Cum văd copiii de la sat viitorul şi robotica: de la stupina inteligentă la robotul care taie singur iarba VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clubul de programatori de la Biblioteca Pietrari - Vâlcea Foto Adevărul - credit Crina Popescu
Clubul de programatori de la Biblioteca Pietrari - Vâlcea Foto Adevărul - credit Crina Popescu

Târgurile de ştiinţă şi tehnologie pentru copii demonstrează că aceştia nu au limite şi nici bariere în ceea ce priveşte creativitatea, singurul impediment în calea imaginaţiei lor fiind doar cel legat de partea  materială.

Au demonstrat-o din plin pasionaţii de ştiinţă şi tehnologie care au participat la un eveniment tematic regional la Vâlcea, dedicat proiectelor din domeniul IT/robotică, membri ai cluburilor CODE Kids funcţionale din bibliotecile publice din două judeţe. 

Micii programatori din Vâlcea şi Argeş, cu vârste între 10 şi 14 ani,  şi-au prezentat online proiectele la care au lucrat luni de zile, în cadrul Târgului CODE Kids Regional Fest 2021, eveniment iniţiat în urmă cu patru ani de Fundaţia Progress. 

Printre participanţi s-au remarcat membrii unui club de programatori de la o bibliotecă sătească. Un club care reuşeşte de fiecare dată să obţină rezultate notabile la toate concursurile la care participă. 

De această dată, micii „vrăjitori” în ale codării din Pietrari - Vâlcea, de la „Wizards Code Club”, au reuşit să obţină toate cele trei premii puse în joc, cu trei proiecte diferite: „Mănuşa hipersensibilă”, „Eco Grass Cutter” şi „Bee frendly”.

Proiectele câştigătoare ale Târgului Regional Code Kids Fest 2021 Vâlcea: de la stupina viitorului la robotul de tăiat iarba

„Stupul prietenos cu albinele”

   

Ideea „stupului prietenos cu albinele”, propusă de copiii din Pietrari, care s-a clasat pe primul loc, pleacă de la problemele cu care se confruntă apicultorii: de la dăunători, intruşi, la temperatură sau umiditate.

„Noi suntem renumiţi pentru mierea delicioasă şi ştiind că pentru prepararea mierii este nevoie de timp, cunoştinţe deosebite şi grijă pentru a păstra familiile de albine sănătoase, ne-am gândit cum să-i ajutăm pe apicultori. Am proiectat un sistem de senzori menit să vină în rezolvarea problemelor cu care se confruntă, aşa cum a reieşit din discuţiile cu aceştia. „Bee freendly” are în vedere existenţa unui stup prietenos pentru albine, ca apicultorii să cunoască în orice moment situaţia stupinei, pentru a putea interveni în timp util. Spre exemplu, pot să cunoască în orice moment când se apropie vreun intrus, sau când vine ploaia, ori când să se oprească din afumat stupina, ca să nu creeze vreun disconfort albinelor. Toate aceste informaţii sunt primite direct pe telefonul proprietarului...”, ne-au dezvăluit micii programatori. Copiii susţin că o astfel de investiţie, în acest moment, ar costa un apicultor 250 de lei/stup.

Robotul care taie singur iarba, cu panoul solar, inclusiv de pe păşuni

Despre proiectul clasat pe locul II, „Eco grass cutter”, participanţii au mărturisit că şi acesta a fost gândit pentru a putea fi aplicat inclusiv în zona din care provin: „Este un robot automat care poate ajuta persoanele din localitatea noastră, şi de peste tot, la întreţinerea curţilor şi tăierii ierbii. Ne-am gândit la acest robot, pentru că jumătate din terenurile din localitatea noastră rămân necosite, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a migrării tinerilor în străinătate. Robotul ar putea să se dovedească o super-investiţie, dacă am găsi investitorul potrivit. L-am gândit dotat cu trei motoare, dintre care unul dedicat tăierii ierbii şi un senzor ultrasonic pentru a putea evita obstacolele, inclusiv pe pante uşor accidentate. Are autonomie nelimitată, pentru că a fost conceput să folosească energia de la panourile fotovoltaice cu care este dotat”, a menţionat echipa de programatori.
 

Mănuşa hipersensibilă concepută de copii a fost gândită pentru a fi de ajutor persoanelor cu probleme de vedere, menită să le ferească de tot soiul de obstacole şi pericole care le-ar sta în drum, atât în spaţiile închise cât şi în cele deschise.  

Aplicaţia dedicată tinerilor, pentru a evita fake-news-urilor COVID

La târgul regional de ştiinţă şi tehnologie de la Vâlcea au participat cluburi din patru localităţi: trei din Vâlcea şi unul din Argeş, două din mediul rural şi celelalte două din mediul urban, din cadrul bibliotecilor publice. 

Coderii din Topoloveni - Argeş, de la Smart Games, au prezentat o aplicaţie mobilă numită „Informează-te pentru sănătate”, gândită să prezinte informaţii de pe mai multe site-uri oficiale, legate de COVID, care să poată să fie la îndemâna inclusiv a nevăzătorilor, cu ajutorul unei voci a aplicaţiei Google. Propunerea este dedicată în mod special tinerilor, pentru a-i feri să cadă în capcana fake-news-urilor, au menţionat programatorii. „Tinerii folosesc foarte mult telefonul şi nici nu au răbdare să caute informaţii din mai multe surse. Aplicaţia noastră vine astfel în sprijinul lor”. 

Detectorul de gaz propus tot de copiii de la Topoloveni poate fi folosit atât în gospodării, cât şi în instituţiii, pentru a preveni atât incendiile cât şi exploziile, folosind senzori de lumină şi de sunet. „Am ales acest proiect în Arduino conştienţi că putem face mult mai multe lucruri atât pe partea practică, dar şi pe partea de codare. Am vrut să venim astfel în ajutorul bibliotecilor, dar şi al locuinţelor, pentru că suntem de părere că un detectoarele de gaz şi de fum sunt indispensabile în zilele noastre. Pentru senzorul de gaz am avut un buget foarte mic, dar ne-am gândit ca pe viitor să aplicăm detectorului de gaz şi un senzor de fum, în aşa fel încât să poată să fie aplicat şi în instituţiile publice”, au dezvăluit micii programatori. 

Colegii de la Tomşani - Vâlcea, de la Coding Kids Club, au prezentat o moară de apă în miniatură, jocuri în scratch şi senzori programaţi în Arduino. 

Iar colegii de la Clubul Joy Kids ,din cadrul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Râmnicu Vâlcea, au concurat cu un proiect legat de o alarmă ultrasonică şi un altul legat de un senzor ultrasonic capabil să anticipeze distanţa până la un obstacol. „Proiectele noastre pot fi folosite pentru securitatea unei case sau a unei instituţii. Pot fi prezente în viaţa tuturor celor care cred în tehnologie. Atât senzorul ultrasonic cât şi alarma ar putea fi încorporate în sisteme anti-furt sau în cazul unei maşini, la parcarea cu spatele. Unii dintre noi ştiam să programăm plăcuţele Arduino înainte de a ne apuca de aceste proiecte, dar ne-am ajutat între noi. Am învăţat programarea în cadrul clubului şi ne-am dori ca în viitor să lucrăm în acest domeniu”, au dezvăluit micii programatori.    

Ateliere practice de robotică

În cadrul târgului de la Vâlcea s-au derulat şi câteva ateliere practice prezentate de membrii cluburilor de robotică de la două licee prestigioase din Râmnicu Vâlcea: Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân şi Colegiul Naţional Alexandru Lahovari. Este vorba despre Bionic Royals şi Brobots Team. Alături de aceştia au fost şi două dintre participantele la prima ediţie a târgului de ştiinţă şi tehnologie al Fundaţiei Progress, ambele de la Pietrari de la alumni Code Kids. Liceenii au prezentat atât proiectele cu care ei participă la diverse concursuri de robotică din ţară, dar şi cum se folosesc de tehnologie, demonstrând, spre exemplu ce poţi face cu o imprimantă 3 D.

Târgul Code Kids Regional Fest se desfăşoară din 2017, când Vâlcea a făcut parte din proiectul pilot al Fundaţiei Progress şi de atunci an de an spune altă poveste despre pasiunile hrănite în cadrul bibliotecilor publice. Anul acesta, Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea i s-a alăturat Biblioteca Judeţeană „Dinică Golescu” Argeş. 

Vă mai recomandăm şi:

Robotul care ucide coronavirusul şi radarul anti hoţi. Proiecte create de copii în timpul pandemiei FOTO VIDEO

FOTO VIDEO Cum au fost puşi roboţii să lucreze în sprijinul unui adolescent care suferă de o boală extrem de gravă

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite