Inculpaţi dintr-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de 35 de milioane de euro cer procurorilor să spună dacă au fost filaţi de SRI
0Trei inculpaţi dintr-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciul de 35 de milioane de euro cer procurorilor să spună dacă în timpul urmăririi penale au beneficiat de sprijinul SRI pentru supraveghere şi interceptări în baza unui protocol.
Trei inculpaţi dintr-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciul de 35 de milioane de euro cer procurorilor să spună dacă în timpul urmăririi penale au beneficiat de sprijinul SRI pentru supraveghere şi interceptări în baza unui protocol.
Tribunalul Prahova a admis marţi, 9 octombrie, cererea formulată de trei dintre cei 31 de inculpaţi din dosar, prin care se solicită dacă, în timpul cercetării penale, procurorii au beneficiat de sprijinul SRI. În caz că acest aspect se confirmă, Parchetul trebuie să precizeze în ce a constat acest sprijin şi dacă a fost exploatat vreun protocol de colaborare încheiat între Parchetul General şi SRI.
”Admite în parte cererea formulată de apărătorul inculpaţilor Onea Nicolae, Soare Gheorghe şi Stroe Cecilia Cristina, şi, în consecinţă: emite adresă către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, pentru a comunica instanţei: - dacă, cu ocazia cercetării penale efectuate în dosarul nr. 465/P/2013, organul de urmărire penală a beneficiat de sprijinul S.R.I., iar în caz afirmativ să se precizeze în ce a constat acesta; - să se precizeze dacă mandatele de supraveghere tehnică (dispuse în legătură cu dosarul 465/P/2013) au fost puse în executare cu sprijinul S.R.I.; - să se precizeze instituţia care a procedat la redarea înregistrărilor telefonice în cuprinsul proceselor-verbale ataşate la dosarul cauzei; - să se precizeze dacă a fost exploatat vreun protocol de colaborare încheiat între Parchetul General/organul de urmărire penală şi S.R.I. cu ocazia instrumentării dosarului nr.465/P/2013; - să se precizeze dacă probe sau anumite probe au fost administrate în cursul urmăririi penale cu sprijinul ofiţerilor angajaţi ai S.R.I.”, conform portalului instanţelor de judecată.
Onea Nicolae, Soare Gheorghe şi Cecilia Cristina sunt inculpaţi în dosarul de evaziune fiscală, alături de alte 28 de persoane fizice şi juridice, în care prejudicul a fost estimat de procurori la suma de 35 de milioane de euro. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi a fost trimis în judecată la instanţa penală a Tribunalului Prahova în martie 2014.
Printre inculpaţi se află omul de afaceri ploieştean Răzvan Alexe, trimis în judecată şi în dosarul de trafic de influenţă în care inculpaţi sunt Vlad Cosma şi tatăl său, fostul preşedinte al CJ Prahova, dar şi Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatuli General al Guvernului.
Potrivit unui comunicat remis presei de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ”în perioada 2012 – 2013, prin intermediul unui lanţ comercial fictiv, în care erau incluse proximativ 60 de societăţi comerciale de pe raza judeţului Prahova şi municipiului Bucureşti, din care o parte aveau comportament tip „fantomă”, au simulat operaţiuni comerciale de achiziţie/livrare mărfuri şi servicii, ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale, pentru ca ulterior sumele de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală să fie retrase în numerar din conturile bancare ale societăţilor comerciale, prin simularea unor operaţiuni contabile nereale de creditare a propriilor firme. Până în prezent prejudiciul estimat este în cuantum de 149.800.000 lei”, se arată în documentul citat.