Tragedia de la Ferma Dacilor. Procurorii cer prelungirea arestului în cazul administratorilor complexului turistic

0
Publicat:

Judecătorii dezbat luni, 29 ianuarie 2024, propunerea procurorilor de prelungire a arestului în cazul administratorilor complexului turistic Ferma Dacilor, distrus de un incendiu cumplit. Opt oameni și-au pierdut viața.

Incendiu Ferma Dacilor Foto: captura youtube
Incendiu Ferma Dacilor Foto: captura youtube

Potrivit portalului instanţelor de judecată, dosarul care are ca obiect „prelungire arestare preventivă”, având ca inculpaţi pe Cornel Dinicu, Vitomir Adrian Ristin şi Adelina Elena Ilie, a fost înregistrat la data de 25 ianuarie 2024, termenul de judecată fiind stabilit pentru luni, 29 ianuarie 2024, informează Agerpres.

Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor din Tohani (Prahova) a fost arestat preventiv, pe 3 ianuarie 2024, pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru.

Instanţa a mai dispus plasarea în arest la domiciliu a altor două persoane, fiind vorba despre un bărbat (Vitomir Adrian Ristin) şi o femeie (Adelina Elena Ilie), implicate în administrarea complexului turistic de la Tohani. Cei trei sunt acuzaţi de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru. 

„În perioada 2016- 26.12.2023, cele trei persoane au desfăşurat în mod convergent şi sistematic demersuri în realizarea obiectului de activitate al persoanei juridice, prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea activităţii de 'cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată', desfăşurate la sediul social din comuna Tohani, sat Tohani, judeţul Prahova”, susțin procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Clădirea nu avea autorizație de construire

Potrivit procurorilor, construcţia corpului principal de clădire, care include restaurant, bucătărie şi spaţii de cazare la parter şi mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obţinerea avizelor şi autorizaţiei de construire. 

Unitatea turistică a funcţionat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, HGR nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu şi a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru funcţionarea corespunzătoare şi fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu. Situaţia expusă anterior a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05,45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului şi la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind 'efectul termic al curentului electric'", a informat  Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. 

De asemenea, societatea comercială era racordată la reţeaua de alimentare cu energie electrică în baza unui contract încheiat în anul 2014, pentru un consumator non casnic tip persoană fizică, loc de consum cu denumirea „pompă de apă” având o putere de 8 Kw, insuficientă pentru susţinerea consumatorilor electrici ai unei pensiuni.

Anchetatorii au mai arătat că probele de până acum nu au relevat indicii care să confirme o incendiere intenţionată, așa cum susține Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite