Foştii angajaţi de la Oltchim îşi caută dreptatea în instanţa
0Nemulţumiţi că nu şi-au primit banii pentru concediul de odihnă neefectuat, foştii angajaţi ai Oltchim au depus reclamaţii la ITM. În plus, aceştia se vor adresa şi instanţei de judecată pentru că nu şi-au primit salariile compensatorii potrivit Ordonanţei 116 privind protecţia socială de care beneficiază persoanele afectate de disponibilizări colective.
O parte din angajaţii concediaţi au făcut plângeri la ITM şi în luna iunie. În aceste zile, zeci de foşti salariaţi au sesizat Inspecţia Muncii pentru că nu şi-au primit banii pentru concediile neefectuate. În total, combinatul Oltchim trebuie să le achite celor disponibilizaţi 1,8 milioane lei.
Întrucât administratorul judiciar al societăţii a cerut o păsuire pentru plata acestei sume, angajaţii au fost sfătuiţi să dea în judecată combinatul.
„Am avut foarte multe sesizări din partea foştilor angajaţi de la Oltchim. Noi am dat o măsură în august şi am dispus plata salariilor. Administratorul Oltchim a cerut ca termen privind plata restanţelor către foştii angajaţi luna ianuarie 2014. În această situaţie, am amendat societatea cu 10 000 lei, este amenda prevăzută pentru toate societăţile, şi i-am îndrumat pe salariaţi să se adreseze instanţei de judecată. Sunt şanse 100 % ca aceşti oameni să câştige în instanţă”, declară Ion Nicolaescu, inspector şef ITM Vâlcea.
Disponibilizaţii de la Oltchim vor da societatea în judecată şi pentru că nu şi-au primit salariile compensatorii, aşa cum li s-a promis în primăvara acestui an.
„Oamenii sunt nemulţumiţi şi, ştiu, că vor da în judecată societatea pentru a-şi primi salariile compensatorii. În plus, persoanele concediate mai au de primit în total 1,8 milioane lei, respectiv banii pentru concediile de odihnă”, spune şi liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.
Cele peste 930 de persoane disponibilizate de la Oltchim au dreptul să primească 6, 12 sau 18 salarii compensatorii, respectiv până la 50 000 lei/persoană, în funcţie de vechimea în muncă.