Înot în bani. Aleşii vor să facă un bazin de nataţie, la 300 de metri de altul. Bugetul local, sărăcit cu 3 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauză că nu găseşte soluţii pentru a finaliza un proiect deja început, executat în mare parte, municipalitatea din Râmnicu Vâlcea intenţionează să facă un altul de la zero, în apropiere.

Este vorba despre un complex acoperit destinat mai multor obiective, aflat în cea mai mare bază de agrement din Râmnicu Vâlcea - Ştrandul Ostroveni. Acesta urma să găzduiască şi bazine de apă sărată şi dulce, în afara celor exterioare, deja existente.

Numai că, din cauza unor greşeli de proiectare şi execuţie, contractul cu firma constructoare a fost reziliat, iar complexul a fost trecut în conservare, pentru că nu se găsesc soluţii pentru remedierea problemelor. 

GALERIE FOTO

În schimb, municipalitatea a anunţat că intenţionează să construiască un bazin de înot şcolar, acoperit, la aproximativ 300 de metri depărtare de actuala bază de agrement, într-o zonă împădurită.

Până acum, în complexul acoperit s-au investit peste 3 milioane de euro din bugetul local, deşi proiectul a fost demarat cu fonduri europene prin POR 2007 - 2013.

Executivul local a fost nevoit să înapoieze o tranşă de 300.000 de euro pentru că nu s-a încadrat cu finalizarea lucrărilor, în termenul stabilit. În schimb, noua construcţie ar urma să fie ridicată cu fonduri de la Compania Naţională de Investiţii (CNI), nefiind avansată nici o sumă în acest sens. 

image

Complexul acoperit din cadrul Ştrandului Ostroveni, lăsat în conservare Foto Adevărul

 

În locul fostei piscine acoperite, hotel de patru stele

Ideea construirii unui bazin de înot acoperit la Râmnicu Vâlcea există de multă vreme. Prin 2009, tot actualul primar Mircia Gutău anunţa că a fost elaborată documentaţia privind construirea unui bazin sportiv de înot, despre care se spunea la vremea respectivă că primise toate fondurile, şi aprobările. Numai că lucrările nici măcar nu au demarat, justificându-se ulterior că de fapt nu au existat de fapt banii necesari. 

Ideea a fost preluată şi de executivul local din mandatul trecut. Conducerea administraţiei locale anunţa în urmă cu 5 - 6 ani că se va construi un bazin olimpic, pe o suprafaţă de 5.000 de mp, cu finanţare de la CNI, în zona stadionului sportiv de lângă Parcul Zăvoi.

În această zonă a existat şi primul stabiliment de băi şi primul ştrand al oraşului, pe timpuri. Şi tot aici a fost înainte de Revoluţie şi un bazin acoperit, unde mulţi copii au învăţat să înoate. Ulterior însă a fost demolat, iar în locul „Băilor publice” a apărut un hotel de patru stele.

Execuţia bazinului olimpic în Zăvoi, nerentabilă pentru constructor

Iniţiativa a fost continuată în 2016 de actualul primar, care anunţa un an mai târziu că proiectul din Zăvoi care urma să se construiască tot prin CNI, nu se va mai face, întrucât firma care a câştigat licitaţia pentru execuţie ar fi renunţat la contract, din lipsă de profitabilate, iar contractul a fost reziliat.

Se vorbea la acea vreme de un bazin de înot cu cinci culoare şi o construcţie cu etaj, estimate la aproximativ 1 milion de euro. Deşi proiectul nu s-a mai realizat, terenul pe care urma să fie construit a fost preluat de administraţia locală cu intenţia de a-l transforma în parc. 

Complex ca-n Occident, în conservare, din cauza proiectării

Tot în mandatul trecut, executivul de la acea vreme a semnat un contract prin Programul Operaţional Regional 2007 - 20014, cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia – pentru un proiect în valoare de peste 7 milioane de euro, din care jumătate urmau să fie fonduri europene.

Banii urmau să fie folosiţi pentru reabilitarea Bazei de Agrement Ostroveni - cea mai mare din Râmnicu Vâlcea şi construcţia unui complex acoperit în incinta aceleiaşi baze. Acesta urma să cuprindă o serie de bazine cu apă dulce şi sărată, un centru spa şi alte obiective: saună, grotă salină, sală fitness, vestiare, grupuri sanitare, cafenea şi spaţii tehnice. 

Complexul urma să fie climatizat complet, astfel încât să fie deschis pe tot parcursul anului. Aşa a început o construcţie impresionantă înaltă de 14 m, cu o arhitectură modernă caracterizată de un acoperiş cu formă particulară, alcătuit din 11 arce din lemn lamelar încleiat. O clădire construită pe mai bine de 2.900 mp.

image

Astfel urma să arate la final complexul modern din cadrul Ştrandului Ostroveni Foto Adevărul

 

3 milioane euro - de la bugetul local, finanţarea europeană - pierdută

Doar că din cauza unor greşeli de proiectare şi execuţie, lucrarea a fost până la urmă stopată, iar contractul reziliat în urmă cu doi ani, măsură contestată de către antreprenor, litigiul ajungând pe rolul instanţei.

„Deşi această lucrare avea asigurată o cofinanţare de 50%, s-a ajuns la situaţia ca din bugetul local să asigurăm o finanţare de 96%. Lucrările au fost executate prost, studiile geo au fost făcute raportate la cota solului, deşi bazinul a fost realizat la 5 metri adâncime. Când s-au făcut probe şi s-a forat în bazin, a ţâşnit apa ca o fântână arteziană”, justifica edilul Mircia Gutău stoparea construcţiei în 2018.

El anunţa la acea vreme că va organiza o licitaţie pentru evacuarea apelor pluviale şi a infiltraţiilor, iar apoi va demara o expertiză tehnică pentru a vedea ce lucrări mai trebuie executate. Numai că modificările propuse: zidul de izolaţie de jur împrejur pentru a preîntâmpina infiltraţiile, nu s-au dovedit o soluţie viabilă, aveau să declare ulterior autorităţile. 

Peste 300.000 de euro, fonduri europene, au fost restituiţi, iar finanţarea a fost pierdută.

Construcţia futuristă de la Ştrandul Ostroveni - o problemă fără soluţie

Iar de atunci se tot caută soluţii. S-au făcut chiar şi consultări publice privind viitoarea destinaţie a acestui ansamblu. Executivul local a avansat ideea că pentru finalizarea complexului ar mai fi necesare peste 5 milioane de euro, dar la final nimeni nu poate garanta că nu vor exista probleme în continuare, motiv pentru care s-a luat în calcul şi schimbarea destinaţiei ansamblului.  

Între timp, la finele anului trecut, s-a reluat ideea construirii unor bazine de înot cu caracter didactic, acoperite, din care unul urma să fie în incinta Ştrandului Ostroveni din sudul oraşului, iar celălalt în zona de nord, în curtea Colegiului Energetic.

Un nou bazin de înot, în loc de pădure

Doar că în cursul acestei săptămâni, municipalitatea a anunţat că deja CNI a transmis Primăriei Râmnicu Vâlcea că unul dintre bazine, cel din zona de sud, a fost deja cuprins „în lista-sinteză a subprogramului „Bazine de înot” aprobată prin Ordin de minister şi urmează să primească finanţare pentru a fi realizat efectiv în perioada următoare”. Numai că noua construcţie urmează să se ridice nu în cadrul Ştrandului Ostroveni, ci la aproximativ 300 de metri depărtare, într-o zonă împădurită.

image

Harta care arată cât de departe va fi viitoarea construcţie - bazin înot şcolar de actuala construcţie Foto Adevărul

„Viitoarea structură va avea un program permanent de funcţionare şi va asigura în mod gratuit instruirea copiilor în tainele înotului. Municipalitatea Râmnicului a trimis la jumătatea lunii decembrie 2019 către CNI propunerea de realizare a două bazine şcolare de înot, acoperite, unul în Ostroveni şi celălalt în Nord”, se arată în comunicatul de presă al Primăriei Râmnicu Vâlcea.

Bazinul acoperit „ar urma să se realizeze după un proiect-tip, având dimensiunea de 25 x 12.5 m, o adâncime variabilă între 1,2 m şi 1,8 m, fiind prevăzut cu cinci culoare de 2,5 m şi cu blocstarturi în conformitate cu normele europene. Printre dotările auxiliare se vor număra vestiare diferenţiate pe genuri şi prevăzute cu duşuri şi grupuri sanitare, un vestiar destinat profesorilor, precum şi un cabinet de prim-ajutor”, după cum se anunţa la finele anului trecut. 

„Primăria va angaja, ca şi la cluburile de fotbal, antrenor de înot”, explica primarul Gutău motivând că: „sunt convins că, aşa cum este şi în statele învecinate unde este o nebunie cu aceste piscine pentru copii, şi la Râmnicu Vâlcea va fi o afluenţă mare pentru că toţi ne ducem copiii în alte judeţe ca să înveţe să înoate”. 

Dinainte de Revoluţie, în Râmnicu Vâlcea s-au organizat cursuri de înot în mai multe locaţii. Bazine acoperite însă nu există în oraş, dar sunt mai multe în judeţ, cele mai apropiate fiind la Călimăneşti – Căciulata şi Olăneşti.

Vă mai recomandăm şi: 

Cum s-au pierdut 300.000 de euro pentru „Marea Olteniei“, ştrandul-vedetă din sudul României: „Burlanele de apă au fost proiectate la 4 metri sub pământ“

Reacţia primarului care cere statului despăgubiri de 10,5 milioane de euro despre al doilea dosar de corupţie: „A doua oară m-au condamnat de frică

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite