Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti a fost acreditat pentru activitatea de prelevare de organe
0
Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti vor putea preleva în scurt timp organe de la pacienţii aflaţi în moarte clinică. Spitalul a primit acreditarea din partea Ministerului Sănătăţii
Prin ordin al Ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, publicat pe 20 noiembrie în Monitorul Oficial, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, Secţia anestezie şi terapie intensivă (ATI), a fost acreditat ca unitate medicală pentru activitatea de prelevare de organe.
Conform ordinului de ministru, acreditarea este valabilă pentru cinci ani, însă poate înceta înainte de acest termen dacă, „drept urmare a inspecţiilor efectuate în condiţiile legii, se constată că unitatea sanitară respectivă nu respectă prevederile legale în vigoare”.
De asemenea, acelaşi ordin specific faptul că „orice modificare a criteriilor iniţiale de acreditare intervenită în cadrul unităţii acreditate se notifică Agenţiei Naţionale de Transplant în vederea reacreditării”.
Criterii pentru acreditarea centrelor de prelevare
Condiţiile de acreditare pentru centrele de prelevare de organe, dar şi de efectuare efectivă a activităţii de transplant sunt foarte stricte şi au fost reglementate la propunerea Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Pentru ca Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti să fie acreditat ca unitate medicală pentru activitatea de prelevare de organe a fost nevoie de îndeplinirea mai multor criterii, precum autorizaţie sanitară de funcţionare a unităţii sanitare solicitante, infrastructură avizată de Ministerul Sănătăţii (sală de operaţii, secţie ATI, laborator – în structura unităţii sau externalizat –, serviciu de anatomie patologică, secţie/compartiment de neurologie/neurochirurgie, laborator de radiologie şi imagistică medicală), personal medical calificat şi cu experienţă în această activitate, condiţii de mediu şi de lucru în concordanţă cu legislaţia în domeniu, proceduri standardizate pentru probele biologice (recoltare, recepţie, înregistrare, acceptare, stocare, prelucrare, testare şi interpretare probe, eliberare şi transmitere a rezultatelor testării, respingere probe, asigurarea trasabilităţii), control de calitate intern anual pentru toate procedurile utilizate şi extern, după caz, măsuri documentate de evaluare, corectare şi monitorizare continuă a activităţii.
De asemenea, unitatea sanitară solicitantă trebuie să deţină o bază de date IT pentru evidenţa activităţii, pe care să o păstreze pe suport de hârtie sau în format electronic cel puţin 30 de ani şi un sistem de evaluare a serviciilor furnizate. Înregistrările probelor şi rezultatele obţinute trebuie stocate, de asemenea, pe o perioada de 30 de ani.
Medici instruiţi la Bucureşti
Acreditarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti este explicabilă prin adresabilitatea mare – aici se tratează annual aproximativ 55.000 de pacienţi din Prahova, în principal, dar şi din Buzău, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Bucureşti – dar şi prin specificul amplasării spitalului, în apropierea DN 1 unde se produc frecvent accidente din care rezultă victime care nu mai pot fi salvate. Nu o dată, mai ales în contextul mediatizării donării şi transplantului de organe, rudele pacienţilor aflaţi în moarte clinică s-au interesat de posibilitatea „de a le continua viaţa“ prin altcineva, donând organele încă viabile. Este, totodată, singurul spital pe o rază de 60 de km care asigură asistenţă medicală 24 ore din 24, cu linie de gardă continuă.
Pentru demararea efectivă a prelevării de organe, medici de la secţia ATI şi Unitatea de Primiri Urgenţe din Ploieşti vor participa la un training special, la Bucureşti.
De asemenea, în următoarele luni, prin investiţie de la Consiliul Judeţean Prahova, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti va fi dotat şi cu restul aparaturii necesar pentru prelevarea de organe - mese de operaţie şi monitoare performante noi, precum şi un electroencefalograf.
Program naţional de acreditare pentru spitalele din ţară
Protocolul prelevării de organe presupune identificarea pacienţilor aflaţi în moarte clinică, obţinerea acordului de la aparţinătorii acestuia şi contactarea clinicilor specializate în transplant. Potrivit legii, prelevarea de organe, ţesuturi şi/sau celule de la persoanele decedate se face numai cu consimţământul scris al membrilor majori ai familiei sau al rudelor.
Abia apoi se va trece la prelevarea propriu-zisă, la spitalul din Ploieşti, fie de către medicii unităţii fie de către colegii lor din Bucureşti. Organele sunt transportate ulterior în condiţii speciale la clinicile specializate.
Marile spitale din Bucureşti, Iaşi, Bacău, Suceava, Cluj, Craiova, Braşov, Alba Iulia, Timişoara, Reşiţa au fost acreditate recent, printr-un program care se desfăşoară la nivel naţional, pentru activitatea de prelevare de organe, ţesuturi, cornee sau /şi pentru activitatea efectivă de transplant de organe, piele şi cornee.
Articole recomandate pe aceeaşi temă
Peste 60 de transplanturi de cornee, realizate la Spitalul Militar Central
O sută de transplanturi hepatice la Institutul Clinic Fundeni în 2013