Două ore de protest spontan la Spitalul Judeţean Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumiţi de salarii, biologii, biochimiştii, terapeuţii, personalul TESA şi personalul auxiliar, muncitorii din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea au organizat un protest spontan astăzi, 7 martie, în faţa instituţiei. S-au alăturat astfel protestelor care au loc la nivelul întregii ţări. Personalul vâlcean este hotărât să intre în grevă generală dacă nu se schimbă legea salarizării.

O parte a salariaţilor Spitalulului Judeţean Vâlcea este nemulţumiţă pentru că, spun ei, numai medicii şi asistenţii au fost luaţi în considerare când s-a conceput noua lege a salarizării. Mai exact numai ultimele două categorii s-au ales cu salariile majorate de la 1 martie 2018, în timp ce restul echipei urmează să primească mărirea eşalonat până în 2020.

„Nu protestăm toţi ca să nu paralizăm activitatea. Urgenţele sunt asigurate”, au declarat cei peste 100 de protestari.

Adela Ploscaru de la Sindicatul Solidaritatea Sanitară a ţinut să ne precizeze că evenimentul de astăzi nu a fost organizat de sindicate, ci a fost un protest spontan.

„De la 1 martie, prin Legea 153/2017, s-au majorat doar salariile asistentelor şi medicilor, deşi noi toţi, din Spitalul Judeţean Vâlcea, suntem o echipă. Însă noi, ceilalţi, am fost excluşi. Ni se pare o discriminare totală. Vorbim despre personalul TESA, personalul auxiliar, muncitori, biologi, farmacişti, adică de aproximativ 600 de oameni la nivelul unui singur spital. Vă imaginaţi câţi sunt în ţară? 

A doua problemă a noastră este legată de Regulamentul de Sporuri. Fiindcă nu au fost de acord cu propunerile noastre, personalul TESA solicită să fie din nou introdus în anexa cu personalul sanitar, pentru că lucrăm cu toţii în spital, nu doar medicii şi asistentele”, a ţinut să ne precizeze Adela Ploscaru.

Aceasta ne-a mai explicat că în timp ce medicii şi asistenţii s-au ales cu salarii mărite de la 1 martie, restul personalului va urma să primească aceleaşi sporuri dar... „cu ţârâita”, adică un anumit procent în fiecare an, până în 2020. 

„Oricum sunt discrepanţe mari între salarii. Am crezut că odată cu noua salarizare acest lucru va dispărea, dar s-a adâncit şi mai mult. Am sperat că un economist din Spitalul Judeţean, spre exemplu, va fi salarizat la fel ca unul din administraţia locală, judeţeană sau de la Finanţe. Numai că noua lege a salarizării nu prevede acest lucru. Mai pe româneşte, în timp ce un economist de la Spitalul Judeţean Vâlcea, cu gradaţie 5, adică peste 20 de ani vechime are un salariu de 2500 - 2700 lei, un economist de la Consiliul Judeţean, care îndeplineşte aceleaşi criterii are 4500 - 5000 de lei salariul.”, a  mai explicat pentru Adevărul Adela Ploscaru.

O altă problemă este legată de salarizarea personalului auxiliar - îngrijitorii, infirmierii, brancardierii, spălătoresele, „care lucrează cot la cot cu asistentele” şi al căror salariu de bază este de 1900 - 2000 de lei. În cazul lor, salariul net mai creşte puţin pentru că lucrează în weekend şi în ture. 

„Biochimiştii lucrează în acelaşi cabinet cu asistenţii. După noua salarizare, o asistentă, cu studii medii, are un salariu mai mare decât colega de birou cu studii superioare, care deţine parafă, semnătură şi o mare responsabilitate. La fel se întâmplă şi în cazul farmacistei spitalului, al cărei salariu este mai mic decât al asistentei cu care lucrează, deşi are studii superioare”, ne-a mai atras atenţia doamna Ploscaru. 

„După exodul asistentelor şi al medicilor, va veni şi cel al restului de personal”, ne-a declarat personalul nemulţumit. Oamenii sunt hotărâţi să protesteze din nou, de data aceasta cu ajutorul sindicatelor, până când problema salarizării va fi rezolvată şi în cazul lor.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite