Râmnicu Vâlcea: Italienii gătesc în oale şi ulcele de Horezu (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii de la mai multe restaurante din Europa comandă periodic vase de lut ceramiştilor vâlceni. Olarii din zona Horezu au reuşit să fenteze criza şi vând multe din produsele făcute la roata olarului, cu preţuri ce ajung şi la 10 euro bucata.

Meşterii olari de la poalele munţilor Căpăţânii spun că, nu au fost afectaţi de criză, iar multe din obiectele realizate de ei, ajung în marile lanţuri de restaurante din străinătate. „Eu practic olăritul de când eram un puşti. În familia mea şi tatăl, şi bunicul meu au lucrat cu lutul. Pentru a reuşi să vând vasele, eu m-am axat mai mult pe obiectele de uz casnic şi gospodăresc", afirmă Ion Pueţu, meşter olar din Horezu. Omul povesteşte că în urmă cu câţiva ani a început să lucreze pentru mai multe restaurante din străinătate, mai ales din Italia, Spania şi Franţa.


Tăvile de friptură preferate de „macaronari"


„Foarte căutată de patronii restaurantelor italiene este vesela din lut. Castroanele, ulcele, ceşcuţele, tăvile sau farfuriile se vând cel mai bine. Eu le realizez în funcţie de preferinţele celui care comandă. De asemenea, se caută şi vasele mari, special realizate pentru friptură", spune Nelu Pueţu. Preţul de pornire pentru un castron de lut pleacă de la un euro, pentru vasele mai mici şi ajunge chiar şi la 10 euro/bucata, pentru vasele mari. Olarul povesteşte că îşi iubeşte meseria şi cea mai mare dorinţă a sa este să împărtăşească meşteşugul olăritului fiilor săi, pentru ca aceştia să poată duce mai departe tradiţia familiei. „Fiul meu cel mare a fost plecat în Italia pentru mai mulţi ani. Acum s-a întors acasă şi este pornit să înveţe să lucreze lutul pentru a-şi dechide propria afacere şi pentru a le vinde oale italienilor. Este cea mai mare bucurie că am reuşit să îl conving să facă această meserie, binecuvântată de Dumnezeu", mărturiseşte bărbatul.

image


Ceramică realizată cu lut roşiatic


În oraşul Horezu, renumit pentru potenţialul său turistic lucrează 24 de meşteri olari care folosesc în special cocoşul, spicul de grâu sau spirala vieţii pentru a-şi orna lucările. Lutul pe care îl folosesc este unul special, roşiatic pe care îl procură din apropierea oraşului, din zona numită de localnici „Dealul Ulmului".

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite