Transfăgărăşan, patrulat în permanenţă de echipaje de prim-ajutor. Unde puteţi căuta asistenţă în caz de accident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Puică Nicolae” Argeş, în parteneriat cu Serviciul Public Judeţean Salvamont Argeş, a reuşit operaţionalizarea unui punct de lucru temporar pe Transfăgărăşan, la Baza Salvamont ”Cota 2000”. De aici vor fi preluate toate intervenţiile la accidente şi incendiile, atât în Argeş, cât şi în Sibiu, până la Bâlea Cascadă.

În judeţul Argeş, Transfăgărăşanul are cel mai sever parcurs, constând în pante mari şi curbe extrem de periculoase, iar cea mai apropiată subunitate de pompieri era Detaşamentul de Pompieri Curtea de Argeş, la o distanţă de aproximativ 86 kilometri. Toate acestea făceau ca timpul de răspuns la situaţii de urgenţă să varieze între 50 minute (până la Barajul Vidraru) şi minim 120 minute până la Baza Salvamont ”Cota 2000”. Punctul de lucru, devenit funcţional de săptămâna aceasta, va reduce timpul de răspuns la situaţiile de urgenţă apărute în zonă.

Din acest punct de lucru temporar se va asigura intervenţia în situaţii de urgenţă pe DN 7.C.  - ”Transfăgărăşan”, inclusiv în zona judeţului Sibiu (în colaborare cu ISU Sibiu) şi va funcţiona pe perioada cât DN 7.C.  - ”Transfăgărăşan” va fi deschis, în fiecare an. Pompierii şi salvamontiştii vor ajunge, astfel, mult mai repede la eventualele incendii şi accidente din zonă.  

"Avem, în premieră naţională, patrulă permanentă împreună cu colegii de la ISU Argeş, care, pe perioada circulaţiei pe Transfăgărăşan, preiau toate intervenţiile la accidente auto şi moto, precum şi incendiile, atât în Argeş, cât şi în Sibiu, până la Bâlea Cascadă. În felul acesta, Salvamontul se va ocupa strict de ceea ce îi revine, anume accidentul montan, cu imensul avantaj al ambulanţei imediate, lângă noi", precizează Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

Serviciu operativ 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână

Punctul de lucru este încadrat cu o autospecială cu apă şi spumă de medie capacitate, cu modul de descarcerare şi prim-ajutor şi cu o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat, deservite de 5 subofiţeri care vor executa serviciu operativ 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână.

DN 7 C ”Transfăgărăşan” este drumul de tranzitare a Masivului Făgăraş de la Nord la Sud face legătura dintre municipiul Curtea de Argeş, judeţul Argeş şi localităţile Cârţişoara şi Avrig din judeţul Sibiu şi reprezintă o zonă turistică de excepţie şi deosebit de atractivă, mai ales pe timpul sezonului estival. Traseul este extrem de dificil de parcurs de către orice fel de vehicul, cuprinzând porţiuni cu curbe periculoase, cu pante mari, pe alocuri fiind neprotejat cu parapeţi.

Şoseaua este însă una foarte periculoasă. Numai în ultimii ani, pe traseul respectiv au avut loc sute de evenimente, accidente şi situaţii de urgenţă care au necesitat o intervenţie rapidă, fie pentru descarcerare, acordarea primului ajutor medical sau pentru acţiunile de căutare-salvare a unor persoane.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite