Ce lucrări puteţi face în grădină în funcţie de fazele Lunii. Zilele nefaste pentru grădinărit din luna martie
0
Pasionaţii de horticultură, în special cei din Franţa, nu intră în grădină oricând au puţin timp liber, ci respectă cu sfinţenie un anumit calendar, publicat anual de Societatea Naţională de Horticultură din Hexagon.
Creşterea plantelor, culegerea fructelor, însămânţările şi recoltarea cerealelor se face doar în anumite zile în funcţie de fazele Lunii.
„Sunt anumite zile din lună în care este interzisă orice activitate în grădină. Pentru că ne aflăm în luna martie, de exemplu în zilele de 26 şi 27 maritie 2018 sunt considerate zile nefaste grădinăritului pentru că Luna şi Pământul sunt foarte apropiate. Este un cult în acest sens în Franţa, iar pasionaţii urmăresc acest calendar publicat anual de Societatea Naţională de Horticultură şi de Asociaţia Jurnaliştilor pentru grădinărit şi horticulutură“, a explicat Ruxandra Gâlă, doctor inginer horticultor.
Orice înseamnă activitate din grădină, susţin cercetătorii din Franţa, este influenţată de fazele Lunii. Dacă Luna este în creştere, este perioada dintre Luna nouă până la Luna plină şi trece prin faza primului pătrar. Este perioada favorabilă recoltatului şi a culesului fructelor care nu sunt destinate consumului imeditat, ci sunt conservate sau puse la păstrare.
Luna în descreştere este de la Luna plină până la Luna nouă, trecând prin faza ultimului pătrar. În această perioadă sunt favorabile fertilizările, recoltarea fructelor şi legumelor destinate consumului direct. Gustul, aroma şi savoarea fructelor sunt superioare dacă se respectă fazele Lunii.
Cum recunoaştem Luna în creştere sau în descreştere
Să ne imaginăm o linie verticală care uneşte cele două ”corpuri ”ale lunii. Dacă putem ”desena” litera „d“, Luna este în ultimul pătrar şi este în descreştere. Dacă putem desena litera ”p” luna este în primul pătrar şi este în creştere.
Când Luna este în creştere, seva din plante urcă în partea superioară a acestora. Aceste zile sunt favorabile tuturor plantelor care se dezvoltă în partea superioară a solului. Sunt plante provenite din semiţe, cele altoite etc
Când luna este în descreştere, seva se duce în partea inferioară a plantei. Perioada este benefică plantelor care se dezvoltă mai mult în sol. Se pot executa lucrări de plantare a seminţelor şi arbuştilor, repicarea răsadurilor, înrădăcinarea arbuştiolor, dar şi lucrări de tăiere în livezi.
Există patru tipuri de zile caracteristice anului calendaristic în funcţie de lună
Zilele fructelor, când luna se află în constelaţia Leului, Berbecului şi Săgetătorului. Sunt favorizate lucrările agricole asupra pomilor fructiferi, tomatelor şi tuturor plantelor care produc fructe.
Zilele Frunzelor, când luna este în constelaţia Scorpionului, Peşti şi Rac şi sunt favorizate lucrările de plante verzi cum sunt: salata, varza, plante aromatice, verdeţuri etc
Zilele Florilor, când luna se află în constelaţia Vărsătorului, Gemeni şi Balanţă. Sunt zile favorabile lucrărilor la plantele decorative cu flori.
Zilele Rădăcinoaselor, când luna este în constelaţia Fecioarei, Capricornului şi Taurului. Sunt favorizate lucrile la plantele rădăcinoase: morcov, ţelină, cartofi, ridichii, etc.
Dacă nu ştiţi să interpretaţi o hartă astronomică, puteţi găsi uşor pe internet un calendar cu fazele Lunii pntru fiecare lună din an.
Ce lucrări putem face în perioada 26-31 martie
În săptămâna 26 martie-1 aprilie luna este în descreştere. Luni 26 şi marţi 27 martie sunt două zile nefaste grădinăritului, când Luna şi Pământul sunt foarte apropiate. Miercuri 28 şi joi 29 martie sunt zilele fructelor. Sunt recomandate lucrări de fertilizare în livezi cu îngrăşăminte complexe pe bază de fosfor şi potasiu. Se pot planta arbuşti fructiferi cu balot, se pot face tăieri la zmeur, mur, ovăz, agriş, viţa- de-vie, dar se pot şi repica răsadurile de vinete, tomate, ardei gras etc
Vineri 30 martie şi sâmbătă 31 martie sunt zilele rădăcinoaselor. Se pot planta cartofi preîncolţiţi şi se pregăteşte terenul pentru semănatul rădăcinoaselor: morcov, ridichii etc.