O liceană din Ploieşti trăieşte visul american de la 16 ani. „Ştiu că în România nu îmi voi putea exploata la maximum, niciodată, potenţialul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria a plecat pe 15 august în aventura americană FOTO Dana Mihai
Maria a plecat pe 15 august în aventura americană FOTO Dana Mihai

REUŞITĂ. Maria Onciu, elevă a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul“ din Ploieşti, va studia şi va trăi în următorul an şcolar în SUA. Liceana a câştigat o bursă FLEX, un program ce presupune un an întreg de studiu în SUA pentru liceeni din întreaga lume. Viitorul va fi, pentru Maria, tot „afară“

Elevii de liceu pot accesa, începând din luna octombrie a anului trecut, un program de burse în Statele Unite ale Americii, numit FLEX – Future Leaders Exchange Program. Programul a fost creat de Congresul Statelor Unite încă din 1992, dar a fost lansat în România în toamna anului trecut. În cei 24 de ani de la înfiinţarea sa, programul a oferit burse pentru peste 24.000 de liceeni din Europa, Eurasia şi Asia Centrală. Unul dintre primii liceeni din România care vor beneficia de această oportunitate este Maria Onciu, elevă în clasa a X-a la unul dintre cele mai importante licee din Ploieşti, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“.

Tânăra  a aflat despre FLEX de la diriginta sa. „Avem un grup al clasei pe o reţea socială, iar doamna dirigintă Simona Mazilu a postat acolo un link către acest program. Dânsa este profesoară de limba engleză şi, la rândul său, a stat o vreme în SUA, astfel că ne-a încurajat să participăm la această experienţă. Mi s-a părut o şansă extraordinară de a-mi împlini visul de a învăţa în SUA şi de a lua contact cu societatea americană. Atunci când am aflat, însă, era ultima zi în care puteam aplica pentru bursă“, povesteşte liceana.

În aceeaşi noapte a stat ore întregi pentru a completa formularele de aplicare, iar efortul nu i-a fost în zadar. Peste ceva vreme, a primit un mail în care era anunţată că s-a calificat în semifinala programului bursier.

Selecţionată din peste 1.300 de aplicanţi

Au urmat mai multe examene scrise în limba engleză, majoritatea eseuri pe teme diverse, precum şi două interviuri, tot în limba engleză, unul individual şi un altul de grup, în care profesorii americani au observat potenţialul de socializare al candidaţilor. Într-un final, dintre cei 1.359 de aplicanţi din liceele din toată România, doar 25 au fost selecţionaţi în program, printre care şi Maria Onciu. Este, de asemenea, şi singurul licean din Prahova care va studia în anul şcolar următor în SUA. 

maria onciu ploiesti foto arhiva personala

Maria, alături de alţi liceeni din România selectaţi în programul FLEX FOTO arhiva personală

„Cred că principalele mele atuuri au fost engleza, limbă pe care o stăpânesc, spun eu, destul de bine, şi faptul că vorbesc liber şi dezinvolt, «efect» al concursurilor de debate la care am participat în liceu. Mi s-a mai spus şi că am puţin accent american, aptitudine pe care am dobândit-o, bănuiesc, de la sutele de filme şi clipuri pe care le-am urmărit pe YouTube. Cred, însă, că eseurile sunt cele care au făcut diferenţa faţă de alţi candidaţi. Îmi place foarte mult să scriu, pe teme diverse“, îşi explică liceana succesul în procesul de selecţie.

Va locui la o familie americană

Programul FLEX presupune ca Maria să studieze următorul an de liceu în SUA, timp în care va locui împreună cu o familie americană. În cazul liceenei din Ploieşti, şcoala este într-o localitate din apropierea oraşului Denver, capitala statului Colorado. Maria va locui la o familie care are o fată de vârsta sa, 16 ani, alături de care va merge la şcoală, şi un băiat de 8 ani. Întregul an şcolar va fi echivalat, la venirea în România, în cazul Mariei, clasa a X-a.

Ideea programului este promovarea înţelegerii reciproce între americani şi liceeni din întreaga lume: elevii vor învăţa mai multe despre Statele Unite şi le vor vorbi americanilor despre ţările lor de origine, o comparaţie „pe viu“ a sistemelor de învăţământ, sociale şi de civilizaţie.

„Întotdeauna mi-am dorit să studiez într-un liceu american pentru că există posibilitatea să-ţi alegi singur materiile. Şi, chiar dacă în şcoala unde voi studia următorul an şcolar, curricula este una fixă, tot nu se compară cu cea din România. În colegiul meu, eu sunt la profilul matematică-informatică, intensiv engleză, şi am 18 materii, majoritatea de real. În SUA, voi avea opt discipline, care acoperă de la geometrie până la geografia lumii. Cred că este un sistem care mi se potriveşte mult mai bine pentru că nu m-am putut încadra niciodată perfect într-un profil anume, uman sau real. Sunt extrem de curioasă să văd pe viu şi sistemele de valori americane“, spune Maria. 

image

Nici măcar faptul că va „pierde“ ritmul cu materia predată anul viitor colegilor de clasă din România nu o sperie. Este convinsă că, în vara viitoare, dacă va fi cazul, va recupera decalajul.

„Ştiu sigur că îmi va fi foarte dor de ai mei“

Liceana din Ploieşti crede că decizia de a participa la acest program va avea impact şi pentru viitorul său, pe care nu îl vede, nicidecum, în România. „Îmi iubesc foarte mult ţara, cred că avem nişte oameni şi o natură extraordinară, dar oportunităţile oferite tinerilor sunt foarte reduse, în principal din cauza corupţiei. De aceea, cred că viitorul meu şcolar şi chiar profesional va fi în cu totul altă ţară, în SUA sau în Europa. Nu m-am decis încă la cariera pe care o voi urma, însă ştiu că în România nu îmi voi putea exploata la maximum, niciodată, potenţialul“, crede Maria Onciu.

Maria îşi vede viitorul în cu totul altă parte decât România FOTO arhiva personală

În anul pe care îl va petrece în SUA nu va avea nicio „pauză“ în care să se poată întoarce acasă, astfel că cel mai teamă îi este de dorul de familie. „Ştiu sigur că îmi va fi foarte dor de ai mei. Atunci când am câştigat bursa, mama a început să plângă, pe când tata mi-a spus că simţea că voi pleca. Nu le este uşor, nu îmi este uşor, însă vom ţine în permanenţă legătura“, spune liceana care spune că iubeşte călătoriile.

Pe 15 august 2016, Maria a plecat în aventura din SUA care va dura un an. 

Mai puteţi citi

Genialul profesor de matematică Nicolae Crapellianu. Fără studii superioare, a conceput manuale simplificate de pe care au învăţat elevii din toată România

Elevii nord-irlandezi construiesc case sociale la Ploieşti. Cum au ajuns 20 de liceeni din Irlanda de Nord să dea la lopată şi mortar la marginea Ploieştiului

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite