Un tată, purtat pe drumuri cu fetiţa muşcată de o căpuşă. Medicul de la Pediatrie a refuzat să-i scoată restul de insectă
0Cinci drumuri a făcut, vineri, între spitalele din Piteşti, un bărbat a cărui fetiţă, în vârstă de 8 ani, a fost muşcată de o căpuşă, pentru că medicii n-au căzut de acord dacă restul de insectă rămas trebuie sau nu scos din pielea copilului.
De teama bolii Lyme, bărbatul a alergat cu micuţa la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului de Pediatrie, unde medicul care a consultat-o la Chirurgie i-a spus că nu e cazul să-i scoată insecta şi l-a trimis pe tată cu fetiţa la secţia Boli Infecţioase Copii a Spitalului Judeţean, din strada I.C. Brătianu, pentru tratament. Medicul de aici i-a prescris tratament şi a trimis-o pe copilă înapoi la secţia Pediatrie recomandând extragerea insectei.
Din nou, a fost refuzată excizia. Omul s-a întors cu fetiţa la Boli Infecţioase. Aici a început circul. Medicul de la Boli Infecţioase a purtat o discuţie aprinsă cu cel de la Pediatrie, dezbătând necesitatea îndepărtării căpuşei de pe corpul copilului, fără a ajunge însă la un consens. O conversaţie care i-a năucit pe tată şi fetiţă. Omul şi-a luat copilul şi a plecat cu el, în cartierul Găvana, la Spitalul Judeţean, sperând că acolo cineva îi va scoate insecta. Medicii de aici i-au confirmat tatălui că intervenţia este necesară, dar i-au explicat bărbatului că, fiind vorba despre un copil, operaţia trebuie efectuată la un spital de pediatrie.
“Doctorul Trifan de la Pediatrie s-a uitat la ea foarte superficial, i-a pus un pic de betadină şi a zis că nu mai e nevoie să scoată căpuşa. De la Boli Infecţioase, doamna doctor a spus că trebuie scoasă, că aşa se procedează la orice copil, mi-a dat reţetă şi m-a trimis înapoi la Pediatrie, cu recomandare de excizie, dar, din nou, doctorul n-a vrut s-o scoată, că nu e cazul. Am revenit la Boli Infecţioase, unde doamna doctor a zis că-i va face medicului de la Pediatrie o reclamaţie la Colegiul Medicilor după ce au vorbit la telefon”, a declarat, pentru Adevărul, George Ionică, tatăl fetiţei.
Bărbatul este hotărât să depună plângere la Colegiul Medicilor.
“Mi se pare strigător la cer ce se întâmplă. M-au trimis de la Ana la Caiafa, pentru un lucru pe care se putea face la Pediatrie în câteva minute... Cine răspunde dacă fetiţa mea se îmbolnăveşte? Eu îi fac tratament, dar tot se poate infecta. Înainte să-i facă doamna doctor reclamaţie, îi fac eu, pentru că nu e posibil aşa ceva”, mai spune tatăl copilei.
Conducerea Spitalului de Pediatrie: "Procedura a fost respectată"
“Din punctul nostru de vedere, domnul doctor Florin Trifan a respectat procedura. A examinat plaga, a dezinfectat-o, i-a dat un termen să vină la consult. I-a dat bilet de trimitere către Boli Infecţioase, pentru terapia specifică. Am înţeles că acolo era doar un rest de insectă, iar domnul doctor a considerat că nu este nevoie s-o scoată. Dânsul are autoritatea să ia o decizie în acest sens. Ce s-a întâmplat în exteriorul Spitalului de Pediatrie, nu ştiu”, a declarat pentru Adevărul, Adina Enescu, directorul spitalului de Pediatrie din Piteşti.