Ce este „graffiti knitting“, stilul de artă urbană prin care faţa oraşului se schimbă în câteva ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când vine vorba despre arta urbană noncoformistă, cu toţii ne ducem cu gândul la graffitiurile adolescenţilor care, cum prind un zid gri si anost, îi dau viaţă cu desene viu colorate. De ceva vreme, în marile oraşe din SUA, dar şi în capitale europene, noţiunea de graffiti a evoluat, astfel că artiştii au început să renunţe la vopsea în favoarea aţei colorate.

Graffiti knitting este prietenos cu natura şi poate fi înlăturat în câteva minute, fără a lăsa urme. La fel de viu colorat şi mai puţin costisitor este graffiti knitting, un stil de artă urbană care a preluat mult din graffiti clasic, însă în loc de vopsea, artiştii folosesc aţa de felurite texturi, pe care o împletesc în aşa fel încât să îmbrace mobilierul stradal, gardurile, stâlpii de telegraf, chioşcurile şi chiar pomii. Efectul este unul spectaculos şi poate transforma decorul dintr-un parc public lăsat în paragină în câteva ore.

Concret, prin graffiti kniting nu facem altceva decât să creăm ”haine” viu colorate pentru oricare dintre obiectele pe care le putem găsi într-un oraş.

Munca din spatele unui asemenea proiect este mare şi de durată, iar resursele necesare nu sunt chiar dintre cele mai puţine. Totuşi pentru a nu cheltui o avere pe aţă, putem refolosi lâna sau orice alt fir de la haine vechi pe care nu le mai purtăm sau putem cumpăra haine de la un magazin second hand.

Important este să aveţi aţă cât mai viu colorată şi din cât mai multe culori. Odată ce aveţi materialul, începeţi lucrul. Nu trebuie respectat un anume tipar. Pur şi simplu lucraţi cu andrele sau cu croşeta fulare lungi pe care ulterior le veţi coase de tulpina copacilor, de picioarele băncilor sau de stâlpii de iluminat stradal.

Pentru un efect cât mai spectaculos, puteţi realiza tot din aţă figurine pe care să le atârnaţi de crengile copacilor, de clanţele uşilor sau oriunde în altă parte consideraţi că s-ar potrivi.

În unele ţări asiatice, un grup de artişti pasionaţi de graffiti kniting au avut permisiunea din partea autorităţilor să facă astfel de huse chiar şi pentru mijloacele de transport în comun, iar în Londra, au fost îmbrăcate celebrele cabine roşii de telefon.

Important de precizat este că în România aveţi nevoie de aprobare din partea autorităţilor locale pentru a decora spaţiul public. Aşa că, înainte să începeţi un astfel de proiect, trebuie mers la primărie de unde trebuie să obţineţi autorizaţie, altfel veţi putea fi amendaţi de către Poliţia Locală.

image

Graffiti Knitting dă viaţă mobilierului urban FOTO serenityknitters.blogspot.ro

Ponturi

Prin stilul graffiti kniting puteţi readuce la viaţă anvelope de maşină pe care nu le mai folosiţi. Croşetaţi două discuri şi un fular lung. Toate cele trei piese trebuie să fie viu colorate. Practic culoarea este tot secretul pentru a obţine efectul dorit. Montaţi fularul pe circumferinţa anvelopei şi apoi puneţi ”capace” din cele două discuri. Pur şi simplu trebuie să ascundeţi tot ce înseamnă negru. Astfel îmbrăcată, anvelopa se transformă într-un obiect de decor care poate fi amplasat în curte.

O bicicletă veche pe care o ţineţi ascunsă în magazie, o puteţi transforma cu ajutorul ”hainelor” fiu colorate. Măsuraţi diametrul roţilor, croşetaţi câte două discuri pentru fiecare roată, apoi le uniţi astfel încât să prindeţi roata la mijloc. Pentru restul componentelor bicicletei folosiţi un fular pe care îl coaseţi de jur împrejurul ghidonului şi al cadrului.

La fel, ghivecele vechi, ciobite şi decolorate de soare pot fi îmbrăcate, balustrada scărilor, clanţa şi chiar tocurile ferestrelor.

Dacă nu dispuneţi de o cantitate mare de aţă, puteţi împleti pur şi simplu figurine la fel de colorate pe care să le atârnaţi în copaci, printre crengi sau chiar să le prindeţi pe zidul casei. Totul este să aveţi contrast şi să evidenţiaţi într-un fel obiectul creat. Nu are sens să croşetaţi un dragon verde pe care să-l atârnaţi în copac.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite