FOTO VIDEO  Sărbătoare la Horezu, locul unde lutul prinde viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cocoşul de Hurez a cântat în acest an pentru a 45-a oară pentru a vesti marea sărbătoare a olarilor. Ediţia din acest a târgului de ceramică reuneşte  zeci de meşteri populari din întreaga ţară, dar şi mai mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor de ceramică de peste hotare. Vizitatorii îi vor putea observa pe meşteri în plin proces de creaţie, în timp ce învârt roata olarului.

Prima ediţie a târgului de ceramică din Vâlcea a avut loc în oraşul Călimăneşti, în 1971, când organizatorii Festivalului de Folclor “Cântecele Oltului” au hotărât să le ofere şi meşterilor olari posibilitatea de a-şi expune creaţiile. Din 1974, târgul s-a organizat an de an în Horezu, pe platoul de la marginea oraşului, iar din 2012 s-a transformat într-un eveniment de anvergură internaţională datorită prezenţei unor ceramişti din Italia, Serbia, Franţa ori Spania. 

Peste 70 de meşteri populari din ţară şi străinătate participă şi la ediţia din 2015 a “Cocoşului de Hurez”. La eveniment sunt prezenţi ceramişti din judeţele Harghita, Mureş, Braşov, Iaşi, Argeş, Mehedinţi sau Teleorman. 

Judeţul din sudul ţării este reprezentat şi în acest an de Nicoleta Mitroi, unul din cei cinci specialişti în ceramică de Cucuteni din întreaga ţară. Absolventă a Universităţii Politehnice din Bucureşti, Nicoleta s-a apucat să modeleze lutul în urmă cu mai bine de 15 ani. 

“Modelele pe care le realizăm noi sunt replici fidele ale vaselor cucuteniene, iar altele sunt reinterpretate, căci am încercat să ne punem şi noi o amprenta. Procedeul de realizare este acelaşi ca cel din neolitic, vasele sunt lucrate la mână, sunt pictate crude, apoi sunt frecate cu o piatră lucioasă pentru ca decorul pictat să intre în pereţi. Arderea se face la 900 de grade Celsius, iar la final obiectele se lustruiesc cu puţină ceară pictată”, povesteşte Nicoleta Mitroi (foto).

image

De la eveniment nu lipsesc olarii din Vâlcea, din centrele tradiţionale din Horezu, Lungeşti şi Vlădeşti. 

Fabrică de prelucrat lutul în Horezu

La târgul din acest an participă reprezentanţi ai asociaţiilor de ceramică  din Spania, Italia, Franţa, Serbia şi Bulgaria. Duminică după-amiază, la Horezu este programată  o şedinţă a Adunării Generale a Grupării Europene de Cooperare Teritorială a Oraşelor Ceramicii în cadrul căreia se vor discuta mai multe aspecte privind susţinerea olarilor care sunt pe cale să renunţe la meşteşug.

  “România, prin oraşul Horezu, este membră fondatoare a acestui grup, alături de Franţa, Spania şi Italia. Mâine va avea loc o adunarea generală, suntem preocupaţi să accesăm fonduri europene pentru susţinerea localităţilor unde nu mai există suficientă implicare din partea celor care au lucrat ceramică. Pot să spun că în Horezu sunt prezente 36 de persoane autorizate care prelucrează lutul din Dealul Ulmetului. În schimb, sunt localităţi în ţară, şi vă pot nominaliza Oboga, unde mai sunt doar unul sau doi ceramişti.  Interesul nostru este să-I ajutăm şi pe cei de acolo, mâine ne vom întâlni cu primarul din localitatea respectivă, astfel încât să realizam proiecte cu finanţare europeană pentru susţinerea acestei îndeletniciri”, spune primarul Ilie Fârtat. 
image

Pentru a veni în sprijinul olarilor, primarul din Horezu spune că se vor depune eforturi pentru înfiinţarea unei fabrici de prelucrat lutul, prin accesarea de fonduri europene. 

“Vrem ca Horezu să asigure materia primă, adică să facem o fabrică de prelucrat  lutul.. Câştigăm şi ceva timp, pentru că prelucrearea lutului este un procedeu care durează un an de zile. E bine ca lutul să degere iarna, să intre apoi în malaxor, sunt foarte multe operaţii. Dacă realizăm o linie automată de malaxare a acestui pământ scurtăm termenele, iar atunci când sunt comenzi ferme din partea comercianţilor, olarii nu vor mai pierde timpul, vor creşte productivitatea şi, implicit, vor realiza venituri mai mari“, susţine Ilie Fârtat.  

Cei care nu au reuşit să viziteze până acum  târgul sunt aşteptaţi la Horezu şi duminică, 7 iunie.  Desfacerea şi prezentarea produselor de ceramică va continua  tot în satul de vacanţă „Stejari". 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite