FOTO Protest spontan la Spitalul Judeţean Vâlcea: „Unii pleacă acasă şi cu 300 de lei mai puţin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest spontan la Spitalul Judeţean Vâlcea, Foto: Adevărul
Protest spontan la Spitalul Judeţean Vâlcea, Foto: Adevărul

Un protest spontan s-a derulat astăzi, 16 aprilie, şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. În jur de 100 de salariaţi au ieşit în curte să susţină îngrijitorii nemulţumiţi că salariile le-au scăzut şi cu 300 de lei. „Nu s-a mai întâmplat până acum ca o lege să fie aplicată în mod discriminatoriu pentru salariaţii aceleiaşi unităţi”, au declarat protestatarii, pentru Adevărul.

Astăzi, 16 aprilie, mai bine de o oră şi jumătate s-a derulat un nou episod din seria de proteste spontane din sistemul medical românesc. Şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea au ieşit să susţină nemulţumirea îngrijitorilor în jur de 100 de salariaţi de la mai multe compartimente.

„Ne-am alăturat colegilor, datorită discriminărilor salariale create. Primii care au ieşit să protesteze au fost câţiva îngrijiori, pentru că le-au scăzut salariile. Le-au fost diminuate sporurile prin Regulamentul 153/2018 şi normal că le-a scăzut astfel şi salariul net. În funcţie de secţia din care provin, unii pleacă acasă şi cu 300 de lei mai puţin decât până acum”, ne-a explicat Adelina Ploscaru, de la Sindicatul Solidaritatea Sanitară. 

„Nu s-a mai întâlnit până acum ca o lege să fie aplicată în mod discriminatoriu pentru salariaţii din aceeaşi unitate. Este pentru prima dată această situaţie creată”, susţin protestatarii prin vocea Adelei Ploscaru.

Ca peste tot în ţară, nu doar îngrijitorii sunt nemulţumiţi. „De la 1 martie, salariile personalului cu studii superioare - farmacişti, biologi, psihologi - cât şi ale personalului auxiliar - infirmieri, îngrijitori, brancardieri, spălătorese, personal TESA şi muncitori, nu doar că nu au fost majorate, dar au fost şi diminuate prin aplicarea Regulamentului de sporuri”, mai spune doamna Ploscaru. 

Personalul TESA şi muncitorii nu mai sunt prevăzuţi în Regulamentul de sporuri cu personalul medico-sanitar. „Imaginiţi-vă că toate acestea au dus la izbucnirea conflictelor între salariaţi, întrucât actul medical implică toate categoriile de personal: medicul nu poate fără asistentă, asistenta fără personalul auxiliar. Niciun act medical nu se poate desfăşura fără personalul TESA şi muncitori. Chiar ne considerăm discriminaţi”, ne-a mai explicat reprezentata protestatarilor. 

Tot de la domnia sa am aflat că: „Muncitorii, TESA, personalul auxiliar, o parte dintre asistenţi au pierdut şi ei. Chiar dacă li s-au mărit salariile la 1 martie, unii dintre asistenţii de la anatomie patologică, de la radiologie, de la bloc operator ortopedie, au salarii mai mici. Sperăm ca aceste proteste spontane să ducă la remedierea deficienţelor create. Sperăm că vom fi luaţi în seamă.” 

Numărul celor care ar fi dorit să protesteze astăzi ar fi fost mult mai mare, dar „nu puteam lăsa descoperită activitatea medicală”. Alături de îngrijitori, au fost astăzi şi muncitori, brancardieri, asistenţi, personal TESA şi chiar personal cu studii superioare. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite