obicei”, au povestit contribuabilii bucureşteni. 

Au fost nevoiţi să se întoarcă acasă după titlul de proprietate şi s-a constatat că şi maşina era trecută în baza de date greşit. A rămas ca banii să fie returnaţi în 30 de zile. „Am crezut că fac moarte de om acolo. Turbam de draci. Cică şi-au schimbat softul şi s-au preluat greşit bazele de date.  Acum aşteptăm 30 de zile să ne dea banii înapoi. Iar eu nu ştiu cât trebuie să aştept să apar iar în evidenţa lor ca proprietara casei mele”, a mărturisit bucureşteanca.

Amuzaţi de păţanie, internauţii au remarcat astfel de greşeli şi la facturile pentru utilităţi şi au menţionat că pe portalul ghiseul.ro se poate verifica totul în timp real. 

„Mi se pare că-i o diferenţă enormă la impozitarea în funcţie de capacitatea cilindrică. Înţelegeam: dublu, triplu... Da' de 12 ori mai mult?!” sau „Ţi se spune o sumă, dacă o înghiţi e bine, dacă faci iureş, se ”verifică”, se recalculează... Totul e premeditat!”, sunt de părere aceştia.

Vă mai recomandăm şi:

Doi tâlhari au lăsat desculţ pe stradă un adolescent care se ducea noaptea la o întâlnire amoroasă

Licean bătut de trei elevi de la alte clase, de faţă cu toţi colegii. Motivul agresiunii 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite