Ploieşti: Traseele de câteva ore sunt închise pe Valea Prahovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe vârfuri se poate ajunge doar cu instalaţiile electrice
Pe vârfuri se poate ajunge doar cu instalaţiile electrice

 

O mare parte din traseele montane de la Valea Prahovei sunt închise în această perioadă, turiştii care doresc să urce pe munte având de ales între câteva dintre rutele mai uşoare, care sunt accesibile tot timpul anului.

În Sinaia numai calea de acces din staţiune până la cota 1.400 este practicabilă şi Drumul de Iarnă de la cota 1.400 până la cota 2.000.

În rest toate celelalte trasee montane sunt închise, iar în zona pârtiei Carp, pe piciorul Pietrei Arse şi în zona Papagal există chiar riscul producerii unor avalanşe.

Trasee închise la Buşteni

Traseele Jepii Mari, Jepii Mici, Valea Cerbului, Bucşoiu şi Moraru din Buşteni sunt de asemenea închise în această perioadă, turiştii având acces numai pe rutele scurte cum ar fi până la Poiana Izvoare, Cabana Diham şi Cascada Urlătoarea.

La Cabana Sorica, Cabana Romenergo, pe Valea Grecului, Şaua Baiului şi toate celelalte trasee montane din Azuga turiştii au acces în această perioadă pentru că în această staţiune nu au fost înregistrate cantităţi însemnate de zăpadă şi nici viscole sau avalanşe, potrivit inspectorului Sănătate şi Securitate în Muncă, Florin Marcu, angajat al telegondolei din Azuga.

Florin Marcu spune că cei mai mulţi turişti aleg să urce pe munte numai cu telegondola, care are program de funcţionare zilnic, chiar şi de Sărbători, de la ora 9.00 la ora 17.00, însă, dacă ninge sau viscoleşte, aceasta nu este pusă în funcţiune.

Bine pregătiţi de munte

 „Acum stratul de zăpadă a acoperit un strat de gheaţă iar cei care vor să urce pe munte trebuie să fie foarte bine echipaţi, să fie pregătiţi fizic şi psihic, să cunoască foarte bine traseul şi să se aştepte şi la alternanţe de vreme bună cu ceaţă şi viscol.

Permanent ei trebuie să ţină legătura cu noi, să-şi lase la Salvamont numerele de telefon pentru a fi atent monitorizaţi.

La Buşteni sunt 4 salvamontişti permanent, iar în caz de urgenţă, turiştii trebuie să sune imediat la serviciul nostru sau la numărul unic de urgenţe 112", spune Gheorghe Haiduc, şef salvamont Buşteni. 

Zeci de mii de turişti

Media turiştilor aşteptaţi pe Valea Prahovei este de aproximativ 35.000 de zilnic.

Gradul de ocupare al staţiunii Buşteni pentru Sărbătorile de Iarnă este de 65-70%,  clienţii preferând în special vilele sau hotelurile cu mai multe camere, la care să se poată caza grupurile mari de persoane, în timp unele din pensiunile cu 4-5 camere sunt încă libere.

„În Sinaia, gradul de ocupare al unităţilor hoteliere este de 90%", spune Paul Popa, consilier în cadrul Centrului de Informare Turistică din Sinaia. Din cauza numărului mare de turişti şi traficul rutier se desfăşoară mai greu în această perioadă în staţiunile montane.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite