Unde se află cele mai înalte dealuri din România. Sunt la distanță de 44 kilometri unul de celălalt

0
Publicat:

Județul Argeș deține mai multe superlative de altitudine. Aici se află nu doar cei mai înalți munți din România – cu vârfurile Moldoveanu (2.544 metri) și Negoiu (2.535 metri), ci și cele mai înalte dealuri din țara noastră - Chiciora (1.218 metri) și Mățău (1.017 metri).

Dealul Chicioara din Argeș are o altitudine de 1.218 metri FOTO Site123
Dealul Chicioara din Argeș are o altitudine de 1.218 metri FOTO Site123

Cel mai înalt deal din România, Chiciora (1.128 metri) se află în comuna argeșeană Corbeni. Acesta este situat pe raza comunei Corbeni, la hotarul cu comuna Brăduleţ.

Pe dealul Chiciora nu se găsesc aşezări umane, însă este străbătut de un drum forestier destul de bun, pe care se intră din Transfăgărăşan în dreptul satului Oeşti Pământeni, din comuna Corbeni. Iar peisajele din zonă sunt foarte apreciate de numeroșii turiști.

La mică distanță de vârful acestui deal izvorăşte un pârâu cu numele Vârteaja, nume cu care mai este numit de localnici dealul Chiciora. Pârâul are o apă foarte bună de băut și se scurge spre vest, ajungând în Valea Stricii (Strica), unde este un izvor cu apă nepotabilă. De aici vine şi numele de Valea Rea.

De la dealul Chiciora până la mănăstirea Corbii de Piatră, din comuna Corbi, singura mănăstire rupestră din sudul României cu două altare, realizată în secolul al XIV-lea, sunt doar șapte kilometri. Iar de la același deal până la cunoscuta mănăstiree Curtea de Argeș sunt aproape 24 de kilometri. 

Distanța între ele este de 44 kilometri

Al doilea cel mai înalt deal din România este tot în județul Argeș. Este vorba de dealul Mățău din comuna Mioarele, deal ce are o altitudine de 1.017 metri și se află la doar cinci kilometri de centrul orașului Câmpulung Muscel, fostă capitală a Țării Românești.

Între dealul Chiciora și dealul Mățău este o distanță de 44 de kilometri.

Pe dealul Mățău a fost amenajată acum mai mulți ani o pârtie de schi cu lungimea de aproape 1 kilometru. Pârtia este destinată începătorilor, dar și entuziaștilor schiului care doresc să-și petreacă astfel timpul liber într-un decor pitoresc. În ultimii doi ani, din cauza faptului că au fost furate mai multe echipamente, pârtia a fost închisă.

Dealul Mățău se află la doar șase kilometri de Câmpulung Muscel FOTO CJ Argeș
Dealul Mățău se află la doar șase kilometri de Câmpulung Muscel FOTO CJ Argeș

Focul lui Sumedru

În vârful acestui deal Mățău are loc anual cunoscutul ceremonial nocturn numit Focul lui Sumedru, mai exact în seara zilei de 25 octombrie, eveniment ce simbolizează încheierea anotimpului agrar și începerea iernii.

De pe platoul din apropierea pârtiei de ski de pe dealul Mățău se vede o panoramă superbă a Câmpulungului și a munților Piatra Craiului, Iezer, Făgăraș, iar în zilele senine se poate vedea chiar și vârful Moldoveanu.

„De pe dealul Mățău sunt doar șase kilometri până la un monument istoric unicat aflat în orașul Câmpulung Muscel. Este vorba de Ansamblul Bărăția, un complex feudal unic, ce datează din secolul al XIV-lea, unde se găseşte şi cel mai vechi document epigrafic din Ţara Românească. Ansambul a fost ridicat de către călugării franciscani veniţi din Transilvania, care s-au aşezat în oraş”, precizează profesorul de istorie Constantin Vasilescu.

Turiștii care ajung în comuna Mioarele pot vizita și situl arheologic de interes național reprezentat de curțile boierești din punctul Hobaia, la 200 metri de extremitatea estică a satului Suslănești, cuprinzând rămășițele unei biserici și ale unei incinte din secolele al X-lea și al XI-lea.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite