FOTO. Tatăl Guvernatorului BNR Mugur Isărescu, comemorat la Şcoala Militară din Drăgăşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” din Drăgăşani are de astăzi un poligon de tragere modern, care poartă numele colonelului în rezervă Constantin Isărescu, tatăl guvernatorului BNR.

Mugur Isărescu a fost prezent la ceremonie în care s-a evocat amintirea tatălui său. În cadrul evenimentului a fost dezvelită şi o placă memorială. Guvernatorul BNR a fost extrem de rezervat astăzi, acesta refuzând să ţină un discurs sau să dea declaraţii.

Colonelul în rezervă Constantin Isărescu s-a numărat printre puţinii soldaţi vâlceni care s-au întors de pe front, după ce a luptat peste 500 de zile în cel de-al Doilea Război Mondial.

După conflagraţie, Constantin Isărescu s-a întors în Drăgăşani. A fost profesor, inspector şcolar şi inspector bancar.  

« Domnul colonel în rezervă Constantin Isărescu este o figură extrem de bine aşezată în memoria oraşului Drăgăşani. Prin eforturile pe care le-a făcut în cel de-al Doilea Război Mondial,  atât pe frontul de vest, cât şi la răsărit şi, ulterior  prin cariera de profesor şi prin  modul în care a ştiut să păstreze o memorie deosebită camarazilor de front înveşmântaţi, după cum spunea dumnealui, într-o glorie anonimă”, a precizat maiorul Sorin Drăguşin, din cadrul Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi.

La vârsta de 90 de ani, în anul 2003, colonelul în rezervă Constantin Isărescu a publicat volumul "Jurnal de front - 518 zile şi nopţi în linia întai", un jurnal inedit în care autorul a povestit toate momentele grele prin care a trecut în cel de-al Doilea Război Mondial, cum şi-a văzut camarazii doborâţi unul câte unul.


Isărescu, cel care a decis înfiinţarea unei şcoli militare la Drăgăşani

Existenţa Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” se datorează în mare măsură Guvernatorului BNR. Mugur Isărescu este cel care a decis, în urmă cu 13 ani, reînfiinţarea şcolii din Drăgăşani.

“Aici a fost cândva o şcoală de jandarmerie, în perioada interbelică, După război, şcoala s-a desfiinţat. Întâmplarea fericită pentru Drăgaşani a fost ca Guvernatorul BNR să îndeplinească, pentru un an, funcţia de Prim Ministru. Întrucât arau variante unde să fie amplasată această şcoală, una dintre variante fiind Drăgaşani, normal că a ales varianta Drăgăşani » a declarat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.   

În anul 2000, printr-o hotărîre a Guvernului României,  “Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” se mută în Drăgăşani, în cazarma în care a funcţionat în perioada 1938-1945.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite