Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, „spitalul – morgă“. „Numai în spitale, dacă omori un om, nu păţeşti nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti este din nou în mijlocul unui scandal de malpraxis. FOTO Adevărul Ploieşti
Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti este din nou în mijlocul unui scandal de malpraxis. FOTO Adevărul Ploieşti

Periplul cumplit al unui pacient prin Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, încheiat mortal din cauza unei peritonite, indiferenţa medicilor şi comportamentul inuman al personalului readuc în atenţie „spitalul-morgă“ al Prahovei.

„Mă pregăteam să scriu un reportaj despre găsirea eficientă a sufletului pereche. Eram gata să fac un material amplu şi despre tehnica miraculoasă a vindecării emoţionale. Dar mi-a fost dată pedeapsa, încercarea de a scrie despre periplul cumplit al unui pacient prin spitalele din ţara noastră. Un pacient care s-a internat de urgenţă în Spitalul Judeţean Ploieşti. Care a aşteptat ore şi ore pentru a fi băgat în seamă şi care, după orele de aşteptare, a fost preluat într-un tăvălug medical al groazei, al nepriceperii, al răutăţii şi al greşelilor, toate aşezate la adăpostul strâmb, dărăpănat şi mincinos al jurământului lui Hipocrate“, începe un articol recent din revista Tango, „Şi vom muri fericiţi, la adânci tinereţe“ în care Alice Năstase Buciuta, redactorul şef al publicaţiei relatează cum şi-a pierdut tatăl din cauza unui lanţ întreg al nepăsării şi incompetenţei la spitalul din Ploieşti.

Povestea, îngrozitoare prin firul evenimentelor, nu a avut un final fericit nici după ce, lăsând la o parte orice jenă, rudele pacientului au apelat la o „pilă“ şi au ajuns la Raed Arafat. Mutat la Bucureşti, pacientul a murit din cauza unei peritonite care ar fi putut fi tratată în timp util la Ploieşti.

„În orice meserie, în orice atelier, în orice companie, dacă strici ceva, plăteşti. Dacă păgubeşti firma sau statul, nu doar că eşti dat afară, ci ţi se pune sechestru pe bunuri. Dacă spargi un bec sau dacă strici o carte, trebuie să le plăteşti. Numai în spitale, dacă omori un om, când ai fi putut atât de uşor să-l faci bine, nu păţeşti nimic“, este concluzia amară a articolului.

Petiţie pentru spital şi multe poveşti de la pacienţi

De la mediatizarea acestei tragedii, zeci de persoane, rudele ale unor pacienţi care au supravieţuit sau nu, au povestit pe internet întâmpările groaznice prin care au trecut la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti. Şi a fost deschisă şi o petiţie, unde se cere să se pună capăt situaţiei şi se cere ajutorul autorităţilor judeţene şi centrale, parlamentarilor prahoveni, companiilor mari care îşi desfăşoară activitatea în Prahova pentru transformarea spitalului judeţean într-o unitate medicală capabilă să ofere condiţii decente de spitalizare pacienţilor internaţi aici.

Dincolo de subfinanţare, însă, oamenii cer angajaţilor de la „spitalul-morgă“ al Prahovei să îşi schimbe atitudinea. „Nu or fi bani pentru medicamente, mobilier, dar pentru a face curăţenie în saloane, în grupurile sanitare, pentru a se purta uman, nu cred că trebuie fonduri prea mari“, spune unul dintre cititorii petiţiei. Iar comentariile continuă în acelaşi ton. „Banii sunt ultima lor problemă, incompetenţa multor angajaţi este marea problemă“.

Sau „dacă ajungi la Spitalul Judeţean eşti ghinionist. Nimeni nu se uită la tine dacă nu începi să dai bani. Unde este omenia?“, „Din păcate, dotarea nu-i suficientă ca să-ţi fie salvată viaţa. Toţi medicii de acolo ar trebui reexaminaţi serios. Putem să băgam sute de miliarde în acest spital că mai mult decât să umplem buzunarele personalului de acolo, nu obţinem. Mai bine l-ar desfiinţa şi ni s-ar asigura transportul cu ambulanţa la Bucuresti. Deşi teoretic se pierde timp, practic ni s-ar tripla şansa la viaţă“, scriu prahovenii pe internet.

De-a lungul timpului, medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti au fost de nenumărate ori în mijlocul unor scandaluri de malpraxis. Anul acesta, un tânăr operat de apendicită a acuzat doctorii de incompetenţă după ce a rămas cu un picior aproape paralizat după ce i-a fost atins un nerv în timpul intervenţiei chirurgicale, iar o femeie a murit după ce nu a fost îngrijită, după cum povestesc rudele, pentru atacul cerebral pe care l-a suferit. Anul trecut, un bărbat a fost operat de apendicită în loc de meningită.

Pe aceeaşi temă

FOTO Incendiu cu scandal la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti

Control la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti. Unitatea medicală, obligată să schimbe urgent lenjeriile şi instalaţiile uzate

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti şi Spitalul Municipal, amendate pentru nereguli în gestionarea deşeurilor periculoase de natură medicală
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite