Râmnicu Vâlcea: Furnizorul de apă caldă, obligat să reducă poluarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CET Govora are termen până la sfârşitul acestui an să taie din emisiile de pulberi. Centrala trebuie să modernizeze instalaţiile şi are termene fixe în care să se conformeze. În caz contrar riscă închiderea activităţii de către forurile europene.

CET Govora, principalul furnizor de energie termică din Râmnicu Vâlcea este obligat ca, până la sfârşitul acestui an, să îşi reducă emisiilede pulberi poluante. Mai mult, societatea este ameninţată şi cu alte termene de către Uniunea Europeană, ce doreşte reducerea la minim a dioxidului de sulf şi oxizilor de sodiu eliminaţi în atmosferă. În cazul în care furnizorul de agent termic nu se conformează râmnicenii riscă să îşi petreacă iernile în frig. „Situaţia este foarte serioasă. De aceea societatea a trimis spre finanţare un proiect prin care se vizează modernizarea instalaţiilor poluante. În total este nevoie de 66, 3 milioane de euro, pentru a face în aşa fel încât CET-ul să nu îşi închidă activitatea", explică Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean, acţionarul majoritar al acestei societăţi. Tot el mai afirmă că experţii CJ şi cei ai CET se află într-o fază avansată cu proiectul şi cererea de finanţare, mai ales că primul termen stipulat în autorizaţia integrată de mediu emisă pentru furnizor se apropie de final. „50% din această sumă va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile. Alte 40% vor venii din fonduri de la bugetul Ministerului Mediului, iar restul de 5% va reprezenta cofinanţarea ce este asigurată de noi, la CJ", mai spune Cîlea.


Centrala devine eco în doi ani


Mihai Bălan, directorul CET afirmă că centrala de la Râmnicu Vâlcea e una din cele cinci aflate în proceduri de reabilitare de mediu. „Din aceste cinci proiecte doar noi şi cei de la Oradea am reuşit să înaintăm cu documentaţia. Sperăm să primim finanţarea cât mai repede ca să putem porni", spune directorul CET-ului. Dacă banii vor intra în conturile judeţului atunci reabilitarea va dura doi ani, urmând ca la final centrala să fie în acord cu exigenţele de mediu ale UE.


Emisii mari de substanţe nocive


În acest moment CET Govora emite în atmosferă aproximativ 19. 225 de tone de dioxid de sulf anual, iar după retehnologizare cantitatea ar trebui să ajungă la doar 297 de tone. Tot redusă ar trebui să fie şi cantitatea de oxizi de azot. Acum CET-ul scoate pe furnal 1685 de tone din aceste subtanţe anual, iar după reabilitare ar trebui să se reducă la 316 tone.

Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite