Undă verde pentru tratamentul românilor care suferă de cel mai avansat tip de tuberculoză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finanţare pentru bolnavii români de tuberculoză multidrog rezistentă FOTO Adevărul
Finanţare pentru bolnavii români de tuberculoză multidrog rezistentă FOTO Adevărul

Bolnavii români care suferă de tuberculoză multidrog rezistentă vor primi medicamente. Asta în condiţiile în care aproximativ 100 de pacienţi afectaţi de această boală se află pe listele de aşteptare. Anunţul a fost făcut de Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA).

„Chiar dacă a existat o întârziere de aproape trei luni, cauzată de modificările legislative din România, ne bucurăm că în cele din urmă am reuşit să aducem aceste medicamente în ţară şi că astfel vom putea salva sute de persoane bolnave de tuberculoză rezistentă la tratament”, a declarat medicul Silvia Asandi, directorul fundaţiei. 

Medicamentele costă un milion de euro 

Potrivit organizaţiei neguvernamentale, valoarea totală a medicamentelor se ridică la peste un milion de euro. În plus, medicamentele în cantitate suficientă pentru a asigura tratamentul complet şi de calitate pentru 300 de români bolnavi de tuberculoză multidrog-rezistentă. 

Cele şase medicamente - Capromicină, Canamicină, Protionamidă, Cicloserină, Levofloxacină şi PAS - au fost aduse în România cu aprobarea Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi vor fi distribuite către pacienţi sub coordonarea Institutului „Marius Nasta” şi a Fundaţiei RAA, prin reţeaua de dispensare de Pneumoftiziologie. 

Din 2011 şi până în prezent, 520 de pacienţi au beneficiat de medicamente achiziţionate de fundaţie prin programul finanţat de Fondul Global, în cadrul proiectului „Extinderea controlului TB-MDR prin implementarea DOTS-Plus”, coordonat de Institutul de Pneumologie "Marius Nasta". 

Tuberculoza - o ameninţare serioasă în domeniul sănătăţii publice 

Tuberculoza reprezintă, la ora actuală, una dintre cele mai serioase ameninţări în domeniul sănătăţii publice la nivel mondial. România, deşi a înregistrat, în ultimii 10 ani, o sensibilă scădere a numărului de cazuri, continuă să se situeze pe primul loc în UE din punct de vedere al incidenţei Tuberculozei. În fiecare an, aproximativ 1.500 de persoane îşi pierd viaţa, iar alte 20.000 de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în rândul populaţiei active (15-54 de ani). 

În ultimii ani, România se confruntă cu o nouă provocare în domeniul sănătăţii publice, reprezentată de tuberculoza multidrog-rezistentă (TB-MDR) şi TB extrem de rezistentă (TB-XDR), numărul de cazuri noi de TB-MDR în România fiind estimat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la aproximativ o mie în fiecare an. 

Spre deosebire de „obişnuită", care poate fi vindecată complet, cazurile TB-MDR şi TB-XDR necesită tratamente mult mai costisitoare şi perioade mai lungi de spitalizare (peste 100 de zile) şi cu şanse mai reduse de vindecare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite