Victimele ţinute sclave de către romii de la Berevoieşti, duse sub protecţia jandarmilor la Tribunalul Argeş pentru proces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tribunalul Argeş FOTO Arhiva
Tribunalul Argeş FOTO Arhiva

Mai multe persoane ale căror nume apar ca victime ale clanurilor de romi din localitatea argeşeană Berevoieşti au fost duse sub escorta jandarmilor, marţi după-amiază, la Tribunalul Argeş, unde au fost citate ca martori în dosarul de trafic de persoane în care exploatatorii lor au fost trimişi în judecată. Înfăţişarea de marţi s-a încheiat cu o amânare, în condiţiile în care romii inculpaţi nu au fost reprezentaţi de către un avocat.

Jandarmii din Argeş, împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, au participat, marţi, la o misiune contând în transportul şi protecţia a 13 persoane, victime în dosarul de sclavie de la Berevoieşti, care au fost citate ca martori la Tribunalul Argeş, informează Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş. Misiunea s-a desfăşurat sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DIICOT.

În urma înfăţişării de marţi, instanţa de la Tribunalul Argeş a dispus amânarea procesului şi acordarea unui nou termen pentru data de 12 aprilie, în condiţiile în care inculpaţii nu au fost reprezentaţi de către un avocat.

”Citează inculpatii Grancea Petre, Grancea Laurentiu, Grancea Alin si Furdui Ilie Valentin la PNT Mioveni, iar inculpatele Grancea Maria, Onică Cerasela si Grancea Vasilica aflate în arest la domiciliu prin Serviciul Supravegheri Argeş. Se emite adresă către Baroul Argeş în vederea desemnării unui apărător din oficiu pentru inculpaţi. Pune în vedere părtilor civile prezente la acest termen să se prezinte la următorul termen de judecată. Pune în vedere inculpaţilor că au posibilitatea să-şi angajeze apărător ales până la următorul termen de judecată”, este soluţia publicată pe portalul instanţelor de judecată.

Dosarul de trafic de persoane în care şapte dintre romii care exploatau oameni în comuna Berevoieşti au fost trimişi în judecată a fost înregistrat la Tribunalul Argeş la începutul lunii ianuarie a acestui an. Cinci dintre cei şapte inculpaţi din acest dosar sunt membri ai aceleiaşi familii. În acest dosar, doar  trei dintre victime s-au constituit părţi civile.

 În luna iulie a anului trecut, procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova, au făcut 40 de percheziţii în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiunde trafic de persoane şi trafic de minori.

Persoanele vizate în acest caz au fost inculpate sub acuzaţia că, începând cu anul 2008 şi până în prezent, au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore prin constrangere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea le-au exploatat supunându-le la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat.

Printre victime se numără copii, dar şi persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice ori cu situaţii materiale precare care au fost forţate să muncească sau să practice cerşetoria, ”prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate”, arăta DIICOT.

Victimele erau ţinute într-o continuă stare de teroare. Exploatatorii le băteau, le ameninţau, le ţineau fără hrană şi le supuneau unor tratamente umilitoare.

Cinci persoane, între care doi copii, exploatate de către membrii grupărilor din Berevoeşti, judeţul Argeş, au fost găsite de poliţişti legate cu lanţuri. De asemenea, în urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat aproape 230.000 de lei, jumătate de kilogram de aur, maşini şi drujbe.

Potrivit unor surse judiciare, suspecţii din acest dosar, rude între ei, îşi recrutau victimele în diverse moduri. În unele situaţii, ei le promiteau unor bărbaţi că îi angajează ca zilieri sau ca şoferi plătiţi cu 100 sau 200 de lei, plus masă şi cazare pentru fiecare cursă. Ulterior, acestora le erau luate actele, respectiv buletinul şi permisul de conducere, şi erau obligate să facă diverse munci, dar şi să cerşească în beneficiul exploatatorilor. Astfel, au fost identificaţi bărbaţi puşi să spele vase, rufe, să îngrijească animale, să facă grădinărit sau să cureţe fecalele din spatele casei, spaţiu folosit în loc de toaletă. În alte situaţii, suspecţii răpeau victimele de pe stradă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite