Foto Investiția de milioane în combaterea inundațiilor. N-a rezolvat problema, dar a ajuns magnet pentru turiști FOTO
0În ciuda lucrărilor costisitoare pentru construirea unui parc tematic, amplasat pe marginea drumului național / european, apele au început să inunde din nou DN7 / E81, la Călimănești – Căciulata.
Înainte de pandemie, o zonă care cuprindea un teren viran amplasat între râul Olt și DN7 / E81, aflată în pantă, la intrarea în Căciulata, era veșnic inundată la fiecare ploaie. Imaginile cu E81 inundat deveniseră o obișnuință.
Prin reconversia terenului degradat și inutilizabil din Călimănești Vâlcea a fost realizat un parc inedit, unic la nivelul țării, extrem de apreciat de turiști.
Pentru parcul cu cai „Poiana lui Căliman”, conceput după o legendă locală, s-au cheltuit 4 milioane de lei, fonduri nerambursabile obținute prin POR 2014 – 2020. Dar problema inundației în zonă pare să fi fost rezolvată doar parțial.
După trei ani fără astfel de incidente, carosabilul DN7 / E 81 a fost din nou sub ape (după cum se poate observa și din foto atașate), joi, la primele ore ale dimineții de 1 septembrie. „Pe strada Calea lui Traian - DN 7, pe o porțiune de aproximativ 100 metri liniari, apa pe carosabil este de aproximativ 20-30 cm, în localitatea Călimănești. Intervine Garda de Intervenție Râmnicu Vâlcea”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea.
O problemă apărută din nou, după trei ani
Ultimele inundații în zonă s-au înregistrat în 2019. De această dată, doar șoseaua s-a umplut de apă. A fost solicitat ajutorul pompierilor, traficul în zonă fiind blocat din acest motiv și deviat pe șoseaua de centură a stațiunii.
Primarul din Călimănești, Florinel Constantinescu, a explicat pentru „Adevărul” că a fost vorba despre o cantitate uriașă de apă acumulată atât din precipitațiile directe cât și din scurgerile de pe versantul care mărginește DN7 / E81.
„Atâta timp cât plouă torențial, cum s-a întâmplat pe tot parcursul nopții trecute în Călimănești, vă dați seama că pot apărea astfel de probleme cu DN7 inundat. Parcul a fost creat pentru a pune în valoare legenda localității, iar problema inundației din zonă s-a rezolvat în mare, dar nu definitiv”, a recunoscut edilul.
„Nu putem elimina toate problemele, dar le ținem sub control”
Șeful administrației publice locale a mărturisit și că se așteaptă la astfel de situații și pe viitor având în vedere amplasarea localității, de-a lungul Oltului și a lacurilor sale de acumulare, infrastructura fiind de multe ori sub nivelul râului.
„Pe partea stângă cum mergem spre Sibiu, apele de pe versantul care străjuiește DN7 / E81, începând din zona menționată până spre Cozia, se deversează pe carosabil. Cantitatea de precipitații a fost extrem de mare, iar la acest nivel de suprafață de preluare a apelor e greu de găsit o soluție. Este foarte greu să se rezolve această problemă definitiv. Astfel de situații vor mai apărea. Gândiți-vă că de când a fost inaugurat parcul, până acum, nu au mai fost probleme”, a menționat primarul Florinel Constantinescu.
Edilul din Călimănești a ținut să precizeze și că se circulă fără probleme pe DN7 / E81, prin Călimănești, de când s-a luminat de ziuă: „Dar dacă vin unii cu 80 km/h mai pierd câte un număr (de înmatriculare – n.red.) N-am avut însă nici un incident rutier sau vreun alt eveniment neplăcut”.
S-a arătat mulțumit de faptul că, de când s-a făcut parcul, iar zona s-a mai înălțat, nu se mai produc inundații pe terenul respectiv, cât despre inundațiile de pe carosabil a mai menționat că ele vor fi ținute sub control.
„Cu alte cuvinte, preluarea apelor pluviale în lacurile de acumulare se face pe distanțe foarte mari. Nu există posibilitatea ca orice canal să fie dirijat direct în Olt. Se mai astupă canalele, mai vin crengi, frunze din pădure, dar s-a acționat chiar la timp. A fost un blocaj rutier în zonă de maximum 30 – 45 de minute. Nu putem elimina toate problemele naturale, dar important este să le ținem sub control. Dacă nu le-am controla ar fi la fel la fiecare ploaie”, a mai declarat primarul din Călimănești.