Indemnizaţii plătite de AJOFM Prahova pentru falşi şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii instituţiei vor relua compararea bazelor de date luna viitoare
Angajaţii instituţiei vor relua compararea bazelor de date luna viitoare

Peste 1.000 de persoane figurau în baza de date a instituţiei ca şomeri care lucrau în paralel. Dintre aceştia, 64 de prahoveni au luat timp de mai multe luni şi indemnizaţie de şomaj şi remuneraţie lunară.  

O parte dintre şomerii prahoveni „au uitat" să mai anunţe Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă în momentul în care s-au angajat. Acest lucru a fost descoperit de angajaţii instituţiei care au comparat baza de date a şomerilor cu cea de asiguraţi în sistemul asigurărilor pentru şomaj. „În urma analizei efectuate s-a constatat că peste 1.000 de persoane care figurau în baza noastră de date se angajaseră între timp, însă nu au mai venit să ne înştiinţeze", ne-a declarat Cristiana Opriţă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Prahova. Dintre aceştia, 64 de prahoveni încasau în acelaşi timp şi indemnizaţia de şomaj şi salariul plătit de angajator.

Se trece la executare silită

Aceştia vor fi nevoiţi însă să plătească în perioada următoare sumele pe care le-au încasat în mod ilegal. „S-a demarat procedura de executare silită pentru că va trebui să recuperăm banii. Vom face solicitări către societăţile angajatoare pentru a le pune popriri pe salarii celor care nu au declarat că şi-au găsit un loc de muncă", a mai precizat Cristiana Opriţă. AJOFM are de recuperat de la falşii şomeri câteva sute de mii de lei, în condiţiile în care indemnizaţia de şomaj a fost plătită unor persoane care nu aveau dreptul timp de mai multe luni în şir.

Unii dintre cei depistaţi de AJOFM susţin că nu ştiau că trebuie să anunţe atunci când îşi găsesc un loc de muncă. „Am avut noroc şi am găsit de lucru, dar nu am ştiut că trebuie să anunţ undeva. Banii pe care i-am primit în ultimele luni o să îi dau înapoi, nu este vorba despre o sumă mare", ne-a spus Ionel, unul dintre falşii şomeri.

Conform legii, în momentul în care se angajează, şomerul are obligaţia ca, în termen de trei zile, să anunţe Agenţia pentru a i se sista plata indemnizaţiei. Acest lucru i se aduce la cunoştinţă atunci când i se dă carnetul de şomaj.

Potrivit estimărilor făcute de către angajaţii instituţiei, rata şomajului va scădea în perioada următoare cu câteva procente deoarece persoanele aflate în mod ilegal în baza de date vor fi şterse. În acest moment, rata şomajului în Prahova este de peste 10%, cu aproximativ 32.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Controalele pentru depistarea şomerilor angajaţi vor continua şi în perioada următoare.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite