FOTO Înveţi bine, mergi la mare! Metoda inedită prin care au crescut performanţele şcolare într-o localitate din Prahova
0Ideea autorităţilor locale din comuna prahoveană Blejoi, de a oferi, în fiecare vară, vacanţe gratuite la mare pentru cei mai buni elevi a dus la un rezultat spectaculos, creşterea performanţelor şcolare. „Noi, ca părinţi, avem o problemă cu motivarea copiilor“, spune primarul din Blejoi, Adrian Dumitru
Sfârşitul de an şcolar, care este foarte aproape, se resimte altfel în gimnaziul „Radu Tudoran“ din localitatea prahoveană Blejoi. Cei mai buni elevi din fiecare clasă îşi fac calcule pentru o medie cât mai mare, iar cei care ţin aproape cu note foarte bune speră să prindă podiumul. Pentru că, dincolo de o medie a întregului gimnaziu care îi va ajuta la Evaluarea Naţională, cei mai buni elevi din fiecare clasă merg, în fiecare vară, în tabără la mare.
Ideea a apărut în 2007, din iniţiativa autorităţilor locale, care vor să recompenseze, astfel, performanţa. Iar motivaţia a fost atât de bună pentru elevi încât competiţia s-a ascuţit de la an la an, şi, deseori, departajarea este foarte greu de realizat.
Recompensele au crescut performanţele şcolare
„În fiecare vară asigurăm 50 de locuri în tabără la Costineşti, în timpul vacanţei de vară. De obicei, merg primii doi elevi de la clasele a V-a până la a VIII-a, dar, dacă sunt rezultate foarte bune, merg şi trei-patru elevi din fiecare clasă. Printre cei care merg în tabără sunt şi copii cu posibilităţi financiare mai reduse, dar care se străduiesc să înveţe bine“, spune primarul localităţii, Adrian Dumitru.
Recompensa a avut şi efecte nesperate, o creştere vizibilă a performanţelor şcolare ale gimnaziului şi o concurenţă foarte frumoasă printre copii. Mulţi dintre ei obţin, la final de an, medii peste 9.80.
„Mi se pare foarte normal ca un elev foarte bun să fie recompensat. Noi, ca părinţi, avem o problemă cu motivarea copiilor. Aşa cum un adult este răsplătit pentru eforturile sale la serviciu, aşa şi copiii trebuie să primească ceva consistent pentru efoturile depuse. Cea mai mare bucurie este atunci când mă abordează copiii pe stradă, mă întreabă dacă mai sunt şi anul acesta tabere la mare şi îmi povestesc că mai au de luat un 9 sau un 10 pentru a se califica în program“, mai spune primarul.
Copii care nu au văzut niciodată marea
Pentru a încuraja o competiţie onestă, recompensa se adresează celor mai buni copii, indiferent dacă aceştia au mai fost în tabără în anii anteriori. În această vară, printre cei 50 de elevi din Blejoi care vor ajunge la mare se numără copii care merg pentru a patra oară în tabără datorită rezultatelor.
Dar, printre cei care şi-au petrecut vacanţa pe litoral sunt şi adolescenţi care au văzut pentru prima dată marea datorită acestui program local. Părinţii nu îşi permit să meargă cu ei în concedii şi nici să le ofere o tabără în timpul vacanţei.
Primăria le asigură premianţilor o tabără de câte 7 zile, care include, cazarea, masa şi transportul. Costurile pentru autorităţile locale sunt de aproximativ 40.000 de lei în fiecare an.
Vă mai recomandăm
Trei ploieşteni escaladează Kilimanjaro în scop caritabil: un centru pentru tineri. Trei tineri ploieşteni îşi vor depăşi limitele fizice şi psihice, în ascensiunea muntelui Kilimanjaro. Prin exemplul lor, Delia, Răzvan şi Andrei vor să susţină înfiinţarea unui centru pentru tineri, în Ploieşti, care se adresează atât voluntarilor dintr-o asociaţie, cât, mai ales, beneficiarilor acesteia, elevi şi studenţi capabili, dar fără posibilităţi financiare.
Un tânăr din Prahova şi-a făcut bibliotecă publică la el acasă: „Am făcut o investiţie mare în volume de care mă bucuram singur“. Iniţiativă originală a unui tânăr din Prahova care şi-a propus să încurajeze lectura punând la bătaie peste 500 de titluri din biblioteca personală, pe care le livrează, la cerere, cititorilor. Printr-o asociaţie pe care o coordonează are şi alte proiecte pentru tineri: burse de performanţă, finanţare pentru autori şi cursuri gratuite.