O discuție la o porție de mici l-a costat peste 22.000 de lei. Metodă de înșelăciune cu mobile banking

0
Publicat:

Un bărbat din Vâlcea s-a îmbogățit profitând de naivitatea oamenilor. Sub pretextul că îi ajută să folosească aplicațiile de pe telefon, le obținea datele personale și le lua banii din conturi.

Un bărbat a fost păcălit în timp ce mânca o porție de mici Foto: Arhivă Adevărul
Un bărbat a fost păcălit în timp ce mânca o porție de mici Foto: Arhivă Adevărul

Timp de șapte luni, un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a păcălit mai multe persoane. Se oferea să îi ajute să folosească telefonul mobil, dar de fapt escrocul obținea datele personale ale victimelor și cele ale aplicațiilor de mobile banking, după care își instala aplicația respectivă pe propriul telefon.

Apoi își transfera în conturile personale diverse sume de bani. În acest mod a reușit să creeze un prejudiciu de aproximativ 65.000 de lei.

Pentru că nu avea un loc de muncă, escrocul s-a gândit la o metodă simplă prin care să facă bani. Iar pentru acest lucru își alegea victimele dintre persoanele în vârstă sau cu dezabilități, pentru a fi mai uşor de indus în eroare. În acest mod a reușit să păcălească în perioada august 2021 – martie 2022 cel puțin șapte persoane fizice și trei instituții financiare nebancare (IFN-uri).

Păcălit la o porție de mici

Așa se face că, în septembrie 2021, în timp ce era în Piața Centrală din Vâlcea, în cadrul unui local unde se serveau mici, inculpatul a intrat în legătură cu o persoană. După ce i-a câștigat încrederea, victima i-a dat telefonul său inculpatului pe motiv că nu știe să folosească aplicaţia de la bancă şi că doreşte să fie notificat, atunci când primeşte pensia.

Inculpatul a intrat în aplicaţie, i-a activat acele notificări, după care a făcut și două transferuri, în valoare de aproape 17.000 lei către contul său bancar. În plus, i-a luat datele personale și a instalat pe propriul telefon aplicaţia de mobile banking a persoanei vătămate, conform datelor din rechizitoriul procurorilor.

Iar necazurile nu s-au oprit aici pentru victimă. La patru zile distanță, a fost contactată telefonic de către inculpat, care s-a recomandat a fi un reprezentant al băncii. Pe motiv că i-a lăsat în cutia poștală o scrisoare în legătură cu transferurile financiare frauduloase efectuate anterior, persoana vătămată a fost dusă în eroare, și determinată să-și alimenteze contul bancar cu suma de 2000 lei, bani care au intrat tot în posesia escrocului.

După alte câteva zile, pentru că știa datele bancare ale victimei, inculpatul a contractat în numele ei și două credite online, de la două IFN-uri, în valoare de peste 3.600 lei. În total, victima fiind prejudiciată cu suma de aproximativ 22.000 lei.

I-a oferit telefonul pentru a-i spori performanțele, dar acest lucru l-a costat scump

Câteva luni mai târziu, în decembrie 2021, pe terasa unui bar, i-a căzut drept victimă o altă persoană. Și aceasta a fost păcălită printr-o metodă similară, sub pretextul că o va ajuta să obțină un card în euro. Inculpatul i-a luat întreaga pensie și a făcut și un credit online, de 5.000 de lei, pe numele victimei.

În ianuarie 2022, un alt bărbat a sesizat organele de urmărire penală din cadrul Poliției municipiului Râmnicu Vâlcea cu privire la faptul că din contul său bancar a fost descărcată fraudulos o sumă de bani. Sub pretextul că îi va spori performanțele telefonului,  inculpatul s-a oferit să îi reseteze aparatul, doar că în urma acestui proces, care a durat mai multe minute, victima a rămas fără suma de 4.450 lei din cont.

De asemenea, inculpatul a reușit să convingă telefonic mai multe persoane să îi divulge datele cardurilor, obținând inclusiv codurile de autorizare care ofereau acces la aplicațiile de mobile banking, în acest fel reușind să transfere, în mod fraudulos, sume importante în conturile sale.

Inculpatul fusese eliberat condiționat din pușcărie în 2019

În mai 2022 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată şi în stare de recidivă post executorie. Inculpatul a mai fost condamnat, fiind liberat condiționat din închisoare în 2019.

Pe 14 decembrie 2023, Curtea de Apel Pitești l-a condamnat definitiv la 12 ani şi 5 luni închisoare. De asemenea, inculpatul a fost obligat la plata unor sume considerabile către părțile civile din dosar.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite