Eurocontainerele cu sistem anti-urs montate în Buşteni, inutile. „Deschide, aruncă gunoiul, închide, încuie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurocontainerele din Buşteni, cu sistem anti-urs Sursa Diana Frîncu
Eurocontainerele din Buşteni, cu sistem anti-urs Sursa Diana Frîncu

În Buşteni au apărut de câteva luni containere „special concepute“ să ţină urşii departe. Sistemele inovative sunt în realitate nişte cadre metalice umplute cu scânduri din brad, care ascund pubele clasice de gunoi. Capacul este prevăzut cu un zăvor, dar pe care nimeni nu se mai chinuie să-l folosească.

Prezenţa urşilor pe străzile din staţiunile montane de pe Valea Prahovei a devenit o obişnuinţă pentru localnici şi o atracţie pentru turişti. Aproape că nu există noapte fără ca animalele să-şi facă apariţia în zonele unde se află depozitate ghenele de gunoi.

Autorităţile au promis de ani de zile că vor face tot posibilul să îngroape pubelele tocmai pentru a nu mai reprezenta o tentaţie pentru urşi. Până în prezent, acest proiect a rămas nefinalizat, dar s-a găsit o soluţie „inovativă“, menită să „optimizeze managementul deşeurilor menajere, pentru reducerea conflictelor om-urs“.

Astfel că într-un cartier de blocuri din staţiunea Buşteni, Prahova, au apărut de câteva luni eurocontainerele anti-urs, special concepute care să ţină urşii departe. Sistemele inovative sunt în realitate nişte cadre metalice umplute cu scânduri din brad, care ascund pubele clasice de gunoi. Capacul este prevăzut cu un zăvor, dar pe care nimeni nu se mai chinuie să-l folosească.

Sursa Diana Frîncu

sistem anti rus busteni foto amator

Instrucţiunile de pe eurocontainere, citite şi de urşi

Pe panourile lipite pe eurocontainere sunt descrişi, cu lux de amănunte, paşii pe care trebuie să-i facă oamenii pentru a putea arunca gunoiul menajer la pubelă. „Deschideţi capacul, aruncaţi gunoiul, închideţi capacul, încuiaţi capacul“, cam aşa sună pe scurt indicaţiile preţioase fără de care buştenarii n-ar fi fost capabil să se descotorosească de pungile pline cu deşeuri adunate de prin gospodărie. Fiecare indicaţie este însoţită de o fotografie care exemplifică gestul ce trebuie făcut.

Containerele inovative rămân însă aproape în permanenţă cu capacul ridicat. Localnicii ştiu că nimic nu poate sta în calea unui urs, cu atât mai puţin un capac din scânduri fragile din brad. Au văzut de prea multe ori de ce este în stare o ursoaică înfometată şi ce a putut face animalul unei maşini sau unui tomberon metalic, de mari dimensiuni, cu capac şi mai sofisticat.

Urşii sunt atât de abili încât au reuşit să răstoarne pubela metalică grea de câteva zeci de kilograme, au îndepărtat capacul greu cu o agilitate aproape umană şi au ajuns la pungile cu alimente în doar câteva minute. Sunt zeci de astfel de filmări care stau dovadă spuselor localnicilor păţiţi.

Sursa Diana Frîncu

pubele gunoi anti rus busteni foto amator

Proiect anti-urs de 1,5 milioane de euro

Containerele din lemn au ajuns la Buşteni printr-o donaţie din partea Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice din Braşov care a implementat un proiect finanţat cu fonduri europene în valoare de 1.5 milioane de euro. Printre obiectivele proiectului se află şi optimizarea managementului deşeurilor menajere, pentru reducerea conflictelor om-urs în zona Braşov-Valea Prahovei.

Localnicii din staţiunile de pe Valea Prahovei aşteaptă însă cu interes containerele îngropate în pământ, promise de autorităţi în special în timpul campaniilor electorale. Ar fi singura soluţie care ar putea ţine departe urşii gunoieri.

Până atunci, oamenii învaţă aproape în fiecare zi să convieţuiască cu animalele sălbatice. Nu ies noaptea pe străzi să ducă gunoiul şi merg în grup prin pădurile din spatele blocurilor.

Populaţia de urşi s-a dublat

Sursa Marian Negotei

sinaia urs foto marian negotei

Invazia urşilor trebuie luată în serios, avertizează profesorii din cadrul Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din Braşov. Din cauza schimbărilor climatice, dar şi a intruziunii excesive a omului pe fondul cinegetic, animalele şi-au modificat drastic comportamentul şi reprezintă un real pericol. În mod normal, urşii hibernează pe timpul iernii, dar din cauza schimbărilor climatice şi a prezenţei omului tot mai adânc în pădure, animalele au un comportament nefiresc. Profesorul Ovidiu Ionescu a precizat că în ultimii cinci ani urşii s-au înmulţit foarte mult. În România, în 2016, exista un efectiv de aproximativ 7.000 de exemplare, dar de atunci nu s-a mai făcut un recensământ la urşi. „În prezent, probabil că populaţia de urşi s-a dublat. Se înmulţesc cam cu 10% pe an“, a precizat Ionescu.

Ursul de pe pârtia din Sinaia, relocat în stupina din Bihor

În 2019, doar din Sinaia au fost relocaţi în două săptămâni 24 de urşi care coborâseră în staţiune, dar mutarea animalelor sălbatice dintr-o pădure într-alta nu înseamnă că problema a fost rezolvată. 

O dovadă în acest sens stă păţania localnicilor din comuna Finiş, Bihor, care s-au pomenit, luna trecută, cu ursul în stupină, deşi niciodată nu s-au confruntat cu un astfel de necaz. Oamenii au anunţat evenimentul autorităţilor şi aşa au aflat că este vorba despre un urs, celebru în Predeal pentru că alerga turiştii pe pârtie. Animalul fusese relocat la începutul anului pe un fond cinegetic din Bihor. Obişnuit să fie alături de comuităţile de oameni, ursul a făcut ceea ce ştia el mai bine: să fure mâncare din gospodărie. 

Salvamont: „Atât de mulţi urşi n-am văzut niciodată“

Pe de altă parte, salvamontiştii şi monitorii de schi care stau zi lumină pe pârtiile din staţiunile de pe Valea Prahovei spun că niciodată nu au văzut atât de mulţi urşi în apropierea zonelor turistice. Inspectoratul de Jandarmi Prahova a anunţat în luna ianuarie că au fost solicitaţi să intervină şi de 11 ori într-un weekend pentru a înlătura de pe pârtie sau din cartiere urşii gunoieri.

În weekendul trecut, doi pui de urs au coborât până aproape de centrul staţiunii Sinaia, pe drumul principal şi au ieşit în întâmpinarea trenuleţului Sinaia Express, care transportă turiştii într-un tur al staţiunii.

Citeşte şi:

Urşii din România nu sunt doriţi în Uniunea Europeană. Ministrul Mediului: „Nu a vrut nimeni să ia nici măcar un urs”

Urşii lui Nuţu Cămătaru rămân la Ploieşti. Animalele au fost mutate în adăpostul mare de la Zoo

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite