Topul celor mai folositoare plante alpine din Carpaţi. „Frunzele de afin se strâng începând cu sfârşitul lui iunie şi până în septembrie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zona alpină a Carpaţilor cresc numeroase plante cu proprietăţi terapeutice dovedite, dincolo de faptul că multe dintre aceste plante au flori foarte atrăgătoare ca aspect şi colorit. Care sunt cele mai benefice plante alpine ce cresc în România, aflaţi din materialul următor.

O plantă alpină extrem de benefică, afinul creşte şi se dezvoltă în zona de munte, fiind întâlnit în special în zonele cu temperaturi moderate. 

În scopuri terapeutice se folosesc atât frunzele de afin cât şi fructele. După cum precizează fitoterapeutul Angela Cocea, „frunzele de afin se strâng pentru uz începând cu sfârşitul lunii iunie până în luna septembrie, iar fructele se culeg în perioada iulie - august, chiar septembrie în locuri mai umbrite. Fructele de afin au în compoziţia lor substanţe antibacteriene şi antiseptice şi conţin inclusiv un echivalent vegetal al insulinei”.

Sărurile de calciu, potasiu, sodiu, magneziu, vitaminele precum A, C, B1, B2 şi proteinele conţinute în fructele de afin fac din această plantă alpină una cu multe proprietăţi curative.

Merişorul sau afinul roşu se găseşte în România în special în Munţii Apuseni. Fructele de merişor au o concentraţie scăzută de zahăr, şi datorită proprietăţilor lor ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Mai trebuie spus că frunzele şi fructele de merişor cresc acuitatea vizuală, au efecte antiseptic, antidiareic, astringent şi sunt un bun antibiotic.

Trei-fraţi-pătaţi este una dintre plantele detoxifiante cele mai puternice din flora medicinală. Trei-fraţi-pătaţi este frecvent folosită în tratarea alergiilor, bronşitelor, tusei, astmului şi reumatismului. La munte, culoarea ei specifica este albastru spre violet, cu mijlocul galben. Este o plantă care se regenerează din sămânţă, de la un an la altul.

O altă plantă alpină extrem de benefică este bujorul de munte. Florile sale se culeg la începutul verii, în luna iunie, atunci când această plantă înroşeşte pantele munţilor.

Bujorul de munte conţine substanţe active importante precum ulei eteric şi taninuri. Frunzele de bujor de munte conţin şi andromedotoxina şi derivaţi fenilpropanici.

Bujorul de munte se poate folosi cu succes în tratarea bolilor de ficat, precum şi în cele ale afecţiunilor respiratorii.

Pentru orice problemă medicală aveţi se recomandă să apelaţi în primul rând la un medic.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite