„Bucureştiul nu este decât un oraş de la marginea Ploieştiului“. Lansare de carte „Republica de la Ploieşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„La Ploieşti, tradiţia republicană se simte, de aproape două secole, la ea acasă. Actul său de naştere a fost revolta din ziua de 8 august 1870, devenită, astfel, o dată memorabilă. În această zi s-ar fi proclamat Republica“. Cuvintele sunt preambului unei cărţi-eveniment care se va lansa marţi despre „Republica de la Ploieşti“

Pasionaţii de istorie, dar nu numai, au ocazia, marţi, de a cunoaşte o nouă perspectivă asupra unuia dintre evenimentele care au marcat definitiv istoria Ploieştiului, Republica de la 8 august 1870.

Pe 12 aprilie, începând cu ora 17.00, la Sala Unirea a Palatului Culturii, profesorul Dorin Stănescu lansează volumul „Republica de la Ploieşti“, o lecţie consistentă de istorie locală, cu elemente inedite din contextul tulbure al episodului Republicii, redate într-un limbaj prietenos şi relaxat, amuzant-serios.

În Ploieşti „există un bulevard al Republicii, străzi denumite după personaje care au participat la evenimentele de atunci, o Statuie a Libertăţii, două şcoli care poartă numele liderilor revoltei din 1870, Candiano-Popescu şi Radu Stanian. Cel din urmă, fost primar al oraşului, are chiar un bust ridicat în vecinătatea Champs Élysées-ului ploieştean, bulevardul Independenţei.[...] Pe străzi, poţi întâlni oameni purtând cu mândrie tricouri pe care stă imprimat textul Republica Ploieşti, iar de câte ori echipa locală de fotbal dispută meciuri în compania celor din capitală, lozinca preferată a galeriei ploieştene este Republica Ploieşti, cu scopul de a aminti adversarilor istoria unui oraş care nu se teme de nimeni, de nimic, cu atât mai mult de capitalişti“, scrie profesorul Dorin Stănescu.

Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de discuţii şi autografe.

Volumul poate fi procurat de la Librăria Cărtureşti din mall-ul AFI Ploieşti. 

Mai puteţi citi

Ploieştiul, printre primele oraşe din lume cu o Statuie a Libertăţii, alături de New York şi Paris. De ce îi spuneau ploieştenii „Madam Grigorescu“

Statuia lui Atlas gol din Ploieşti era întoarsă cu fundul spre sediile partidelor care pierdeau alegerile în secolul XIX
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite