Vacanţa ideală în funcţie de individ. Cum deosebesc agenţii de turism „gânditorii“, „credincioşii“ sau „dăinuitorii“
0
Alegerile pe care le facem, în materie de produse sau servicii, reflectă personalitatea noastră, nevoile şi aspiraţiile noastre. Când discutăm despre planificarea vacanţei, nu doar bugetul este cel care ne dictează destinaţia, spun specialiştii în marketing.
"Deşi esenţial, bugetul este este secundar motivaţiilor noastre. În funcţie de motivaţiile primare, distingem mai multe trăsături principale care ne pot ghida chiar şi în alegerea vacanţei perfecte. Conform unui tip de clasare, cunoscut ca şi «VALS» putem contura un profil optim de vacanţă, pornind de la personalitatea şi bugetul clientului”, explică, pentru "Adevărul", Alina Axenciuc, specialist în marketing.
”Experimentaliştilor” le place avangarda, în timp ce “muncitorii” se regăsesc în distracţiile simple
Celor cu spirit inovativ li se potrivesc, spre exemplu vacanţele cu provocări intelectuale, gânditorilor, cele cu multe obiective istorice, iar tradiţionaliştilor, vacanţele în care pot practica pescuitul, spre exemplu.
”Inovatorii” sunt cei cu un buget foarte mare, sunt mereu la curent cu cele mai noi trend-uri, îndeosebi cele tehnologice, sunt orientaţi către viitor şi au o arie foarte mare de interes pentru foarte multe domenii. Pentru aceştia, cea mai potrivită vacanţă este una care să îi stimuleze intelectual, în care să înveţe lucruri noi şi în care să fie în permanenţă în mişcare. De exemplu, Japonia poate fi o destinaţie interesantă pentru ”Inovatori”.
”Gânditorii” apreciază conformitatea
Persoanele orientate către lucrurile practice, în schimb, s-ar bucura mai mult de o vacanţă care le dă posibilitatea acumulării unor informaţii despre istorie şi civilizaţie, spre exemplu.
”«Gânditorii» apreciază lucrurile bine planificate şi bine gândite. Se ghidează după valori, etică şi respectă rigorile sociale pe care le şi predică. Nu le place să ţintă cont de ceea ce este la modă şi aleg produsele şi serviciile care au o aplicaţie practică demonstrată. Pentru că au în general un interes crescut pentru perspectivele istorice şi apreciază conformitatea, una dintre opţiunile posibile de concediu poate fi în zonele cu încărcătură istorică de tipul vestigiilor, în cadrul unor unităţi de cazare ce oferă un program clar şi bine structurat de masă, de excursii şi de răsfăţ”, mai spune specialistul.
“Învingătorii” sunt satisfăcuţi când pot îndeplini dorinţa familiei
Profesioniştii moderaţi, încadraţi la categoria ”învingătorilor” se bucură cel mai mult de vacanţele alături de persoanele apropiate în destinaţii nu foarte costisitoare.
”«Învingătorilor» le place succesul şi în general au un buget considerabil deoarece consideră că banii sunt o resursă de autoritate. Sunt foarte organizaţi, moderaţi, profesionişti în ceea ce fac şi se pun pe ei şi familia lor pe primul plan. Pentru ei, un concediu este uneori o sursă de stres, de cheltuială inutilă, însă se bucură atunci când pot îndeplini dorinţa familiei sau a partenerului de a se bucura de timp liber. Ideal pentru ei este o mică vacanţă alături de puţini prieteni, într-o destinaţie populară şi prietenoasă cu bugetul, precum Grecia”, spune specialistul în marketing.
”Credincioşii” sunt atraşi de excursiile religioase, în grup
Turismul ecumenic, în schimb, este, evident, potrivit persoanelor atrase de spiritualitate.
”«Credincioşii» se simt cel mai bine în cadrul comunităţii din care fac parte şi apreciază lucrurile clare, fără ambiguităţi, stabilitatea. Le place să fie în pas cu lucrurile la modă şi sunt cu precădere spirituali. Ar putea obţine satisfacţii alegând excursii de grup, către destinaţii cu încărcătură religioasă sau spirituală, în mijlocul naturii”, explică Alina Axenciuc.
”Muncitorii” caută vacanţe trendy, dar prietenoase cu buzunarul
Distracţiile simple sunt foarte potrivite pentru cei epuizaţi de muncă, spun specialiştii.
”«Muncitorii» sunt cei care trudesc din greu şi care atunci când timpul le permite, se simt cel mai bine cu ajutorul distracţiilor simple. Le place să fie în pas cu moda, iar vacanţele preferate sunt cele în vogă, dar, în acelaşi timp, prietenoase cu bugetul, precum malul Mării Negre sau staţiunile renumite de munte”, explică Alina Axenciuc.
Turiştii spontani vor totul, acum
Vacanţele stimulante, cu provocări fizice şi multă adrenalină se potrivesc ca o mănuşă “experimentaliştilor”.
”«Experimentaliştilor» le place avangarda, lucrurile noi şi stimulante. Vor totul, acum. Sunt spontani şi foarte sociabili, prietenii fiind o componentă esenţială din viaţa lor. Sunt primii care să adopte un curent şi primii care să îl părăsească. Pentru că le place să afle lucruri noi dar şi activitatea fizică, vacanţele ideale includ urcările pe munte, mountain biking, explorarea unor destinaţii puţin cunoscute, rafting-ul, şi orice vacanţă care îi stimulează la maximum”, arată Alina Axenciuc.
Pentru ”creatori”, oferta ideală e diferită
Vacanţele care înclud partide de vânătoare, ori activităţi pescăreşti sunt ideale pentru turiştii tradiţionaşlişti.
”«Creatorilor» le plac experienţele în aer liber şi sunt foarte protectori cu posesiunile lor. Fiind tradiţionalişti, printre activităţile plăcute se află vânătoarea, pescuitul, gătitul şi îngrijirea casei. De aceea, una dintre alegerile pe gustul lor ar putea fi un weekend prelungit în Delta Dunării”, sugerează specialistul.
Vacanţe practice pentru cei care simt confortabil cu rutina
Turismul balnear are şi el publicul său ţintă: turiştii care iubesc lucrurile simple, ieftine şi practice.
”«Dăinuitorii» sunt, în general, persoanele care petrec mult timp singure, nu utilizează internetul, moda şi se simt confortabil cu rutina, locurile familiare. Petrec mult timp în faţa televizorului, apreciează lucrurile şi serviciile simple la un cost cât mai redus. Vacanţele ideale sunt cele practice, ca de exemplu staţiunile balneare”, explică Alina Axenciuc.