FOTO VIDEO Strat de zăpadă de 1,6 m la cota 1.800. Ce mai împiedică deschiderea pârtiilor de la Transalpina Ski Resort

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domeniul schiabil Transalpina Ski Resort - Vâlcea, Foto: FB Fery e de vină /  Florin Cazan
Domeniul schiabil Transalpina Ski Resort - Vâlcea, Foto: FB Fery e de vină /  Florin Cazan

În ultimele zile judeţul Vâlcea s-a aflat sub atenţionare de vreme rea şi zăpadă. A nins într-atât încâ stratul de omăt la Obârşia Lotrului a atins 1 metru, iar la cota 1800 - 1,6 metri: aşadar a fost atins nivelul pomenit de administratorul Domeniului Schiabil Transalpina Ski Resort pentru a se deschide sezonul sporturilor de iarnă. Şi totuşi pârtiile nu pot fi deschise, din motive care nu au legătură cu vremea ori cu drumurile.

GALERIE FOTO

Iarna pare să fi luat din nou prin surprindere autorităţile şi furnizorii de utilităţi publice. De două zile, sub greutatea zăpezii, arborii cad peste liniile de tensiune şi peste căile de acces, izolând localităţile şi lăsând zeci de mii de oameni în frig şi în beznă, în Vâlcea. 

Printre zonele avariate se află şi nordul judeţului. Pe drumul naţional DN 7A, care face legătura între Transalpina, cea mai înaltă şosea din România şi Valea Oltului, se intervine de două nopţi şi două zile, la propriu, după ce zeci de brazi şi alţi arbori au căzut pe şosea. Luni noaptea, alături de drumari s-au aflat pompierii militari, iar de ieri, au început să intervină şi privaţii - proprietarii de pensiuni şi alte obiective turistice din zonă, conştienţi că pasivitatea le poate afecta bugetul, într-o perioadă în care zona montană se află la mare căutare.

Patronul firmei care administrează domeniul schiabil Transalpina Ski Resort de la Vidra, Dan Faur, spre exemplu, le-a cerut angajaţilor să intervină pentru degajarea drumului de crengi şi copaci. Şi alţi întrerprinzători în turism i-au urmat exemplul. 

În urmă cu nici o lună, patronul Acomin declara reporterilor Adevărul: „Aşteptăm frigul. Este greu să specificăm o dată fixă când vom deschide. Noi deschidem numai când avem peste 1 metru de zăpadă”, spunea Dan Faur.

Potrivit autorităţilor, stratul de zăpadă la Obârşia Lotrului depăşea în această dimineaţă 90 cm. Angajaţii în turism menţionau astăzi pe reţelele de socializare că la: „Cota 1800 peste 1,6 metri zăpadă şi nu e curent de duminică. Sper să nu cedeze prelata la capelă, din cauza sistemului de căldură, care e pe curent”, atrăgeau aceştia un semnal de alarmă, în privinţa posibilelor pagube ce ar putea fi create de lipsa furnizării energiei electrice. 

Iar acum, cu degajarea drumului, cel puţin cel spre Valea Oltului, se creau toate premisele pentru deschiderea sezonului de iarnă. „Important este să se deschidă Sebeşul şi să intre Transilvania prin Sebeş. Şi să avem curent bun, adică tensiune şi frecvenţe bune”, declara administratorul.

De fapt aceasta şi este problema care ar împiedica în acest moment deschiderea pârtiilor avariile la reţeaua de curent electric: „Drumul DN 7A, Voineasa – Obârşia Lotrului şi liniile de curent, avariate de căderile abundente de zăpadă! De la Brezoi la Obârşia Lotrului nu există energie electrică”, menţiona într-o postare recentă patronul Acomin. 

„Avem o problemă cu CEZ-ul. Trebuie făcute multe investiţii în zonă (...) Acum trei ani de zile, am păţit-o, a fost circ mare. A fost multă zăpadă, nu a fost curăţată linia de brazi, a căzut undeva o creangă, a picat tensiunea şi „Dorel” n-a găsit unde este... Depindem foarte mult de ei şi anul trecut am avut mari probleme. Din cauza asta instalaţiile sunt cele mai scumpe pe mentenanţă, pentru că an de an cumpărăm componente”, explica Dan Faur despre marea provocare a Domeniului Schiabil Transalpina Ski Resort.

Prin urmare, şansele ca pârtiile să se deschidă prea curând nu sunt foarte mari.

Iată cum arăta pârtia în urmă cu nici o săptămână:

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite