FOTO Icoana cu trei mâini la care s-au rugat Eminescu, Kogălniceanu şi Nichita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Credincioși din toată țara vin să se închine la icoana din Ploiești. Foto Alex Policală
Credincioși din toată țara vin să se închine la icoana din Ploiești. Foto Alex Policală

Biserica „Maica Precista" din Ploiești adăpostește o mică comoară, o icoană despre care se spune că este făcătoare de minuni. La icoană s-au rugat, de-a lungul timpului, personalități importante precum Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, actorul Toma Caragiu, istoricul Nicolae Iorga și poetul Nichita Stănescu

Minunile înfăptuite de-a lungul anilor în micuța biserică din Ploiești au avut un ecou la fel de discret ca și faima icoanei în care Maica Domnului este reprezentată cu trei mâini. Cu toate acestea, orice credincios știe că, aici, rugăciunile lui sunt ascultate.

Este Săptămâna Patimilor, iar credincioșii își întorc fața către Biserică mai mult ca oricând. De dimineața până seara, biserica este plină și, din întrebările multora dintre cei care intră, îți dai seama că au bătut drum lung pentru a se ruga la Maica Domnului cu trei mâini. „Unde este ICOANA?", întreabă oamenii șoptit, la intrare, cu vorbă din Oltenia, Moldova sau Ardeal.

„Nu vrem să ne lăudăm cu așa ceva și nici nu afirmăm că icoana din biserică este făcătoare de minuni. A reieșit acest lucru din ceea ce ne spun enoriașii, ei sunt cei care vorbesc despre efectul benefic al rugăciunilor și despre minunile care s-au întâmplat în viața lor", ne-a spus părintele paroh al bisericii, Ștefan Mușat.

De Sărbători, mica biserica din Ploiești este plină până la refuz. Foto Alex  Policală

Click pe imagini pentru o fotogalerie cu icoana

Donată de țarul Rusiei

Icoana „Maica Domnului cu Pruncul" a fost donată de ţarul Alexandru al II-lea al Rusiei, în timpul războiului ruso-româno-turc, în 1877, după ce împăratul a petrecut Paștele la Ploiești, înainte de a merge pe frontul Războiului de Independență, și a fost impresionat de credința românilor și de slujbele preoților.

Icoana este realizată dintr-o combinaţie de aur şi argint, iar cea de-a treia mână apare în colţul din dreapta jos al icoanei. „Ferecătura este din anul 1805 și, se pare, icoana de dedesubt este mult mai veche. Este o valoare a întregului neam românesc", ne-a mai spus părintele Ștefan Mușat.

Legendele referitoare la icoană adâncesc aura de mister. Se spune că artizanul ei a făcut-o cu trei mâini pentru a-i proteja pe cât mai mulți credincioși cu puterea ei sau că pictorul a visat că mâna i-a fost retezată în război și, sub impresia unui sentiment foarte puternic, a pus o mână în plus în tablou, pentru a nu rămâne niciodată fără ea.

Eminescu a venit de două ori să se roage

În faţa ei au îngenuncheat, de-a lungul timpului, nume importante precum Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, actorul Toma Caragiu, istoricul Nicolae Iorga și poetul Nichita Stănescu.  

„Se pare că Eminescu a auzit de faima acestei icoane și a vrut să o vadă, în 1878. Nu ar fi prima dată când poetul a ajuns la Ploiești pentru a se ruga în biserica noastră. Poetul a mai venit în oraș și în 1881, la înmormântarea unui prieten. Kogălniceanu a locuit o vreme chiar vizavi de biserică, iar din ceea ce a rămas consemnat, alte personalități care s-au rugat în biserică sunt Iorga, Nichita și Toma Caragiu", ne-a dezvăluit părintele paroh.

Biserica ce adăpostește icoana cu trei mâini este unul dintre cele mai însemnate monumente religioase, istorice şi de artă din judeţul Prahova, aparţinând patrimoniului local şi naţional. A fost reparată și restaurată de mai multe ori, actualul edificiu, conform pisaniei de deasupra uşii, fiind construit în vremea domnitorului Ioan Alexandru Şutu, la 10 mai 1820.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite