INSP a actualizat definiţiile de caz pentru COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din nouă persoane infectate este cadru medical
Una din nouă persoane infectate este cadru medical

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat definiţiile de caz pentru COVID-19, pe lângă „caz suspect”, „caz confirmat” şi „contact apropiat” fiind introduse şi „caz asociat asistenţei medicale”, „caz comunitar” şi „decesul la pacient cu coronavirus”.

Potrivit noilor definiţii, un caz COVID-19 poate fi de origine comunitară sau asociat asistenţei medicale (IAAM), în funcţie de numărul de zile anterioare datei debutului sau a confirmării în laborator, după data internării într-o unitate sanitară. Astfel, dacă boala debutează înainte de internare sau la 1-2 zile după, este vorba despre un caz comunitar, însă dacă simptomele apar după minimum 14 zile de la internare, atunci este un caz asociat asistenţei medicale. În cazul în care simptomele unei infecţii cu virusul apar în zilele 8-14 după internare, sau în zilele 3-7 după internare şi există o suspiciune puternică de transmitere asociată asistenţei medicale, atunci vorbim de un caz probabil COVID-19 asociat asistenţei medicale (IAAM).

Noile definiţii au rolul de a facilita anchetele epidemiologice ce au loc odată cu identificarea unui nou caz de infecţie cu COVID-19, fiind astfel relevante şi pentru prioritizarea testării persoanelor suspecte. Astfel, INSP a pus la punct şi o schemă a prioritizării testării pentru infecţia cu noul coronavirus: 1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar conform definiţiei de caz; 2. Contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate; 3. Pacienţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe; 4. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare în spital; 5. Pacienţi oncologici asimptomatici aflaţi în curs de chimioterapie şi/sau radioterapie – de 2 ori pe lună; 6. Pacienţi oncologici asimptomatici înainte de intervenţii operatorii; 7. Hemodializaţi simptomatici 8. Hemodializaţi asimptomatici contacţi cu caz confirmat; 9. Persoane instituţionalizate simptomatice; 10. Gravidele asimptomatice care se află în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat; 11. Personalul de îngrijire din centre rezidenţiale – de 2 ori pe lună; 12. Personal sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.

INSP a definit şi decesul la pacient confirmat cu COVID-19 care se referă la decesul unui pacient infectat cu coronavirus, cu excepţia situaţiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relaţie cu COVID-19 (ex. traumatism, hemoragie acută majoră etc.) şi la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite