Judecătorii de la Ploieşti au retras cererea de extrădare în cazul lui Sebastian Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghita ilustratie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea de Apel Ploieşti a admis marţi, 12 martie, solicitarea formulată de Biroul Executări Penale prin care s-a dispus retragerea cererii de extrădare pe numele lui Sebastian Ghiţă.

Fostul deputat a scăpat de toate cele cinci mandatele de arestare preventivă, aşadar nu mai există un motiv pentru ca statul român să solicite aducerea acestuia în ţară.

Sebastian Ghiţă este oficial un om liber începând de marţi, 12 martie. Curtea de Apel a retras cererea de extrădare a fostului deputat invocând faptul că ”nu mai subzistă condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea numitului Ghiţă Sebastian Aurelian, în temeiul mandatului de arestare preventivă nr. 2/UP/14.04.2017 emis de Curtea de Apel Ploieşti”, conform portalului instanţelor de judecată.

Ministerul Public are dreptul să conteste această decizie în termen de 24 de ore de la pronunţare.

Extrădarea fostului deputat a fost cerută de autorităţi în primăvara anului 2017, la câteva luni după ce acesta a fugit din ţară, deşi se afla în control judiciar şi avea interdicţie de a părăsi România. Imediat după fuga în Serbia, procurorii DNA din Ploieşti au cerut mandate de arestare preventivă în toate cele cinci dosare în care Ghiţă era anchetat şi toate au fost admise de instanţe din Prahova, dar şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În doi ani însă, Sebastian Ghiţă a reuşit să convingă judecătorii că mandatele de arestare nu-şi mai au rostul, astfel că rând pe rând a scăpat de toate măsurile preventive care îl împiedicau să se întoarcă în România fără să ajungă în arest.

Ultimul mandat de arestare care mai era în vigoare a fost anulat, joi 7 martie, de aceeaşi Curte de Apel din Ploieşti.

Prin Încheierea din data de 07 martie 2019 pronunţată în dosarul nr. 687/105/2019,  Curtea de Apel Ploieşti -  Secţia Penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, a dispus următoarele: „- În baza art.4251 alin.7 pct.2 lit.a rap.la art.204 cod proc.pen., admite contestaţia formulată de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian împotriva încheierii nr.74 din 4 martie 2019 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalul Prahova pe care o desfiinţează în totalitate şi rejudecând cererea inculpatului: În baza art.242 alin.1 cod proc.pen., admite cererea şi dispune revocarea măsurii arestării preventive a inculpatului, luată prin încheierea nr.98 din 15 martie 2017 a Trib.Prahova şi devenită definitivă prin încheierea din 3 aprilie 2017 a Curţii de apel Ploieşti şi în baza cărora a fost emis mandatul de arestare preventivă nr.2/UP/14 aprilie 2017 emis de Curtea de Apel Ploieşti. În baza art.275 alin.3 cod proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Ploieşti.

Ultimul mandat de arestare a fost cerut de procurorii DNA Ploieşti în dosarul Teamnet. În această cauză, aflată încă în faza de urmărire penală, procurorii susţin că există suspiciuni că fostul deputat ar fi cerut peste 50 milioane de euro de la diverse firme IT pentru ca acestea să obţină contracte cu statul.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite