Asistenta de la Spitalul Judeţean Ploieşti care a trimis în izolare 40 de cadre medicale nu are coronavirus. Rezultatul de la „Matei Balş“ a ieşit negativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean Ploieşti FOTO Bogdan Nica
Unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean Ploieşti FOTO Bogdan Nica

Direcţia de Sănătate Publică Prahova a decis rechemarea la serviciu a celor 40 de cadre medicale ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, trimise în izolare sâmbătă, 25 aprilie, după ce una dintre asistente a fost depistată pozitiv la coronavirus.

Testul iniţial, făcut pe un aparat neomologat aflat în dotarea SJU, nu a fost confirmat de laboratorul Insitutului ”Matei Balş” din Bucureşti.

”Având în vedere rezultatele testărilor RT-PCR efectuate la toţi contacţii – cadre medicale şi personal auxiliar – ai asistentei medicale, testată pozitiv, dar care la a III-a testare COVID 19 a avut rezultat negativ, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, cu acordul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, a decis rechemarea personalului medical UPU din izolare şi programarea acestuia pentru participarea în gărzi”, conform unui comunicat remis presei de Prefectura Prahova.

Haosul din Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a început sâmbătă dimineaţă. Atunci, una dintre asistentele de la Unitatea de Primiri Urgenţe, a acuzat că se simte rău şi are dureri în gât. A fost testată pentru COVID-19 la unul dintre aparatele PCR donate spitalului de o firmă privată. Testul a ieşit pozitiv. Deşi era cunoscut faptul că acel aparat are o eroare de peste 40 la sută, nefiind omologat, autorităţile s-au temut ca cel mai mare spital din Prahova să nu se transforme într-un focar de coronavirus şi au decis izolarea personalului medical care a intrat în contact în noaptea de vineri spre sâmbătă cu asistenta ”pozitivă”.

Ca măsură de precauţie, toată linia de gardă din noaptea de 24 spre 25 aprilie de la UPU a fost testată pe aparatura din Spitalul Judeţean. Rezultatele nu au fost elocvente, aşa că au fost prelevate noi probe şi trimise la Institutul Matei Balş din Bucureşti.

După 48 de ore, laboratorul din Bucureşti anunţă că asistenta nu are COVID-19, testul ieşind negativ.  Femeia fusese însă deja internată la Spitalul CF din Ploieşti şi primea tratament specific.

Starea de tensiunue de la Spitalul Judeţean Ploieşti persistă în continuare. Mai este o persoană testată pozitiv tot pe aparatura din Ploieşti. Nu este cadru medical, însă, ci o funcţionară de la serviciul registratură.

”Până la sosirea celui de-al doilea rezultat al celei de-a doua persoane testată pozitiv la unitatea medicală din Ploieşti, mai rămân în izolare cinci contacţi”, a precizat Prefectura Prahova.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti a decis testarea periodică, potrivit metodologiei INSP, a personalului medical expus, spre a preveni orice risc pentru pacienţi şi cadre medicale.

Acest haos a generat nemulţumire în rândul medicilor şi asistentelor medicale izolate în mai multe pensiuni din Prahova. Acestea au acuzat că au fost nevoite să stea ore în şir, după o noapte de gardă grea la UPU, în curtea unităţilor de cazare, fără să primească de mâncare, fără haine de schimb şi în frig. Timp de mai bine de zece ore, medicii şi asistentele izolate au primit de mâncare doar un sandviş şi un măr. Abia spre seară, după ora 20.00, au primit câte o porţie de paste cu sos de roşii. Pentru modul în care au fost trataţi, medicul Bogdan Nica, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova şi-a cerut scuze în mod public pe contul său de Facebook.

”Dragi colegi, medici, asistenti, infirmiere din UPU Ploieşti. Fraţii mei de suferinţă, mai buni sau mai răi, mai obosiţi şi tracasaţi, la fel de înjuraţi ca mine de toată lumea isterizată, de toţi curajoşii care ne dau lecţii pitiţi sub pat de frica virusului; VĂ CER SCUZE !!! Dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră! Pentru faptul că după o gardă grea, stresaţi şi obosiţi, v-am impus să aşteptaţi cuminţi, sa fiţi testaţi, să aşteptaţi să vină microbuzele, să ajungeţi târziu, în frig şi cu hainele din gardă, fără schimburi, în locuri străine, reci, departe de familie. M-am temut pentru voi şi pentru familiile voastre, am vrut cu toţii să ştim amploarea contaminării. Vă promit cu toată seriozitatea că voi veni sa vorbesc mâine cu voi, să vă explic că altă soluţie nu aveam, ca să nu repetam erorile care au dus la contaminarea altor spitale. Vă doresc sănătate şi putere să înduraţi izolarea care vă promit că va fi atât de scurtă cât îmi permite legea! Doamne ajută!”, este mesajul directorului DSP Prahova.

La nivelul judeţului Prahova, au fost confirmate până în prezent 67 de cazuri de persoane testate COVID-19 pozitiv.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite