FOTO Zona Voineasa-Vidra, alternativa  la Valea Prahovei. Povestea lotrilor, haiducii din munţii Vâlcei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Vidra din judeţul Vâlcea
Lacul Vidra din judeţul Vâlcea

Multe zone din judeţul Vâlcea precum Valea Oltului ori staţiunile Voineasa şi Vidra pot fi cu siguranţă o alternativă pentru Valea Prahovei. Deşi infrastructura lasă uneori de dorit, căci Vâlcea nu s-a numărat printre judeţele care au primit fonduri pentru dezvoltarea turismului, natura compensează prin peisajul de o frumuseţe rară tot ceea ce omul a distrus sau a lăsat în paragină.

Începând cu Valea Oltului până la Vidra, veţi avea ocazia să admiraţi una din cele mai frumoase zone ale acestei ţări. De pe DN 7, care leagă Sibiul de Râmnicu Vâlcea, intraţi în Brezoi. Aici începe Valea Lotrului (n.r. – lotru = hoţ)  denumită astfel după haiducii care au trăit în pădurile din zonă. Lotrii  au ajuns să fie pomeniţi şi în documentele Agiei după ce i-au prădat, la începutul anilor 1.700, pe negustorii şi pe boierii care au călătorit pe drumul de pe Valea Oltului.

Legenda spune că, după ce s-au îmbogăţit, haiducii au pus bazele primelor aşezăminte de pe Valea Lotrului:  Brezoi, Malaia şi Voineasa. Cele trei localităţi au fost numite după căpeteniile haiducilor. 

Drumul pe Valea Lotrului nu mai e la fel de periculos ca în urmă cu trei sute de ani. Acum, călătorii trebuie doar să fie atenţi la caii şi vacile localnicilor care obişnuiesc să se plimbe în voie pe drumul naţional. 

Din Brezoi, drumul este flancat de munţi şi păduri de brad şi fag. Mai departe, după aproximativ 20 de kilometri, la baza munţilor Căpăţânii şi Lotru, veţi avea ocazia să admiraţi lacul de acumulare Brădişor, din comuna Malaia. Peisajul şi ceaţa albicioasă care se ridică de pe suprafaţa lacului, dimineaţa, îţi dau impresia că ai pătruns pe un alt tărâm, unul de basm.

Lacul se întinde pe o suprafaţă de aproape 50 de hectare şi are o adâncime de peste 20 de metri. Pescarii ce posedă permis de pescuit sportiv nu vor avea regreta dacă se opresc în zonă, mai ales că lacul este plin de păstrăv. Pe partea dreaptă a barajului se află păstrăvăria Brădişor unde este crescut în captivitate, în platforme plutitoare, păstrăvul. De asemenea, Complexul salmonicol Brădişor este cunoscut şi ca singurul  din ţară unde se mai creşte lostriţa, o specie pe cale de dispariţie.

Staţiunea Voineasa, o oază de linişte

După un popas pe marginea lacului Malaia, vă puteţi continua drumul spre Voineasa, una dintre cele mai vechi aşezări din judeţul Vâlcea. Comuna a fost atestată documentar cu aproape 520 de ani în urmă şi a fost transformată în staţiune în timpul regimului comunist, în 1960, când s-a construit Hidrocentrala Lotru –Ciunget.

Timp de 30 de ani, Voineasa s-a numărat printre staţiunile cele mai căutate din România, atât pe timpul verii, cât şi iarna, iar românii şi-au găsit aici liniştea. Este cunoscut faptul că, în staţiunea din nordul judeţului Vâlcea, se tratează afecţiuni ale căilor respiratorii şi aparatului locomotor, stările de nevroză ori surmenajul. 

În lipsa unei strategii pentru dezvoltarea turistică a zonei, Voineasa a devenit o staţiune sezonieră. De-a lungul DN 7A veţi observa foarte multe case vechi sau noi, transformate în vile şi pensiuni de două sau trei margarete.  Localnicii  încearcă astfel să suplinească lipsa investiţiilor în infrastructura turistică şi, în acelaşi timp, să supravieţuiască nouă luni de zile cu banii lăsaţi de turişti în perioada de vară.  

Câteva locuri de cazare veţi mai găsi la cabanele de lângă lacul Vidra, aflat la 30 de kilometri distanţă de Voineasa. Acestea sunt tot ce a mai rămas din falnica staţiune de pe vremea regimului comunist. Hotelurile administrate de sindicate în Voineasa şi Vidra au o capacitate de cazare de 3 000 de locuri, dar acestea sunt fie închise, fie au ajuns o ruină după ce au fost lăsate în paragină.

Pentru a înnopta la Vidra, pentru o cameră cu două paturi, turiştii plătesc 80 de lei. Cabanele sunt dotate cu bucătărie aşa că, cei care doresc, au posibilitatea sa-şi gătească nefiind astfel obligaţi să mănâne la cantina sindicatelor. 

La Vidra se poate schia până în luna mai

În ciuda dezolării care a cuprins Vidra, zeci de mii de persoane au ajuns doar în ultimul an. Este vorba despre amatori de drumeţii, dar şi despre iubitori ai sportului alb. În luna decembrie 2012, la Vidra s-a deschis pârtia Transalpina Ski Resort, investiţie ce a atras, zilnic, până la 5.000 de turişti din întreaga ţară. Mulţi dintre cei care au trecut pe aici compară domeniul schiabil din Vâlcea cu cele de peste hotare, mai ales că pârtia are dotări asemănătoare celor din Austria.  

Un plus pentru zonă ar fi şi că munţii sunt acoperiţi cu zăpadă timp de opt luni pe an, până în luna mai. De asemenea, faptul că pe DN 7 A nu sunt blocaje rutiere, aşa cum se întâmplă pe Valea Prahovei, i-a făcut pe mulţi români să revină în zonă.

 Din păcate, şi această investiţia de la Vidra riscă să se transforme în paragină, căci Ministerul Turismului nu a mai alocat bani pentru finalizarea lucrărilor, iar pârtia ar putea intra în conservare în acest an.

Trasee montane 

Dacă aţi ajuns în Brezoi sau Voineasa, puteţi pleca în drumeţii spre rezervaţia Latoriţa, Cheile Latoriţei, Munţii Lotrului sau Munţii Căpăţânii.  De pe DN 7 A, după Voineasa, puteţi alege un traseu de aproximativ 30 de kilometri spre Curmătura Vidruţei şi lacul Vidra. 

Pe Cheile Latoriţei ajungeţi din Brezoi. Traseul poate fi dificil pentru cei care pornesc la drum pentru prima oară şi, indicat ar fi, să aveţi echipament corespunzător şi un telefon la îndemână pentru eventualitate în care vă rătăciţi şi aveţi nevoie de ajutorul salvamontiştilor.

Cheile se întind pe cinci kilometri şi se află în imediata apropiere a lacului Petrimanu. Alte puncte de atracţie în zonă mai sunt  Lacul Galbenu, Cascada Apa Spânzurată şi Lacul Iezerul Latoriţei.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Citeşte mai multe articole din campania „125 de locuri pentru care iubim România”:

FOTO Jurnal de vacanţă - Locul în care moartea este privită ca o glumă şi povestea unei mănăstiri încărcate de credinţă

FOTO Galaţi, locul unde te poţi plimba cu cea mai veche navă cu zbaturi din lume

FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

Mănăstirea Voroneţ, „Capela Sixtină a Estului”, recomandată călătorilor de compania Austrian Airlines

FOTO Vacanţă în România. Cele mai frumoase peisaje din Călăraşi: la Cetate şi Veriga, locuri ideale pentru pescuit

FOTO VIDEO Vacanţă în România. Castelul lui Dracula, cel mai profitabil obiectiv turistic al României. Zona Bran-Moieciu-Fundata, un colţ de rai

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite