Planul ideal pentru cumpărături. Cum să punem în coş doar mâncare sănătoasă şi nimic în plus faţă de lista de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum ne comportăm când mergem la cumpărături? Când facem cumpărăturile? Ce cumpărăm? Sunt întrebări cărora a încercat să le găsească răspuns antrenorul de nutriţie Gabriela Petre, care a conceput şi un plan de cumpărături care să ne ajute să fim mai chibzuiţi.

De multe ori, diferenţa dintre lista de acasă şi produsele pe care le punem în coşul de cumpărături este destul de mare. Aceasta înseamnă bani mai mulţi cheltuiţi, mâncare procesată cumpărată într-o proporţie mai mare decât ne-am propus şi hrană care va sfârşi la gunoi.

Ploieşteanca Gabriela Petre, tehnician nutriţionist pasionat de gătit şi un stil de viaţă sănătos, a conceput o listă de sfaturi pentru comportamentul la cumpărături. „Trăim vremuri agitate, în care avem tot mai puţin timp pentru a prepara mâncarea acasă. Dacă chiar vrem acest lucru, totul trebuie să înceapă cu un plan alimentar care să cuprindă ce vrem să gătim pentru săptămâna viitoare. Facem o ciorbă, o tocană, o friptură, un desert. Abia după ce avem clar în minte ce vrem să gătim, facem lista de ingrediente şi pornim la cumpărături“, spune Gabriela.

După ce avem lista detaliată, pornim la cumpărături, încercând să respectăm cât mai multe din sfaturile de mai jos

- Înainte de a merge la cumpărături este bine să ne asigurăm că nu ne este foame. Dacă ne este foame, mâncăm înainte. „Nu mai este un secret că magazinele folosesc muzică şi mirosuri (de pâine proaspătă, mezeluri, prăjituri) pentru a ne determina să cumpărăm. Dacă suntem mâncaţi de acasă, acestea nu vor mai avea acelaşi efect, iar noi nu mai suntem tentaţi să umplem coşul cu alimente care nu ne sunt de folos“, explică Gabriela.

- Este bine să ne gândim unde mergem la cumpărături. Nu trebuie să cumpărăm tot dintr-un singur loc. Putem fi selectivi, să cumpărăm carne din supermarketul X, legumele şi fructele de la piaţă, pe cât posibil de la producătorii noştri. Dacă ştim că iaurtul îl găsim în magazinul Z mai accesibil la preţ şi mai bun la gust, ar trebui să facem un efort să mergem acolo.  

lista sfaturi cumparaturi foto gabriela petre

Nutriţionistul Gabriela Petre a conceput şi o listă de sfaturi pe care să le urmăm la cumpărături FOTO culoaresisavoare.blogsport.ro

- Putem să ne gândim la un drum pe care îl vom parcurge într-un supermarket, de la care să nu ne abatem, tocmai ca să evităm toate tenţatiile alimentelor procesate. „Nu întâmplător, în supermarketuri, raionul de dulciuri este înainte de cel de fructe şi legume. Dacă ne propunem să-l ocolim, nu vom mai pune în coş dulciuri pline de zahăr“, explică nutriţionistul.

- Să nu facem cumpărături de alimente mai mult de o zi sau două pe săptămână. „Vom câştiga astfel un timp preţios pe care să-l utilizăm concentrându-ne la ceea ce cumpărăm, vom economisi bani şi vom avea mai mult timp pentru noi şi pentru gătit“, spune Gabriela Petre.

- Să deschidem bine ochii la etichete. Cu cât eticheta este mai „bogată“ în ingrediente, cu atât produsul respectiv este mai procesat. Cu cât sunt mai puţine cuvinte, cu atât ştim că merită să cumpărăm produsul respectiv.

- Alimentele fără etichetă. „Există şi un tip special de alimente fără etichetă, fructele şi legumele. Cu cât sunt mai multe în coş, cu atât mai bine. Ca regulă, trebuie să alocăm cel mai mare loc pe lista de cumpărături fructelor şi legumelor, proaspete de preferat, mai ales când este sezonul lor, dar şi congelate“, mai spune nutriţionistul.

Mai puteţi citi

De ce pâinea albă îngraşă, iar cea neagră ajută la slăbit. Explicaţii detaliate: „Când creşte insulina se produce îngrăşarea“

Tenul de invidiat este legat „ombilical“ de nutriţie. Top 6 alimente obligatorii pentru o piele luminoasă

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite