Secretele horticultorilor: cum să ai o cultură de lalele ca-n Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laleaua este probabil una dintre cele mai răspândite flori din lume, întâlnită în grădinile şi parcurile publice din Nordul Europei şi până în îndepărtata Asie. S-a împământenit însă în mod greşit ideea că aceste flori viu colorate sunt originare din Olanda, aceasta fiind în realitate doar ţara care a transformat producţia de lalele şi de flori în general într-o adevărată industrie.

Laleaua îşi are obârşia în zona Africa de Nord-Asia, iar Turcia deţine supremaţia în ceea ce priveşte varietatea de specii. Specifică acestei ţări şi evident cea mai apreciată de localnici este laleaua în formă alungită, cu floarea asemănătoare unui crin.

Faptul că este o plantă din zona Asiei de Nord este consfinţit chiar de către denumirea ei ştiinţifică, ”tulipa”, care derivă din cuvântul ”taliban” care, în limba persană, înseamnă ”turban” .

În Europa, mai exact în Viena, lalelele au ajuns undeva la mijlocul secoului al XVI-lea, aduse de un negustor din Constantinopol. În Olanda au fost aduse spre finele secolului de un alt negustor din Anvers. Acesta a plantat câţiva bulbi de floare şi n-a trecut mult timp până ce întreaga ţară a fost cuprinsă de ”mania lalelelor”. Se întâmpla acest lucru prin anii 1600. De atunci datează pasiunea olandezilor pentru această floare care a găsit în Nordul Europei un sol prielnic pentru a se dezvolta.

Chiar dacă în România sunt cunoscute doar câteva soiuri de lalea, în special cele în formă de cupă, această floare are o mulţime de forme şi culori, iar unele soiuri pot fi uşor confundate cu bujorii (cele care au mai mult de şase petale) sau cu crini (lalele care au petalele alungite sau crestate).

Când plantăm lalelele

Pasiunea pentru acestea flori i-a determinat pe horticultorii europeni să producă soiuri care să rămână ”în viaţă” pe toată perioada anului, nu doar primăvara. Astfel, pe piaţă există lalelele timpurii care înfloresc devreme, în martie-aprilie, iar unele care înfloresc la începutul verii.

”Lalelele timpurii pot fi cu floare simplă sau dublă. În general au înălţimea de 25-40 de cm, iar perioada de înflorire este de 16 zile. În schimb, lalelele semitimpurii sunt ceva mai înalte şi pot avea tija de 50 de cm, au forma cupei alungită, iar culorile sunt strălucitoare. Lalelele târzii, obţinute pentru prima dată de un horticultor francez din Lille (Jules Lenglart) în anul 1886, sunt foarte apreciate ca flori tăiate. Florile sunt foarte mari, bine formate, cu petale rotunite la vârf, unicolore sau multicolore şi cu tije de 60-70 cm. Înfloresc la mijlocul lunii mai. Există pe piaţă şi lalele târzii cu flori în formă de bujor, cu mai mult de şase petale, iar diametrul florii poate ajunge până la 11-13 cm”, a explicat Ruxandra Gâlă, dr. inginer horticol.

image

lalele în formă de bujor FOTO Ruxandra Gâlă

Tot în luna mai, spune inginerul horticol, înfloresc lalelele cu floarea în formă de crini.

Ce tip de pământ este prielnic pentru o cultură de lalele

Inginerul horticol Ruxandra Gâlă susţine că pentru o cultură de succes de lalele este nevoie de un pământ nisipos, bine lucrat şi cu PH neutru. Terenul trebuie expus în soare, iar apa trebuie să se dreneze foarte bine.

Bulbii de lalele se plantează la 10 cm adâncime, cu partea ascuţită în sus, iar distanţa dintre ei trebuie să fie de aproximativ 10-15 centimetri. Atunci când cumpărăm bulbi de lalele trebuie să fim atenţi la calitatea acestora, ne sfătuieşte Ruxandra Gâlă. În primul rând bulbii trebuie să fie întregi, uniformi, fără urme de lovituri şi fermi la pipăire.

Dacă bulbii sunt moi înseamnă că sunt deshidrataţi. În plus, dacă prezintă urme de mucegai şi au un miros urât, trebuie evitată achiziţionarea lor. La pregătirea terenului pentru plantarea lalelelor se pot adăuga îngrăşăminte speciale pentru plante cu flori sub formă de grandule cu eliberare controlată, adică asigură fertizilizarea pe o perioadă mai îndelungată de 1-3 luni.

image

lalele în formă de crini FOTO Ruxandra Gâlă

Primăvara, după răsărirea plantelor, trebuie avut grijă ca pământul să nu facă o crustă şi să aibă apă suficientă, lalelele fiind mari cosnumatoare de apă. Pentru ca tijele florilor să crească înalte, apa este esenţială.

Pentru cei care doresc să păstreze bulbii de lalele de la un an la altul trebuie să fie atenţi la etichetă, spune inginerul horticol. Păstrarea este permisă doar în cazul soiurilor de lalele nu şi la hibrizi, soiul sau hibridul fiind menţionate pe etichetă.

Ca să păstraţi bulbii, se taie doar cupă, după uscarea florii, iar tija şi frunzele se lasă să se usuce pentru că acestea vor hrăni bulbii din sol. În luna august se scot bulbii din pământ, se aleg cei mai mari şi sănătoşi, se curăţă de pământ şi se pun la uscat. Se păstrează în condiţii de umbră şi răcoare până în toamnă. În octombrie-noiembrie se plantează în sol pentru o înflorire de primăvară.

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite