„Reparaţiune“. Ion Luca Caragiale devine cetăţean de onoare al Ploieştiului, la peste un veac de la moartea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caragiale devine cetăţean de onoare al Ploieştiului FOTO Casa memorială I.L. Caragiale, Dâmboviţa
Caragiale devine cetăţean de onoare al Ploieştiului FOTO Casa memorială I.L. Caragiale, Dâmboviţa

Consilierii locali din Ploieşti îi vor da o tardivă „reparaţiune“ morală dramaturgului I.L. Caragiale prin acordarea titlului post-mortem de cetăţean de onoare al oraşului. Anii petrecuţi de scriitor la Ploieşti l-au determinat să afirme întotdeauna că acesta este oraşul său natal

Deşi s-a născut în satul Haimanale, actualul I.L. Caragiale din judeţul Dâmboviţa, Caragiale (1852-1912) s-a considerat întotdeauna ploieştean. Şi nu degeaba, pentru că anii petrecuţi la Ploieşti, unde a copilărit şi a învăţat, şi-au pus o amprentă profundă asupra sa. Tot la Ploieşti îşi au originile multe dintre personajele sale care au făcut carieră, în lumea pestriţă a republicanilor „de o zi“ şi din totdeauna, a funcţionarilor, a profesorilor şi negustorilor.

De-a lungul vieţii, Caragiale a revenit la Ploieşti în multe rânduri, unde avea foarte mulţi prieteni, printre cei mai cunoscuţi numărându-se Constantin Dobrogeanu-Gherea. Şi nu a ezitat să ia peste picior în operele sale, cu tandră ironie, Ploieştiul şi ploieştenii.

După ce şi-a asumat titlul de „urbea lui Caragiale“, Ploieştiul vine şi cu o „reparaţiune“ tardivă faţă de scriitor, printr-un proiect care prevede acordarea titlului de cetăţean de onoare, post-mortem, dramaturgului, la 104 ani de la moartea sa.

„Înscrierea numelui său în ampla galerie a Cetăţenilor de Onoare ai Ploieştiului este o datorie civică pe care, deşi cu oarecare întârziere, avem obligaţia morală să o ducem la îndeplinire“, se arată în raportul de specialitate care însoţeşte proiectul de Consiliul Local. 

Printre motivele enumerate de specialişti privind acordarea titlului de cetăţean de onoare sunt „uriaşa contribuţie adusă la îmbogăţirea zestrei de valori a literaturii române“, precum şi „ataşamentul şi preţuirea manifestate faţă de oraşul Ploieşti şi comunitatea locală, cele care i-au fost sursă de inspiraţie pentru majoritatea creaţiilor sale“.

De Caragiale se leagă în Ploieşti numele unui colegiu naţional, al unei străzi, al unei case memoriale şi al Casei de Cultură. De asemenea, dramaturgul are în oraş două busturi şi un ansamblu statuar care „veghează“ Palatul Administrativ.

Proiectul va fi dezbătut şi votat în Consiliul Local Ploieşti joi, 25 februarie.

Mai puteţi citi

Catalogul elevului I. L. Caragiale: documentul arată un şcolar cu note bune la matematică, dar mici la limba română şi la purtare

Cinci lucruri mai puţin ştiute despre Caragiale. Legistul care i-a făcut autopsia: „Nu am văzut creier mai frumos, nici ateroscleroză mai avansată“
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite