O persoană din Vâlcea a fost redepistată infectată cu Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul medic infectat cu COVID 19 din Vâlcea provine din Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean - în imagine angajaţi ai secţiei Foto Adevărul
Primul medic infectat cu COVID 19 din Vâlcea provine din Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean - în imagine angajaţi ai secţiei Foto Adevărul

Într-un judeţ în care numărul persoanelor contaminate cu noul coronavirus este destul de scăzut, creşte numărul angajaţilor din sistemul medical infectaţi cu SARS - CoV2.

GALERIE FOTO

În Vâlcea, până în acest moment, potrivit datelor oficiale, s-au înregistrat 22 de persoane infectate cu virusul SARS-CoV2, din care două au decedat. Al doilea deces s-a înregistrat în noaptea de marţi spre miercuri, 28 - 29 aprilie. 

Într-un judeţ cu un număr destul de scăzut de bolnavi de coronavirus, este cel puţin ciudat că mai bine de o treime dintre aceştia provin din unităţile medicale.

Una dintre posibilele cauze pentru care potrivit raportării, Vâlcea stă bine în statistici poate fi numărul redus de persoane testate. În urmă cu o săptămână, abia ajungea la 600, iar acum a depăşit 1.500 după ce au fost testaţi angajaţii centrelor de persoane vârstnice din judeţ. 

Angajaţi care vor urma să fie testaţi preventiv de două ori pe lună. La numărul scăzut de teste a contribuit şi faptul că Vâlcea nu deţine încă un aparat de testare SARS - CoV2 Real Time PCR, motiv pentru care şi acum testările sunt realizate la Institutul pentru Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală. La sfârşitul lunii aprilie - începutul lunii mai, însă, este aşteptat să sosească şi la Vâlcea primul aparat de testare. 

Oricum numărul testelor nu relevă numărul persoanelor testate, pentru că potrivit protocolului, cea mai mare parte dintre persoanele suspecte sau confirmate sunt testate de trei ori. 

În urma unei astfel de retestări, s-a depistat şi o pacientă despre care se credea că este vindecată, ca fiind în continuare purtătoare a virusului SARS - CoV2. 

La câteva zile după ce s-a întors în ţară, a fost depistată infectată, fiind internată la Spitalul Matei Balş din Bucureşti, unde a stat o lună. După externare, a venit acasă, la Vâlcea, iar testele i-au ieşit iniţial negative, apoi, din senin, la două săptămâni, deşi în această perioadă s-a aflat în izolare, rezultatul a fost din nou pozitiv, motiv pentru care acum e din nou internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea.

Deces - tatăl primului cadru medico-sanitar infectat cu noul coronavirus

 

Al doilea deces înregistrat în Vâlcea din cauza COVID 19 s-a înregistrat în cazul unei persoane în vârstă, de 88 de ani, care a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, din data de 14 aprilie, a doua zi după ce s-a aflat rezultatul testului. 

Era contact direct – părinte - al unei asistente medicale care fusese depistată pozitiv cu mai bine de o săptămână înainte, la fel ca şi soţul acesteia. Victima prezenta comorbidităţi: multiple anevrisme craniene în antecedente, potrivit Ministerului Sănătăţii, dar şi diabet zaharat şi insuficienţă cardiacă, potrivit Spitalului Judeţean Vâlcea. 

Opt angajaţi ai Spitalului Judeţean şi Ambulanţei, contaminaţi cu SARS-CoV2

Am menţionat faptul că mai bine de o treime dintre persoanele infectate, mai exact opt, provin din cadrul personalului Spitalului Judeţean: secţiile ORL (3) şi Boli Infecţioase (1) şi Serviciul de Ambulanţă Vâlcea (4).

Modul în care aceste persoane s-au infectat ridică în continuare semne de întrebare, în ciuda anchetelor epidemiologice, dar şi din cauza datelor contradictorii ori a informaţiilor lacunare, nefiind clar nici până acum care este sursa primară a infecţiei în aceste cazuri.

Cert este că totul a început în prima săptămână a lunii aprilie, pe data de 6, când asistenta şefă a Secţiei ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea a fost confirmată ca fiind infectată cu SARS - CoV2. La câteva zile, rezultatele a încă două angajate au ieşit pozitive, după ce au fost testate aproximativ 30 de persoane. 

Între timp, s-a decis închiderea temporară a Secţiei ORL. 

O săptămână mai târziu, alte două cadre, un ambulanţier şi o femeie de serviciu, soţ – soţie, din cadrul Serviciului de Ambulanţă (SAJ), au fost confirmate pozitiv. O rudă apropiată, tatăl bărbatului, fusese pacient în Secţia ORL. 

Deşi locuiau în aceeaşi casă, cei doi soţi au mers în continuare la serviciu chiar şi în ziua în care bătrânul a fost adus acasă, iar Secţia ORL închisă, deşi normal ar fi fost ca toţi trei să rămână izolaţi la domiciliu. S-au prezentat la muncă şi în ziua următoare, când susţin că au aflat oficial că ar fi trebuit să rămână acasă, declaraţie susţinută şi de conducerea SAJ. 

Dosar penal pentru personalul de la Ambulanţă

  

Există inadvertenţe în acest caz în ceea ce priveşte declaraţiile şi dovezile conducerii Serviciului de Ambulanţă Vâlcea, ale angajaţilor de aici, şi chiar probele video şi ceea ce se regăseşte de fapt în actele Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea ai cărei reprezentanţi susţin că încă din data de 6 aprilie i-ar fi înştiinţat pe cei doi angajaţi să rămână acasă. O săptămână mai târziu au prezentat primele simptome de COVID 19.

După toată situaţia, soţii s-au ales cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. „În fapt se reţine că, în ziua de 07.04.2020, doi angajaţi din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vâlcea s-au prezentat la serviciu, deşi se aflau în izolare, ca urmare a faptului că au fost în contact cu angajaţi şi pacienţi ai Secţiei ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, unde a fost confimat ca infectat cu SARS Cov 2 un cadru medical. Urmărirea penală este efectuată de lucrători de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea - Biroul de Investigaţii Criminale, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea”, se specifică, printre altele, în referatul procurorilor.

Ulterior, încă doi angajaţi, o asistentă şi soţul acesteia – ambulanţier în cadrul aceleiaşi structuri - au fost confirmaţi ca fiind bolnavi. Este foarte probabil ca şi în acest caz, procurorii să deschidă un dosar penal după ce soţul a refuzat iniţial să fie testat, pe motiv că nu prezintă simptome. Ulterior, unul dintre cei doi copii ai cuplului a fost şi el descoperit fiind infectat cu COVID 19.

Primul medic confirmat pozitiv, din cadrul Secţiei Boli - Infecţioase

Apoi în cursul acestei săptămâni, a fost confirmat pozitiv şi primul medic din Vâlcea – din cadrul Secţiei Boli - Infecţioase. O secţie în care miercuri, 29 aprilie, mai erau internaţi 13 pacienţi cu Covid 19. Un al 14-lea bolnav este internat în afara judeţului.

În acest caz, nu s-a mai procedat la închiderea secţiei, ca în cazul ORL, toţi cei 19 angajaţi fiind testaţi.

  

„Toti pacienţi diagnosticaţi pozitiv din judeţ au o stare de sănătate staţionară, nici unul nefiind internat în Secţia de Terapie Intensivă”, a precizat conducerea Spitalului Judeţean Vâlcea care a mai menţionat şi faptul că au fost testaţi şi toţi pacienţii din unităţile medicale, iar la prima testare rezultatele au ieşit negativ.

De marţi, 28 aprilie, cinci poliţişti au ajuns în carantină după ce au intrat în contact cu jandarmii din Craiova, de la Gruparea Mobilă, confirmaţi cu coronavirus.

Primul aparat de testare Real Time PCR

Zilele acestea este aşteptat să sosească la Vâlcea şi primul aparat de testare Real Time PCR. Acesta va fi montat în viitorul laborator biologic specializat amenajat în cadrul Spitalului nr. 2 din Râmnicu Vâlcea, aflat în subordinea Spitalului Judeţean Vâlcea. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite