FOTO VIDEO Cum arată un drum naţional de pământ care scurtează distanţa între Sibiu şi Argeş
0Conceput ca o alternativă la porţiunea, din judeţul Vâlcea, a extrem de aglomeratului DN 7 / E 81, drumul naţional DN 7D leagă Sibiul de Argeş prin munţii Vâlcii şi reduce distanţa cu 50 de kilometri între cele două judeţe. Se află chiar în zona pe unde se presupune că va trece controversata autostradă Sibiu - Piteşti. Un videoclip postat pe Facebook luna aceasta arată starea reală în care se află drumul naţional de pământ.
DN 7 D a fost mereu motiv de dispută între partidele aflate la guvernare şi cele din opoziţie, după Revoluţie, pe tema încadrării corecte a acestei artere de circulaţie şi în special a asfaltării sale. A fost, pe rând, când drum judeţean, când drum naţional, în speranţa că cineva va reuşi să-l modernizeze. Mai multe amănunte despre povestea acestuia am publicat anul trecut.
De la finele lui 2018, se fac noi demersuri, de această dată pentru preluarea lui de la Administraţia Naţională a Drumurilor în gestiunea Consiliului Judeţean Vâlcea, în speranţa că se vor găsi astfel fonduri pentru asfaltare.
„Este un drum pe cât de lung, pe atât de greu, pentru că este un drum care parcă e viu. Ce repari într-o parte, se strică în altă parte”, îl cataloga şeful administraţiei judeţene din Vâlcea anul trecut, când s-au demarat procedurile de preluare. Asta după ce în 2003 a fost trecut cu greutăţi din categoria de drum judeţean, în cea de drum naţional.
Multă vreme a fost considerat cel mai lung şi singurul drum naţional de pământ din România, deşi nu are decât 60 de kilometri. Pe vremea comunismului era intens tranzitat de ratele din Sibiu spre Piteşti, chiar dacă nu a fost niciodată asfaltat. Mai precis are doar 6 km cu asfalt, făcuţi în ultimii ani, din cei 31.5 km care traversează judeţul Vâlcea, restul fiind în Argeş.
DN 7D porneşte din DN 7, la Câinenii Mici şi traversează patru comune din nordul judeţului Vâlcea: Câineni, Boişoara, Titeşti şi Perişani. Continuă în Argeş cu un drum judeţean - DJ 703H. Este traseul cel mai scurt între judeţele Argeş şi Sibiu şi, totodată, o alternativă la DN 7 / E 81, ocolind atât Valea Oltului, cât şi Dealul Negru, zone foarte aglomerate, care se blochează des din cauza accidentelor rutiere.
Străbate Ţara Loviştei şi ajunge la Curtea de Argeş. Îl folosesc localnicii, aventurierii şi cei care nu cunosc starea lui reală. Primarul uneia dintre localităţile străbătute de acest drum naţional, Ion Sandu de la Perişani, recunoştea că este o tragedie ca în secolul XXI să nu ai asfalt la poartă şi să stai în praf şi noroi.
Printr-o exprimare care se dorea plastică, premierul României, Viorica Dăncilă a afirmat luna trecută că „a scos ţara din noroaie”, referindu-se la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală - PNDL 2, inventat de Liviu Dragnea împreună cu Sevil Shheideh, aşa cum declara însuşi preşedintele partidului de guvernământ. Un program de 10 miliarde de euro care ar fi trebuit să scoată satul românesc din noroi.
Un videoclip postat luna aceasta arată starea reală în care se află drumul naţional la care facem referire - DN 7 D, într-o zi însorită. Pentru că atunci când plouă sau ninge, drumul devine deseori impracticabil, după cum au recunoscut autorităţile care ne-au povestit de nemulţumirile localnicilor şi ale turiştilor care ajung în zonă datorită GPS-ului şi se trezesc că rămân înzăpeziţi sau înnămoliţi. Pe timp de iarnă, doar o porţiune din drum este deszăpezită.