Râmnicu Vâlcea: Parcul Zăvoi, fără modernizări în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţată cu surle şi trâmbiţe, reabilitarea celui mai mare parc din oraş bate pasul pe loc. Primăria a retras sumele de cofinanţare pentru că se întârzie cu modificările la proiect. Aceeaşi situaţie şi la proiectul transformării dealului Capela în parc.

Nici anul acesta nu se va interveni la parcul Zăvoi. Din cauza faptului că nu s-a rectificat documentaţia de finanţare, Consiliul Local a decis retragerea unor sume necesare pentru cofinanţarea proiectului. „Rectificarea este în minus cu 105.000 lei pentru modernizarea Parcului Zăvoi deoarece proiectul necesită completări în vederea finanţării care nu s-au realizar", explică Alexandru Ghibirdic, şeful Direcţiei Economico-Financiare din cadrul primăriei. Potrivit surselor din cadrul administraţiei publice locale încă nu s-au realizat rectificările solicitate de Agenţia de Dezvoltare Regională Craiova la proiectul de modernizare al parcului, anul acesta demararea lucrărilor fiind puţin probabilă. Pentru parcul Zăvoi, autorităţile aşteaptă o finanţare nerabursabilă de aproximativ 35 de milioane de lei. Aceeaşi soartă o are şi proiectul transformării dealului Capela în parc. „De la acest proiect s-au retras 325.000 de lei deoarece se întârzie procedurile de expropriere. Unele din terenurile ce urmează a fi înglobate în noul parc sunt proprietăţi private deci trebuie expropriate, iar acest lucru durează mai mult decât s-a estimat", afirmă Alexandru Ghibirdic. Pe dealul Capela edilii aveau de gând să amenajeze alei, spaţii de joacă şi locuri de camping pentru turiştii de weekend. Banii, proveniţi dintr-un împrumut contractat anul trecut de la BRD GSG, vor însă intra în conturile Centrului Rezidenţial pentru persoane de vârsta a treia ce va fi deschis în curând de către primăria Râmnicului.


Parcul Mircea cel Bătrân, iese din cărţi de la reabilitare


Anul acesta municipalitatea nu va investi bani în nici un petec de iarbă din oraş. Şi parcul Mircea cel Bătrân a fost exclus recent de la finanţări pentru modernizare. Explicaţia este una simplă, spun edilii: toţi banii aflaţi în fondul de mediu, special înfiinţat la Ministerul Mediului, au fost alocaţi pentru lucrările necesare reabilitării infrastructurii distruse de inundaţiile din această vară. Proiectul iniţial ce privea Parcul Mircea Cel Bătrân viza transformarea acestuia într-o zonă culturală, punând în evidenţă şi vestigiile vechii cetăţi pe care este construit. Tot în finanţarea de la Ministerul Mediului era inclusă şi o extindere a parcului, atât de necesară în centrul aglomerat şi poluat al oraşului.


Spaţii verzi anemice pentru râmniceni


Potrivit datelor oficiale fiecare râmnicean are, din punct de vedere matematic, patru metri de spaţiu verde, cu mult sub norma europeană care se ridică la 17 - 26 de metri pătraţi de verdeaţă pentru fiecare locuitor. Calculele de la Râmnic sunt pur matematice, deoarece răspândirea zonelor verzi este neuniformă, oraşul înglobând o pădure la periferie ce este aproape nepopulată.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite