Percheziţii, în Prahova, la cetăţeni români şi chinezi, suspectaţi de evaziune fiscală. Prejudiciul este de peste 12 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT din Ploieşti au efectuat 21 de percheziţii la o grupare infracţională, bănuită că ar fi creat un prejudiciu de peste 12 milioane de euro, prin activităţi economice ilicite

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti şi procurorii DIICOT Ploieşti, împreună cu Direcţia Generală Antifraudă, au documentat începând cu luna martie 2014 activitatea ilicită a grupului infracţional format din peste 22 de cetăţeni chinezi şi români, profilat pe săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. 

Percheziţiile au fost efectuate pe 23 iunie la domiciliile membrilor grupării infracţionale şi la sediile unor firme.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate documente ce au stat la baza relaţiilor comerciale fictive între firmele implicate în activitatea ilicită, tehnica de calcul folosită şi diverse bunuri. 40 de persoane au fost conduse la D.I.I.C.O.T – S.T. Ploieşti, pentru audieri.

Prejudiciul estimat cauzat de membrii grupului infracţional este de 12 milioane de euro, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma analizării de specialitate a documentelor ridicate.

Până în prezent, au fost dispuse măsuri asiguratorii pentru toată suma, constând
în bunuri indisponibilizate (electronice şi  electrocasnice) şi sume de bani poprite la bănci sau la terţi.

Traseul evaziunii

Din cercetări, a rezultat faptul că, prin intermediul mai multor societăţi comerciale fantomă, special create de membrii grupului, pe raza judeţelor Prahova, Buzău, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi municipiului Bucureşti, ar fi fost importate, îndeosebi din China, cantităţi mari de mărfuri. Acestea ar fi fost vândute succesiv la mai multe societăţi comerciale, controlate de bănuiţi şi facturate ulterior, către firme care încercau să dea o aparenţă de legalitate tranzacţiilor economice. În final, aceste produse ajungeau la magazine cu desfacere en–detail.

Societăţile interpuse pe lanţul de aprovizionare nu funcţionau la sediile sociale declarate, nu aveau puncte de lucru adecvate derulării activităţii economice respective, nu aveau salariaţi încadraţi legal, nici mijloace tehnice necesare activităţii de comerţ en-gross, neavând nici documente care să ateste transportul mărfurilor pe fiecare segment din lanţul comercial.

Astfel, societăţile implicate au urmărit sustragerea de la plata impozitului pe profit şi a TVA-ului legal datorat bugetului general consolidat al statului.

În cauză, sunt cercetaţi 11 cetăţeni români şi 11 cetăţeni chinezi, care ar fi folosit în activitatea infracţională peste 22 de societăţi comerciale.

Suspecţii sunt cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la evaziune fiscală.

Vă mai recomandăm

UPDATE Trei magistraţi au fost ridicaţi de procurorii DNA în urma unor percheziţii efectuate în judeţul Suceava

UPDATE Reţeaua care producea şi vindea steroizi, anihilată. Ce au găsit poliţiştii acasă la suspecţii care fabricau medicamente interzise

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite