Tehnici de manipulare. Cum să obţii aproape garantat o mărire de salariu sau un concediu mai lung

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum să-ţi manipulezi şeful                                                            FOTO: ADEVĂRUL
Cum să-ţi manipulezi şeful                                                            FOTO: ADEVĂRUL

Persuasiunea este darul sau puterea de a face pe cineva să creadă sau să facă un anumit lucru, altel spus, arta de a obţine pe loc tot ceea ce îţi doreşti fără să investeşti nimic, financiar vorbind. Nu mulţi deţin acest har, iar cei care nu sunt astfel înzestraţi, ar trebui să studieze tehnicile clasice de manipulare.

Persuasiunea este darul sau puterea de a face pe cineva să creadă sau să facă un anumit lucru, altel spus, arta de a obţine pe loc tot ceea ce îţi doreşti fără să investeşti nimic, financiar vorbind. Nu mulţi deţin acest har, iar cei care nu sunt astfel înzestraţi, ar trebui să studieze tehnicile clasice de manipulare.

Socioligii suţin că, pentru a obţine ceva anume, fie chiar şi dacă vorbim despre o mărire de salariu, condiţionarea este cea mai mare greşeală pe care ar putea să o facă un subaltern în faţa factorului de decizie. Prin urmare, înainte să intraţi în biroul şefului, n-ar fi rău să studiaţi înainte câteva metode care ar putea avea efectul scontat.

Inspiraţi-vă de la cerşetori pentru a obţine o mărire de salariu

Să stimulezi spiritul caritabil al şefului pare a fi una dintre soluţiile cu cele mai mari şanse de reuşită. Arta cerşetoriei este greu de prins, dar nu imposibil. Pentru asta nu înseamnă că trebuie să mergi la serviciu într-o ţinută sărăcăcioasă sau neglijentă  pentru a stârni compasiunea. Important este să mizaţi pe o poveste credibilă, şi să vă alegeţi momentul perfect.

“Sărbătorile de iarnă sunt exploatate cu săptămâni de zile înainte sau după, prin îngânarea de colinde care să sensibilizeze potenţialul donator etc. Sume incredibil de mari sunt adunate de spălătorii de parbrize, care îşi deghizează cerşetoria sub aparenţa unor servicii utile celor aflaţi la volan.

În Bucureşti, pentru mai puţin de treizeci de secunde cât durează curăţatul unui parbriz, se primeşte, în medie, o sumă echivalentă cu câştigul unui muncitor în treizeci de minute. Însă foarte puţini dintre cei care dau banii se gândesc la acest lucru,” scrie sociologul Bogdan Ficeac în lucrarea sa “Tehnici de mainpulare”.

Panica

Să creezi panică în rândul colectivului din care faci parte nu este deloc dificil. Procedând astfel, ai putea ajunge să te trezeşti cu o mărire de salariu fără să ajungi în biroul şefului. Dezavantajul este că pentru acest lucru ai nevoie de mai mult timp şi un scenariu bine gândit. Cum procedezi? În discuţiile amicale care sunt purtate pe holuri, la o cafea, la o ţigară, între colegi, se aduce în discuţie faptul că o companie concurentă face angajări şi oferă salarii şi bonusuri substanţiale.

Informaţia, chiar dacă falsă, trebuie să cuprindă elemente concrete: numele companiei, funcţiile pentru care se caută oameni noi şi nivelul de salarizare. Se poate merge până acolo încât să se menţioneze chiar faptul că „din auzite” se ştie că mai mulţi colegi şi-au depus CV-uri la compania respectivă. Este una dintre informaţiile care va circula cu siguranţă prin birouri până va ajunge la urechile şefului. De teamă să nu-şi piardă oamenii, acesta ar trebui să marşeze şi să „umble ” la salarii sau măcar la numărul de zile libere.

“Trântitul uşii în faţă”

Este, probabil, una dintre cele mai folosite tehnici de manipulare în absolut toate domeniile tocmai pentru că dă rezultate. Se poate traduce astfel: cere imposibilul pentru a obţine ceea ce-ţi doreşti cu adevărat.

“Prin această tehnică, oamenii sunt determinaţi să accepte o anume concesie, prezentându-li-se în prealabil o cerere mult mai mare, de aceeaşi natură, care are toate şansele să fie refuzată. Abia după aceea se vine cu cererea avută în vedere de la bun început. Aceasta are toate şansele de a fi acceptată, deoarece, prin comparaţie cu solicitarea inacceptabilă de dinainte, pare foarte rezonabilă”, explică Bogdan Ficeac în “Tehnici de manipulare”.

Aşadar solicitaţi şefului un slariu de director pentru a obţine măcar o mărire de zece la sută. Pe acelaşi principiu procedaţi şi atunci când doriţi să plecaţi în vacanţă. Anunţaţi că vreţi să vă luaţi toate zilele de concediu la care aveţi dreptul conform contractului, pentru a putea să beneficiaţi măcar de o săptămână liberă.

Piciorul în uşă

Este o metodă care se bazează pe mult curaj, ca să nu spunem obrăznicie din partea solicitantului. Porneşte de la faptul că oamenii care au făcut o mică favoare unei alte persoane se simt obligaţi să-i facă aceleiaşi persoane o favoare şi mai mare. Acestă tehnică dă rezultate şi mai bune în cazul în care prima favoare solicitată este din acelaşi registru cu următoarea.

Cereţi o zi de concediu, iar, dacă şeful este de acord, puteţi încerca să mai cereţi încă una, dacă tot a fost drăguţ şi v-a acceptat-o pe prima. O altă variantă de aplicare a acestei tehnici de manipulare, mult mai riscantă însă, este să încercaţi să obţineţi o serie de avantaje mici, mărunte, aparent fără valoare, pe un termen mai îndelugat. Deşi luate separat, pare că nu aţi obţinut nimic, în realitate, puse cap la cap, veţi vedea că aţi reuşit să vă atingeţi scopul dorit. Ca atare puteţi încerca să obţineţi o mărire de salariu mică, dar în mod constant, pentru ca la finalul anului să ajungeţi să aveţi venitul la care visaţi.

Este una dintre metodele pe care le aplică găinarii, hoţii care fură câte puţin din mai multe locuri, tocmai pentru ca victima să nu fie dispusă să facă plângere la poliţie „doar pentru atâta lucru”. Chiar dacă dintr-un singur magazin a furat doar un cartuş de ţigări, de exemplu, acţionând în repetate rânduri în mai multe centre comerciale, prada va avea, înfinal, aceeaşi valoare. E adevărat, trebuie mai multă răbdare şi mai mult timp.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite