Dudul românesc considerat făcător de minuni care apare pe Google Maps sub denumirea de „Mulbery with Icons“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un drum comunal ce leagă localităţile Bucov si Plopu din judeţul Prahova a devenit celebru pe internet datorită unui dud considerat de localnici sfânt şi făcător de minuni. Copacul înţesat cu icoane lăsate acolo de credincioşi apare mai nou şi pe Google Maps, sub denumirea de ”Mulbery with Icons”, în urma cartografierii zonei.

Dudul din comuna Plopu este bătrân de cel puţin 400 de ani, iar în jurul lui s-a ţesut zeci de legende care s-au transmis de la o generaţie la alta, dar fără să se cunoască exact cine a fost prima persoană care i-a atribuit puteri supranaturale.

Cea mai cunoscută legendă pe care comunitatea locală o consideră reală este cea a unui învăţător tânăr care a reuşit să scape de o haită de lupi ascunzându-se între crengile bogate ale dudului.

”Circulă mai multe legende prin zona noastră. Una dintre ele spune că un domn învăţător, prinzându-l noaptea prin zona noastră şi fiind atacat de o haită de lupi s-a rugat foarte mult până de dimineaţă când au trecut carele către târg. Peste noapte, învăţătorul s-ar fi adăpostit lângă dud de frica lupilor, iar crengile copacilor au scos un vuiet puternic astfel că fiarele s-au speriat şi şi-au abandonat prada”, spune Adrian Bălănescu, primarul comunei Plopu.

Imagine indisponibilă

Credincioşii aduc icoane pe care le lasă între crengile bătrânului dud FOTO Diana Frîncu

 Învăţătorul ar fi povestit târgoveţilor a doua zi dimineaţă despre minunea care i-a salvat viaţa, aşa că din acea seară toată lumea care trecea prin faţa copacului a început să se închine.

Este doar o legendă, spun cei care cred mai degrabă în evenimentul istoric legat de acelaşi dud de la marginea comunei Plopu.

Albu Vasile, viceprimarul localităţi, spune că în realitate acest dud a fost folosit prin anii 1600 de către domnitorul Mihai Viteazu drept punct de reper pentru a se întâlni cu ostaşii săi.

Imagine indisponibilă

Zona de lângă dud urmează să fie amenajată de un credincios care vrea să rămână în anonimat

”În perioada anilor 1600, Mihai Viteazu trecea cu armata spre capela de la Vărbila unde se ducea cu corpul de elită, se închina şi după aceea se ducea la luptă. În zona Gâlmeea au vut loc bătălii. Acolo erau nişte moşii ale boierilor de la Pietroşani, unde erau armatele ascunse. Se zicce că de la mănăstirea de la Vărbila plecau două tunele de 5-6 kilometri, care ieşeau în pădurile de la Podeni şi Mehedinţa. În felul acesta Mihai Viteazu înconjura armatele cotropitoare. Când venea cu armatele, avea nişte zone strategice unde se adunau, puneau nişte semne de întâlnire. Fie ei au plantat dudul, fie acesta era deja crescut. Au pus în el o icoană ca să fie ea un reper pentru ostaşi, ca să ştie unde să se adune”, povesteşte Vasile Albu, viceprimarul comunei Plopu.

Astfel, de la locul de întâlnire al ostaşilor lui Mihai Viteazu, dudul din Plopu s-a transformat în timp într-un loc de pelerinaj, unde în special în prejama marilor sărbători religioase ortodoxe, credincioşii vin, aduc icoane şi se roagă. Faima lui a căpătat amploare internaţională de acum, odată ce fotografii cu dudul şi icoanele lui apar pe Google Maps cu adresa exactă.

Oamenii locului spun că nu contează prea mult dacă acest copac face sau nu minuni, important este că, odată ce ai trecut pe lângă el, gândul se îndreaptă către Dumnezeu.

Imagine indisponibilă

Epitropul Dumitru Zecheru FOTO Diana Frîncu

”Prea multe informaţii nu deţinem ca şi băştinaşi ai acestei localităţi, dar ştim că acest dud ne-a fost lăsat de bătrânii noştri, iar noi avem datoria morală să putem să transmitem copiilor această putere care se consideră a fi în acest loc. Pe trunchiul lui şi pe vremuri se puneau icoane, dar multe dintre ele au fost luate, mai ales pe timpul comuniştilor”, povesteşte Dumitru Zecheru, epitropul zonei.

Tocmai pentru că dudul cu icoane din Plopu a devenit celebru în întreaga ţară, un om de bine din comună, care doreşte să rămână în anonimat, s-a hotărât să amenajeze zona şi să construiască o troiţă astfel încât să-i dea un plus de valoare copacului minune.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite