FOTO „Bine aţi venit în oraşul lui Caragiale!“. Povestea plăcuţelor de la intrările în Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caragiale a câştigat prin concurs dreptul la o plăcuţă la intrările în Ploieşti. FOTO Dana Mihai
Caragiale a câştigat prin concurs dreptul la o plăcuţă la intrările în Ploieşti. FOTO Dana Mihai

În 2009, plăcuţele rutiere obişnuite care îţi semnalizau că ai intrat în Ploieşti, fie că veneai dinspre Bucureşti sau dinspre Cheia, au fost dublate de altele, cu textul „Bine aţi venit în oraşul lui Caragiale!“. Puţini ploieşteni ştiu că nenea Iancu a câştigat plăcuţa la mustaţă, prin sms-uri, la un concurs

Pe oriunde ai intra în Ploieşti, dacă nu eşti familiarizat cu peisajul, ar putea să treacă mult timp până să-ţi dai seama că eşti aproape de centrul oraşului.

Oraş industrial, Ploieştiul te întâmpină cu imagini fumegânde, de rafinării în activitate, cartiere în construcţie şi câmpuri cu investiţii abandonate.

Nici măcar intrarea dinspre Bucureşti, cea mai tranzitată, nu face notă discordantă. Până acum câţiva ani, o construcţie comunistă din piatră, pe care literele din PLOIEŞTI au părăsit-o una câte una, îţi dădea trist de ştire că ai intrat în oraş. Imediat după, vine Hipodromul, singurul de trap din România, fostă mândrie a oraşului, acum o paragină sinistră.

Când literele de pe totemul de piatră au făcut indescifrabil numele municipiului, autorităţile au lipit de acesta un stâlp de metal pe care au ataşat o inscripţie din plastic, cu „Ploieşti“. Acesta şi indicatorul rutier, dublat de un semn care interzice accesul căruţelor, au fost singurele indicii care îţi dădeau de ştire că te afli la cea mai importantă intrare în oraş.

Din 2009, însă, la intrările în oraş au apărut plăcuţe cu „Bine aţi venit în oraşul lui Caragiale!“. Povestea lor a plecat de la evenimentele organizate la „Zilele Oraşului“, din acel an.

Atunci, municipalitatea a avut ideea ca ploieştenii din patru cartiere ale oraşului (Vest, Nord, centru, Mihai Bravu), costumate potrivit epocilor pe care le reprezentau, să se înfrunte, iar numele echipei câştigătoare să fie afişată, timp de un an, printr-o plăcuţă, la intrarea în oraş.

În luptă au fost aruncaţi, cu arme disproporţionate, câteva dintre cele mai reprezentative personalităţi ale oraşului - Nichita Stănescu, Ion Luca Caragiale, Mihai Viteazul şi petroliştii (aceştia ar fi câştigat plăcuţa cu „Bine aţi venit în oraşul Aurului Negru“).

Salopetele petroliştilor care au îmbogăţit oraşul, vitejia lui Mihai Viteazul care a luptat în 1600 lângă Ploieşti şi poezia lui Nichita au pierdut lupta, prin vot, cu mucalitul Caragiale, ceea ce până la urmă, dovedeşte şi umorul ploieştenilor care nu i-au purtat pică lui nenea Iancu după ce i-a făcut de baftă în scrierile sale pentru „Republica de la Ploieşti“. 

Contravaloarea sms-urilor, fiecare în valoare de 1 euro, au fost donate unor cazuri umanitare, iar echipa Caragiale a câştigat plăcuţe la intrările în oraş.

În 2009, se dorea ca înfruntarea echipelor să fie una anuală, iar plăcuţele schimbate în funcţie de câştigător.

Nu s-a mai întâmplat asta, iar Caragiale a rămas singurul nume care poate fi legat de oraş pentru un trecător ocazional.

Iar pentru cei care sunt la volan şi se încred în indicatoarele cu accesul interzis al căruţelor, un sfat: în Ploieşti nu trebuie să iei de bun chiar tot ce scrie pe plăcuţe. Poţi oricând să stai la stop, chiar şi aproape de centrul oraşului, în spatele unui ploieştean ieşit la plimbare cu o căruţă.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite